Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Στη φάμπρικα σύντροφοι! Στη φάμπρικα!

 

 Ως φθηνό εργατικό δυναμικό μας αντιμετωπίζουν πλέον και επίσημα οι Γερμανοί, στην πορεία «Πακιστανοποίησης» της Ελλάδας.
Ύφεση για φέτος και επιστροφή σε ήπια ανάπτυξη από το 2014 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Deutsche Bank, στην έκθεσή της σχετικά με τις εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα, για το 2014 προβλέπει ανάπτυξη 0,8%, ενώ για το 2014 ανάπτυξη 2%. Στην έκθεση τονίζεται η αρνητική πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας της Ελλάδας και η υποχώρησή της στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης.
"Εάν δεν ενισχυθεί ο κλάδος της μεταποίησης", σημειώνει η Deutsche Bank, "η ανάπτυξη της Ελλάδας κινδυνεύει να μην είναι βιώσιμη."
Καθίσταται πλέον προφανές οτι οι Γερμανοί μας θεωρούν το Πακιστάν της Ευρώπης. Θεωρούν δεδομένο οτι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στην πρωτογενή παραγωγή μας (Αγροτική παραγωγή, ορυκτές πρώτες ύλες) ούτε στον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες, τουρισμός, ναυτιλία), παρά στον -ήδη πεθαμένο- δευτερογενή τομέα, αυτόν της μεταποίησης.
Η αγροτική ανάπτυξη έχει αποδεκατιστεί από την ολέθρια για την Ελλάδα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) ενώ την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου οι Γερμανοί δεν την "λαμβάνουν υπόψη" προς το παρόν για να την επικαλεστούν κατά το δοκούν στο μέλλον.
Ο τριτογενής τομέας, που είναι και το δυνατό μας σημείο, έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και επιχειρηματικότητας, δέχεται απίστευτες φορολογικές πιέσεις, με σκοπό να διαλυθεί και να αφήσει χώρο στον τριτογενή τομέα των "ανώτερων" ευρωπαϊκών χωρών.
Ο τομέας της μεταποίησης έχει μαραζώσει εδώ και πολύ καιρό, λόγω του υψηλού εργατικού κόστους και των αθρόων εισαγωγών ειδών από την Ασία. Η ελληνική βιοτεχνία που άνθισε από το 60 μέχρι το 90 έχει καταστραφεί. Με την άνοδο της ανεργίας και την ελεύθερη πτώση των ημερομισθίων όμως, ανοίγεται ο δρόμος εγκατάστασης πολυεθνικών εντάσεως εργασίας (μεταποιητικές) που έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και συνεπώς ευχέρεια επενδύσεων.
Μην βιαστείτε να πείτε για το δυσμενές φορολογικό πλαίσιο, γιατί αυτό ρυθμίζεται ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ, τη σωστή (για τους επενδυτές) στιγμή. Με μια κίνηση π.χ. μειώνεται ο ΦΠΑ. Έτσι και αλλιώς, για τις πολυεθνικές ισχύουν άλλες φορολογικές ρυθμίσεις και υπάρχει τεράστια δυνατότητα αποφυγής φορολογίας με την υπαγωγή τους σε φορολογικό καθεστώς άλλων χωρών.
Οι μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και γι αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του συντελεστή φόρου από 20% στο 26% μέχρι τις 50.000 ευρώ και στο 33% από 50.000 και πάνω, με σκοπό να αποτελειώσει και τους τελευταίους των… Μοϊκανών.
Σειρά έχει τώρα το "κανόνι" του ΟΑΕΕ που θα δώσει χώρο στην ιδιωτική ασφάλιση για τους επαγγελματίες, κάτι που ζητούν και οι ίδιοι, αλλά που θα καταλήξει τελικά στην μη ασφάλισή τους, με μακροχρόνιες κοινωνικές συνέπειες. Το επόμενο βήμα λοιπόν θα είναι η "υπαλληλοποίηση" και των τελευταίων αυτοαπασχολούμενων, με μισθούς 400 και 500 ευρώ στα εργοτάξια των πολυεθνικών.

Καψή Μάρω

Πολιτική επιστήμονας, απόφοιτη του Kennedy School of Government, Σύμβουλος οργάνωσης και πολιτικής επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου