Το ότι ανοίγει «θέμα Γιώργου» αυτήν την περίοδο από εκεί όπου κανείς δεν το περίμενε (μια και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καταφέρει να γλιτώσει την παραπομπή ακόμη και στο θέμα της «λίστας Λαγκάρντ») απειλεί να αποσυντονίσει το πολιτικό σύστημα και δημιουργεί πονοκεφάλους για τη διαχείρισή του.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και αφορούν:
1. Τους βουλευτές της Ν.Δ., μια και κανείς δεν ξέρει τι θα ψηφίσουν σε μια μυστική ψηφοφορία.
2. Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει απορροφήσει αρκετά από τα ορφανά του παπανδρεϊκού συστήματος.
3. Κάποιους σκληρούς βενιζελικούς, που θέλουν να τελειώνουν με το σύστημα Παπανδρέου.
4. Το ποια εικόνα θα περάσει το πολιτικό σύστημα, την ώρα που σε χρόνο ρεκόρ αίρει την ασυλία άλλων βουλευτών, σε περίπτωση που καλύψει τον Γιώργο Παπανδρέου και δεν άρει την ασυλία του ή, ακόμη χειρότερα, δεν εξεταστεί καν το θέμα.
Οπως άφηναν χθες να διαρρεύσει εμφανώς αιφνιδιασμένες από την εξέλιξη κοινοβουλευτικές πηγές, η Βουλή έχει ένα περιθώριο τριών μηνών για να στείλει το αίτημα για την άρση ασυλίας στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα πρέπει να καλέσει τον Γιώργο Παπανδρέου σε απολογία. Στη συνέχεια το θέμα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα άρει ή όχι την ασυλία του κ. Παπανδρέου για να δικαστεί.
Στην περίπτωση που το διάστημα αυτό παρέλθει και δεν έχει γίνει τίποτε, τότε η υπόθεση πάει στο αρχείο! Το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν είναι να γνωμοδοτήσουν ότι υπερισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να απορρίψουν την αίτηση.
Η αναφορά
Ολα ξεκίνησαν μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις 21/12/2012 ο κ. Παναγιώτης Σταμάτης εις βάρος του Γιώργου Παπανδρέου και παντός υπευθύνου για εξαπάτηση εκλογέων και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Στις 30 Σεπτεμβρίου ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας έστειλε τη δικογραφία στον πρόεδρο της Βουλής διά χειρός του αρμόδιου υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου.
Σύμφωνα με τον νόμο, «όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις, που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου, ή με άλλον τρόπο εξαπατά εκλογέα, είτε για να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα είτε για να μεταβάλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές που αναφέρονται στο άρθρο 161 (σ.σ.: βουλευτικές και δημοτικές), τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή».
Τέλος, πηγές προσκείμενες στον Γιώργο Παπανδρέου χαρακτήρισαν την υπόθεση «ανευ σημασίας».
Νίκος Ελευθερόγλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου