Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Στο νόμο Αλογοσκούφη για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ θα ενταχθούν ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Σε νόμο που εκπόνησε ο πρώην υπουργός οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, για την εξυγίανση ΔΕΚΟ, αναμένεται να ενταχθούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η ΕΛΒΟ όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη για το μέλλον των δύο εταιρειών που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών.


Σε νόμο που εκπόνησε ο πρώην υπουργός οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, για την εξυγίανση ΔΕΚΟ, αναμένεται να ενταχθούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η ΕΛΒΟ όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη για το μέλλον των δύο εταιρειών που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών. 


Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στα οποία απασχολούνται περίπου 900 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες, το πλέον ακανθώδες ζήτημα αφορά στις κρατικές επιχορηγήσεις που έχει λάβει η εταιρεία ύψους 1,2 δισ. ? την οκταετία 2004-2012. 

Αν και η συνθήκη της Λισσαβώνας επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις σε αμυντικές βιομηχανίες, εφόσον πρόκειται για τη θωράκιση της χώρας, δεν αποκλείεται οι αρμόδιες διευθύνσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής να ζητήσουν την επιστροφή των κρατικών επιχορηγήσεων. Για το λόγο αυτό εξετάζεται ο διαχωρισμός του στρατιωτικού με τον πολιτικό τομέα προκειμένου το ζήτημα των επιχορηγήσεων να επιβαρύνει μόνο το πολιτικό τμήμα της εταιρείας και όχι το στρατιωτικό που αποτελείται από πέντε εργοστάσια που κατασκευάζουν όπλα και πυρομαχικά. Στην περίπτωση αυτή το ποσό που ενδέχεται να ζητήσει να επιστραφεί η Κομισιόν θα αφορά σε ποσοστό 5-7% του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχουν λάβει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα την οκταετία 2004-2012. 

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ αναμένεται να ενταχθεί στον ίδιο νόμο του 2005 προκειμένου να μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με στόχο τη μερική ή την ολική πώληση της εταιρείας. Ο εκκαθαριστής θα έχει απόλυτες εξουσίες, θα μπορεί να τροποποιεί τις συμβάσεις εργασίας αλλά ακόμα και να απολύει προσωπικό.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και για τη ΛΑΡΚΟ στην οποία απασχολούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι και η οποία έχει συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ θα αποτελέσει πολύπλοκη περίπτωση δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τους τόκους. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης για πώληση όλων των τμημάτων της εταιρείας μαζί, δηλαδή του ενός εργοστασίου, των τριών μεταλλείων και του λιγνιτορυχείου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η ξεχωριστή πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων αλλά αναζητείται τρόπος να καταλήξουν στον ίδιο αγοραστή, όπως επίσης και να μην επιβαρυνθεί ο νέος επενδυτής με το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στην Κομισιόν. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί τόσο το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια όσο και το ότι στην εταιρεία έχει επιβληθεί πρόστιμο από την εφορία το οποίο κυμαίνεται από 150 έως 200 εκατομμύρια ευρώ και για το οποίο αναμένεται να αποφασίσουν τα αρμόδια δικαστήρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΛΑΡΚΟ θα χρειαστεί επενδύσεις περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ στο άμεσο μέλλον ενώ θα γίνουν και προσπάθειες η λύση που θα προκριθεί να προστατεύει όσο το δυνατό τους εργαζόμενους της εταιρείας. 

Πηγή:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου