Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Αντιδράσεις για τη «μονιμοποίηση» του χαρατσιού


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Αντιδράσεις για τη «μονιμοποίηση» του χαρατσιού

Τη διατήρηση του ειδικού τέλους των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2013 εισηγήθηκε στην κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας επί των εκκρεμοτήτων στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Αντιδράσεις για τη «μονιμοποίηση» του χαρατσιού
Οπως γνωστοποίησε χθες Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας προτείνει να συνεχιστεί η είσπραξη του «χαρατσιού» μέχρι το τέλος του 2013, αλλά «με πιο ήπια μορφή» και να ισχύσει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων από τις αρχές του 2014.
Υπενθυμίζεται ότι στην συνάντηση με την τρόικα την Τετάρτη το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε εκτενής συζήτηση και για τον φόρο στα ακίνητα και τον τρόπο είσπραξής του.
Την αντίθεσή τους στην διατήρηση του ειδικού τέλους των ακινήτων έχουν στο πρόσφατο παρελθόν εκφράσει τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί τόσο προεκλογική όσο και προγραμματική δέσμευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», εκ μέρους τηςΔημοκρατικής Αριστεράς, ο Σπύρος Λυκούδης, τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς είπαμε ότι δεν θέλουμε να μπει. Η ΔΗΜΑΡ μετέχει στη συγκυβέρνηση και δίνει μάχες για να διαμορφώσει το καλύτερο δυνατό πεδίο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, τα βήματα πολύ μικρά και τα εμπόδια συνεχή».
«Παλεύουμε να μη μπει», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής τουΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Με αφορμή την εισήγηση Στουρνάρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση: «Παρά την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα σχέδια για διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ δείχνουν για μια ακόμη φορά την πλήρη πολιτική αναξιοπιστία μιας κυβέρνησης έρμαιο στους δανειστές», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου
«Τελικά η κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων, που παρουσιαζόταν ως κόκκινη γραμμή μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, είναι η εισήγηση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «η λήψη νέων μέτρων μέσω των περίφημων ρητρών απόκλισης είναι το επόμενο βήμα για μια κυβέρνηση όμηρο σε ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους που έχει θέσει, αφήνοντας στην πορεία τους την κοινωνία και την οικονομία διαλυμένες».
«Από ό,τι φαίνεται, όμως, το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι τα 500.000 νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα, δεν είναι το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, ούτε τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα, αλλά το πώς θα υλοποιήσει μέχρι τέλους ένα πρόγραμμα καταστροφής και ισοπέδωσης», καταλήγει.
Αντίθετο το ΙΝΚΑ
Tην αντίθεσή της στη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εκφράζει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος- ΙΝΚΑ.
Υπενθυμίζει ότι προσέβαλε το "χαράτσι" της ΔΕΗ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με την 1011/12 απόφασή του δέχτηκε ότι δεν μπορεί να συνδέεται το ΕΕΤΗΔΕ με την πληρωμή της ΔΕΗ, ούτε να διακόπτεται το ρεύμα του καταναλωτή που δεν πληρώνει το χαράτσι.
πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου