Σε έναν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση νέων χρηματοδοτικών επιλογών βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει εναλλακτικές δυνατότητες εντός και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, τόσο για τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες, όσο και για τις μελλοντικές.
της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Έτσι, παράλληλα με την αναζήτηση λύσεων εντός Ευρωζώνης μέσα από τα εργαλεία και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι μηχανισμοί και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η κυβέρνηση αναζητά διεξόδους και εκτός Ευρώπης κυρίως με στόχο να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο το καλοκαίρι για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες.
Με στόχο τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αντιδρά στην αύξηση του ορίου των εντόκων για τις ελληνικές τράπεζες για να μη θεωρηθεί άμεση χρηματοδότηση, που απαγορεύεται από τη συνθήκη.
ΕΚΤ-Κινέζικα funds για τα έντοκα
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο, εάν ξένα funds ήθελαν να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια γιατί έτσι δεν θα αναγκάζονταν να τα αγοράσουν ελληνικές τράπεζες και να επιβαρυνθούν. Έτσι, αν Κινέζοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους αυτό θα αποτελούσε μία λύση. Στο πλαίσιο αυτό χθες, ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα δοθεί χρηματοδότηση στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους, επεσήμανε όμως ότι ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό η κυβέρνηση «κάνει τα κουμάντα της για να μην βρεθούμε προ αδιεξόδου».
Παράλληλα με την προσπάθεια υλοποίησης των δεσμεύσεων της νέας συμφωνίας με στόχο την αποδέσμευση μέρους της επόμενης δόσης, γίνονται κινήσεις για την εξασφάλιση πρόσθετων κεφαλαίων με άξονα την ανάπτυξη. Αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σε Παρίσι και Βρυξέλλες, όπου και θα έχει σειρά συναντήσεων με Γκουρία, Σούλτς, Γιούνκερ αναζητώντας πολιτικές λύσεις.
Ταμείο Γιούνκερ
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, κ. Άνχελ Γκουρία και στη συνέχεια θα υπογράψουν συμφωνία. Την Παρασκευή θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί καταρχήν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και αμέσως μετά με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση με τον Γιούνκερ σχετίζεται με την ανακοίνωση του προγράμματος ή ταμείου Γιούνκερ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα 20 δις. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πολιτικών. Σημειώνεται ότι το χθεσινό EcoFin ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων – το περίφημο «ταμείο Γιούνκερ».
Το «ταμείο Γιούνκερ» βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
-Στην κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ πρόσθετης επένδυσης κατά τα επόμενα τρία έτη,
-Στοχευμένες επενδύσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας
-Λήψη μέτρων που θα καθιστούν την Ευρώπη περισσότερο ελκυστική.
Εδραίωση συνεργασίας με Κίνα
Διερευνητικές κινήσεις με αργά αλλά σταθερά βήματα πραγματοποιούνται και προς την Κίνα όπου προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Σημειώνεται ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας με τους ομολόγους του στην Λ.Δ. Κίνας ώστε να δοθεί η δυνατότητα πολυετούς επέκτασης της συμφωνίας για το Λιμάνι του Πειραιά, με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Σε αντάλλαγμα, τα sovereign funds που διαχειρίζεται η Κινεζική κυβέρνηση θα αγοράσουν νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 40 δις Ευρώ, μεγάλης διάρκειας και εξαιρετικά χαμηλού επιτοκίου, ώστε να μη χρειαστεί η υπογραφή νέου Μνημονίου από την Ελλάδα.
Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας μπορεί να επεκταθεί σε τομείς όπως οι μεταφορές, τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα αλλά και ο τουρισμός.
Εσωτερικός δανεισμός με επαναπατρισμό κεφαλαίων
Μια ακόμη επιλογή που απασχολεί την κυβέρνηση είναι ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων ύψους 100 δις. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν νέα έκοδση ομολόγων. Η σκέψη είναι να δοθούν κίνητρα όπως φορολογική αμνηστία και πάγωμα της φορολογίας προκειμένου να επιστρέψουν και να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία με ελληνικά ομόλογα.
Τράπεζα Ανάπτυξης των χωρών του οργανισμού BRICS
Την ίδια στιγμή το διεθνές οικονομικό σκηνικό σημειώνονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις που αλλάζεουν τα δεδομένα διεθνώς στο χώρο των χρηματοδοτήσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες την κύρωση της συμφωνίας για την δημιουργία της νέας Τράπεζα Ανάπτυξης των χωρών του οργανισμού BRICS, δημιουργώντας έτσι έναν εναλλακτικό δρόμο χρηματοδότησης για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που αναζητούν διεθνή χρηματοδότηση. Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των BRICS, πραγματοποιήθηκε το περασμένα καλοκαίρι και αποφάσισε σχετικά με την υποψηφιότητα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της τράπεζας των χωρών του οργανισμού BRICS.
Η νέα Τράπεζα Ανάπτυξης θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015, και θα είναι πλήρως λειτουργική σε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Σύμφωνα με το καταστατικό για την ίδρυση της τράπεζας, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 στην βραζιλιάνικη πόλη της Φορταλέζα, η Τράπεζα θα είναι ένα από τα σημαντικότερους πολυμερείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, με δηλωμένο κεφάλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα ακολουθήσουν παρόμοιες εγκρίσεις και από τις άλλες χώρες . Η ίδρυση της νέας Αναπτυξιακής τράπεζας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό τραπεζικό και οικονομικό γεγονός αφού από το τέλος του 2015, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία της τράπεζας , θα είναι η πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά από το τέλος του Β΄ΠΠ που μια αναπτυξιακή τράπεζα που δεν ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Δύσης θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες και όχι μόνο χώρες που σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στην οικονομικού κυριαρχία του ΔΝΤ και επομένως της Δύσης.
Μετά από αυτή την απόφαση υπάρχει και τυπικά το νομικό πλαίσιο για την άμεση έναρξη δανειοδότησης της Ελλάδας και άλλων χωρών φυσικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας θα μεταβούν στην Μόσχα στις 9 Μαϊου όπου και θα παρακολουθήσουν την «Παρέλαση της Νίκης» κατά του γερμανικού Ναζισμού και τότε θα συζητηθεί και το θέμα της χρηματοδότησης από τον νέο οργανισμό. Τη Μόσχα εξάλλου, θα επισκεφθούν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος μαζί με την αναπληρωτή υπουργό Τουρισμού Ελένη Κουντουρά, από 18 έως 20 Μαρτίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου