Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Σπάνε ταμπού αιώνων στην ενθρόνιση του Πάπα

Σπάνε ταμπού αιώνων στην ενθρόνιση του Πάπα


Στη Ρώμη συρρέουν δεκάδες χιλιάδες πιστών αλλά και εκατόν πενήντα επίσημες αντιπροσωπείες οι οποίες θα παραστούν στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου, την Τρίτη. Στην τελετή θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μια παρουσία που χαρακτηρίζεται «ιστορική» από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, καθώς επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, οι πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι πιστοί αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο και ο δήμος της Ρώμης έχει κινητοποιηθεί για την εξυπηρέτησή τους. Δωρεάν θα γίνονται οι μετακινήσεις με το μετρό ενώ έχουν τεθεί σε λειτουργία ειδικές γραμμές λεωφορείων που συνδέουν το Βατικανό με κεντρικά σημεία της Ρώμης
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αυτή την φορά το «δαχτυλίδι του ψαρά» που συμβολίζει για τους καθολικούς το ότι o κάθε ποντίφικας είναι διάδοχος του Αγίου Πέτρου δεν θα είναι χρυσό, αλλά σε επιχρυσωμένο ασήμι.
Σπάνε ταμπού αιώνων στην ενθρόνιση του Πάπα

Πρόκειται για επιθυμία του ίδιου του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος, ως γνωστόν, συνεχίζει να φορά τον σιδερένιο σταυρό του, που είχε επιλέξει και ως καθολικός αρχιεπίσκοπος της Αργεντινής.

Στο δαχτυλίδι του πάπα Φραγκίσκου (anulus piscatoris, στα λατινικά), αυτή την φορά, μπορεί να διακρίνει κανείς ανάγλυφη την μορφή του Αποστόλου Πέτρου με τα κλειδιά του Βατικανού.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε πριν από λίγο επίσης ότι «ο ακριβής , τελικός αριθμός των ξένων αντιπροσωπειών που θα παρακολουθήσουν την τελετή ενθρόνισης είναι εκατόν τριάντα δυο» προσθέτοντας ότι «καμία πολιτική αντιπροσωπεία δεν κλήθηκε να παραστεί, αλλά η κάθε χώρα ανακοίνωσε αν και πως εννοεί να παρεβρεθεί μέσω των εκπροσώπων της».

Σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, o πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην αυριανή τελετή ενθρόνισής του.
Δεκτή από τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό έγινε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον «Οίκο της Αγίας Μάρτας», όπου ο ποντίφικας διέμεινε κατά την διάρκεια του κονκλάβιου, μαζί με εκλέκτορες καρδινάλιους. Στο παρελθόν ο Πάπας είχε συγκρουστεί σφοδρά με την πρόεδρο της χώρας του, ιδίως σε ό,τι αφορά την έγκριση του νόμου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων, ο οποίος έλαβε «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο του Μπουένος 'Αιρες.
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ είναι η πρώτη συνάντηση του νέου Ποντίφηκα με ξένο πολιτικό αρχηγό, μετά την ανάδειξή του ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η πρόεδρος γευμάτισε με τον πρώην αρχιεπίσκοπο του Μπουένος Άιρες στο Βατικανό λίγο μετά την άφιξή της στη Ρώμη για να παραστεί στην αυριανή τελετή ενθρόνισής του.
Η ίδια είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε: «Ζήτησα την μεσολάβησή του για να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την «στρατιωτικοποίηση» από μέρους της Μεγάλης Βρετανίας στο νότιο Ατλαντικό. Επιθυμούμε τον διάλογο και αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε από τον πάπα να μεσολαβήσει ώστε ο διάλογος να επιτύχει».
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος λατινοαμερικανός ποντίφικας, έσφαλλε όταν είπε το 2012 ότι η Βρετανία «σφετερίστηκε» τα αμφισβητούμενα νησιά από την Αργεντινή.
πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου