Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Οριστική επιβεβαίωση της ανακάλυψης του μποζονίου Higgs




Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN) εμφανίζονται βέβαιοι ότι το υποατομικό σωματίδιο που εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2012 είναι πράγματι μία εκδοχή του μποζονίου Higgs, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση.
 «Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για το μποζόνιο Higgs, αν και ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να προσδιορίσουμε ακριβώς τι τύπου μποζόνιο Higgs είναι», δήλωσε το μέλος του CERN, Τζο Ινκαντέλα. Ο Ινκαντέλα αποτελεί μέλος της ομάδας CMS εντός του CERN, η οποία έφτασε ταυτόχρονα και ανεξάρτητα στο ίδιο συμπέρασμα με την ομάδα ATLAS.
Το σωματίδιο Higgs ήταν για πολλές δεκαετίες ο αγνοούμενος ακρογωνιαίος λίθος της φυσικής, καθώς σύμφωνα με τη θεωρία χωρίς την ύπαρξή του το σύμπαν θα έμοιαζε με «σούπα». Η ανακάλυψή του καλύπτει ένα μεγάλο κενό στο Κλασσικό Μοντέλο φυσικής, μία θεωρία που περιγράφει όλα τα σωματίδια, δυνάμεις και αλληλεπιδράσεις που συνθέτουν το σύμπαν.
Τον περασμένο Ιούλιο όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι το υποσωματίδιο που εντοπίστηκε ήταν το μποζόνιο Higgs, αλλά υπήρχε πάντα η μικρή πιθανότητα να ήταν ένα πιο εξωτικό σωματίδιο, ένα από τα αρκετά ελαφρά μποζόνια που προβλέπονται από άλλες θεωρίες. Μετά την ανάλυση όλων των δεδομένων από τα πειράματα του Ιουλίου, οι επιστήμονες του CERN τώρα ισχυρίζονται ότι πρόκειται για το μποζόνιο Higgs κατά ποσοστό 99,9%.


REUTERS/DENIS BALIBOUSE
Ο μεγάλος επιταχυντής του CERN, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.
Σύμφωνα με τον Ινκαντέλα, κάποια συμπληρωματικά τεστ στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων αναμένεται να αυξήσουν αυτό το ποσοστό στο 100%. Συγκεκριμένα θα μετρηθεί ο ρυθμός με τον οποίο το μποζόνιο αποσυντίθεται σε άλλα σωματίδια και τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με τις προβλέψεις του Κλασσικού Μοντέλου. «Τα ευχάριστα νέα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν την τεράστια προσπάθεια πολλών αφοσιωμένων ανθρώπων, και υποδεικνύουν τη συμφωνία των ευρημάτων με αυτά που προβλέπει το Κλασσικό Μοντέλο», δήλωσε ο Ντέηβ Τσάρλτον, εκπρόσωπος της ομάδας ATLAS. «’Εχουμε ήδη ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα μετρήσεων όσον αφορά το σωματίδιο Higgs καθεαυτό», πρόσθεσε.
Η θεωρία για το υποατομικό σωματίδιο με την προσωνυμία «σωματίδιο-Θεός» διατυπώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 από το Βρετανό φυσικό Πήτερ Χιγκς. Ο Χιγκς πρότεινε την ύπαρξη ενός αόρατου δυναμικού πεδίου και ενός υποατομικού σωματιδίου που διαπερνά τα πάντα, λειτουργώντας ως «κόλλα» για κάθε είδους ύλη, δίνοντας μορφή σε αστέρια, πλανήτες, ακόμα και στους ανθρώπους.
πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου