Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προβλέπουν -χωρίς όμως να προσδιορίζουν πως τις εννοούν- συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα των Αθηνών με αφορμή την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. «Ανομολόγητες επιθυμίες και ευσεβείς πόθοι», απαντάνε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και η πολιτική ένταση χτυπάει ταβάνι... κυρίως με την σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Η αλληλουχία των γεγονότων είναι συγκεκριμένη και ικανή να προσφέρει την εξήγηση των πραγμάτων. Εν αρχή ην το ξεκαθάρισμα της κυβέρνησης με την Χρυσή Αυγή ή καλύτερα η επιχείρηση του Αντώνη Σαμαρά να εξαφανίσει το κόμμα του Μιχαλολιάκου που έχει πλαγιοκοπήσει τη ΝΔ και της έχει πάρει σημαντικές δυνάμεις.
Και ενώ το νέο μνημόνιο είναι προ των πυλών, όπως και τα νέα μέτρα, τα οποία θα προσπαθήσει να περάσει η δικομματική κυβέρνηση, μετά πολλών κόπων και βασάνων, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τις πολιτικές επιπτώσεις από τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση διέρχεται μέσα από συμπληγάδες αμφισβητήσεων και εντάσεων και έχει πολλά μπροστά της.
Ο Πρωθυπουργός αισθάνεται, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, πιο σίγουρος και σταθερός μετά τις συλλήψεις και λέγεται ότι είχε μεγάλο άγχος και αγωνία και δεν δεχόταν με τίποτα τη μη προφυλάκισή τους. Κατανοεί και ο ίδιος, ότι η κυβέρνησή του κερδίζει πολύτιμο χρόνο, αν και αλλάζουν πλέον οι όροι του πολιτικού παιγνίου.
Ήδη, στο σύστημα επιχειρούνται αναπροσαρμογές και συζητούνται πολλά για μελλοντικές αναδιατάξεις στον πολιτικό χάρτη με πιο ενδιαφέρουσα τη ζύμωση στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς, για το που πάει η παράταξη και εάν χρειάζεται να υπάρξει ένα άλλο κόμμα στα δεξιά της δεξιάς με καθαρά αντιμνημονιακό χαρακτήρα, αλλά μακριά από τις ακραίες και φασιστικές αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής.
Ο προβληματισμός είναι έντονος στα ενδότερα της κεντροδεξιάς, αν και ο Αντώνης Σαμαράς, λένε οι σύμβουλοί του νοιώθει πιο ασφαλής και άρχισε να σκέφτεται ότι αν βάλει τα πράγματα σε έναν δρόμο μπορεί στη συνέχεια να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, ικανές να ανατρέψουν τις ως τότε διαφαινόμενες τάσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες ως εκείνη τη στιγμή ορίζονταν από τον θυμό, τη διαμαρτυρία και την αμφισβήτηση. Και ήδη τις προγραμματίζει.
Αντιστοίχως αναθάρρησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που πιστεύει και αυτός ότι έχει να ελπίζει σε αντιστροφή των τάσεων, με πρώτο μέλημα να ξαναμαζέψει το κόμμα του, να φροντίσει τη συνοχή του και να προετοιμάσει μια πιο ενεργή συμμετοχή στα δημόσια πράγματα. Εξάλλου, ο Αντ. Σαμαράς του δίνει το πεδίο, καθώς θέλει ενισχυμένο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και βασικό σύμμαχό του για τα δύσκολα που έρχονται.
Στον αντίποδα, η μεταβολή των συνθηκών και κυρίως η προφυλάκιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, αν και κανείς δεν ξέρει ακόμα πως θα επιδράσει στην κοινή γνώμη (αν και μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται δραματικές μεταβολές στις απόψεις των πολιτών) βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται για όλα και κυρίως για να αντικρούσει, την ανιστόρητη όπως λένε στην Κουμουνδούρου, θεωρία των δυο άκρων που θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση να προβάλλει η κυβέρνηση. Αυτό που φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μήπως στηθεί ένα σκηνικό και στις Σκουριές με συλλήψεις και άλλες κινήσεις, ώστε να περάσει στην κοινή γνώμη και η εικόνα των αριστερών συλλήψεων.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Αντ. Σαμαράς έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα από τις ΗΠΑ, καθώς θέλει να αφαιρέσει χώρο και επιχειρήματα από την ακροδεξιά που θεωρεί ότι την συντρίβει και μαζί να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο συντηρητικό αστικό κοινό που επιζητεί τάξη και ησυχία.
Η σύγκρουση είναι προ των πυλών και κανείς, όντως, δεν μπορεί να προδιαγράψει εάν και κατά πόσο θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, τέτοιες που θα ανατρέψουν τις υφιστάμενες δομές.
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου