Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Αγριος καβγάς διέκοψε τη συνεδρίαση της Προανακριτικής

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης


Αθήνα
Τη διακοπή της συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρός της Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έπειτα από την έντονη αντιπαράθεση που είχε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την εξέταση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Καπελέρη.

Η έντονη αντιπαράθεση ξεκίνησε μέσα στην επιτροπή, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου διακόπηκε από τον κ. Μαρκογιαννάκη, καθώς- όπως τής είπε- είχε ξεπεράσει κατά πολύ το εικοσάλεπτο που έχει οριστεί για τον χρόνο ερωτήσεων του κάθε βουλευτή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε τον λόγο στον κ. Δρίτσα, ο οποίος αρνήθηκε να τον πάρει και τον κατηγόρησε για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας.

Μέσα στην επιτροπή ακούστηκαν εκφράσεις όπως «δεν έχετε δικαίωμα να με προσβάλετε» και «είστε χυδαίος» από πλευράς της κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ ο κ. Μαρκογιαννάκης την κατηγορούσε ότι ξεπέρασε τα όρια και ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Καπελέρη.
Η ένταση δεν περιορίστηκε στην αίθουσα της Επιτροπής, αλλά μεταφέρθηκε και στους διαδρόμους της Βουλής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας έκανε λόγο για σχεδιασμένο πραξικόπημα. «Είναι δολοπλόκοι» πρόσθεσε.
«Έλεος» ήταν το μόνο σχόλιο του κ. Μαρκογιαννάκη, βγαίνοντας από την επιτροπή. «Προσέξτε τι λέτε, γατί θα απολογηθείτε δημόσια, για υπόθαλψη και συγκάλυψη εγκληματία» αντέτεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Καπελέρης κατέθετε από τις 10 το πρωί.

Δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα επαναληφθούν οι εργασίες της Επιτροπής. Εκτός από τον κ. Καπελέρη, για σήμερα είχε κληθεί να καταθέσει και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Έγγραφη-διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ
Σε έγγραφη αναφορά-διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο της Βουλής, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή (Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας και Σταύρος Κοντονής) κάνουν, μεταξύ άλλων, λόγο για μεθόδευση παρεμπόδισης της έρευνας, συγκάλυψη ευθυνών και συσκότιση της αλήθειας στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Παράλληλα, επιτίθενται στον Χρ.Μαρκογιαννάκη και τον κατηγορούν ότι η στάση του «είναι δηλωτική ενός προαναγγελθέντος και σκηνοθετημένου θανάτου της Επιτροπής, που μεθοδεύεται από την πλευρά της κυβέρνησης».
Οι τρεις βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν διακοπή ή αναστολή των εργασιών της Επιτροπής, τονίζοντας ότι ουδείς νομιμοποιείται να το κάνει και ζητούν εκ νεου να καταθέσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.
Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι κάποιοι δεν θέλουν να ξεσκεπαστεί ο ρόλος των εμπλεκομένων και καταλογίζουν, μεταξύ άλλων, ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο, τονίζοντας ότι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις .
Ιδιαίτερα στον κ. Στασινόπουλο καταλογίζουν ευθύνη, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν ιεράρχησε την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ως απολύτου προτεραιότητας και προσθέτουν ότι πρέπει να δώσει εξηγήσει ποιος είναι εκείνος που άνοιξε, από το USB στις 2 Οκτωβρίου 2012 (την ημέρα παράδοσης του από τον πρωθυπουργό στο ΣΔΟΕ) συγκεκριμένο αρχείο, που σχετίζεται με βουλευτή της ΝΔ.
Τέλος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να καταθέσουν στην Προανακριτική ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης.

πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου