Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Liberation: «Ελλάδα - Ευρώπη: Η κρυφή ιστορία ενός μπρα ντε φερ»


Liberation: «Ελλάδα - Ευρώπη: Η κρυφή ιστορία ενός μπρα ντε φερ»

Αφιέρωμα της αριστερής εφημερίδας στις επεισοδιακές σκηνές που εκτυλίχθηκαν σε συνεδριάσεις του Eurogroup μεταξύ Ελλάδας - Ευρώπης τον τελευταίο μήνα

«Ελλάδα - Ευρώπη: Η κρυφή ιστορία ενός μπρα ντε φερ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», στο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα. 
H αριστερή εφημερίδα απεικονίζει τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα σε μία «στάση» που συζητήθηκε πολύ: Τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη γνωστή χειραψία. 



«Τέλος της λιτότητας;», αναρωτιέται στον υπότιτλό της η αριστερή γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στον συμβιβασμό με την ευρωζώνη». H «Liberatiion» αφηγείται τo σκληρό παρασκήνιο μέσα σ΄ένα μήνα διαπραγματεύσεων.

Το σχετικό κείμενο υπογράφει ο γνωστός για τα καυστικά άρθρα του σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, δημοσιογράφος Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος σε παλαιότερο άρθρο του, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές της Κομισιόν, είχε γράψει ότι στη διάρκεια των εργασιών στο Eurogroup μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της ελληνικής κυβέρνησης, Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκης κόντεψαν να... έρθουν στα χέρια.

«Oι πρώτες συναντήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους έως την κατάθεση των προτάσεων με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στο Eurogrouop της Δευτέρας», γράφει η Liberation.

«Για να δούμε τι θα δούμε...». Με τη φράση αυτή  ξεκινάει το σχετικό άρθρο του ο Κατρεμέρ και συνεχίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιμνημονιακό κόμμα που νίκησε στις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ήρθε να βάλει τέλος στη λιτότητα και το ελληνικό χρέος. Ένα μήνα αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα. Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα για οικονομικό ελιγμό και η Αθήνα έχει ανάγκη από την οικονομική βοήθεια της ευρωζώνης . H Eλλάδα πρέπει να βρίσκεται υπό τα δεσμά των πιστωτών της Ε.Ε προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί». 



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου