Το συγκεκριμένο θέμα φέρνει στη δημοσιότητα, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.στην ερώτησή του αναφέρεται στην πρόσφατη δημοσίευση (26/02/15) από την Κομισιόν των Εκθέσεων για κάθε κράτος-μέλος (country reports), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, από την οποία «απουσιάζει η Έκθεση για την Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι “Η έκθεση για την Ελλάδα θα δημοσιευθεί πιο μετά και αφού έχουν συμπεριληφθεί τα συμπεράσματα από τις επαφές μετά τις δηλώσεις του Eurogroup στις 20 και 24/02/2015”».
Στη συνέχεια της ερώτησής του, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπενθυμίζει τη «θεσμική ανεξαρτησία μεταξύ Κομισιόν και Eurogroup».
Και ζητεί από την Επιτροπή να ενημερωθεί «Για ποιο λόγο αποκλείστηκε η Ελλάδα από την κατάρτιση της Έκθεσης, τη στιγμή που η Κομισιόν διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα εργασίας του Eurogroup».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν:
«Πώς κρίνει την πορεία εκπλήρωσης των στόχων της στρατηγικής ΕΕ2020 από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα την εκπλήρωση των στόχων για την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο 75%, την αύξηση δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη στο 3% του ΑΕΠ, την κλιματική αλλαγή, τη μείωση του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας, τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης της σχολικής εκπαίδευσης», καθώς επίσης, «Τι προτείνει, συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Ελλάδα».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 26/02/15, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τις Εκθέσεις για κάθε κράτος-μέλος (Country Reports). Ωστόσο, από την παραπάνω δημοσίευση απουσιάζει η Έκθεση για την Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι «Η έκθεση για την Ελλάδα θα δημοσιευθεί πιο μετά και αφού έχουν συμπεριληφθεί τα συμπεράσματα από τις επαφές μετά τις δηλώσεις του Eurogroup στις 20 και 24/02/2015». Με δεδομένη, από τη μια, τη θεσμική ανεξαρτησία μεταξύ Κομισιόν και Eurogroup και από την άλλη, το γεγονός ότι στις εν λόγω εκθέσεις αξιολογείται η πορεία κάθε χώρας αναφορικά με τους στόχους της στρατηγικής ΕΕ-2020, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Για ποιο λόγο αποκλείστηκε η Ελλάδα από την κατάρτιση της Έκθεσης, τη στιγμή που η Κομισιόν διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα εργασίας του Eurogroup;
2. Πώς κρίνει την πορεία εκπλήρωσης των στόχων της στρατηγικής ΕΕ-2020 από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα την εκπλήρωση των στόχων για την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο 75%, την αύξηση δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη στο 3% του ΑΕΠ, την κλιματική αλλαγή, τη μείωση του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας, τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης της σχολικής εκπαίδευσης;
3. Τι προτείνει, συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Ελλάδα;»
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου