Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη φαίνεται ότι – εκτός από ρεαλιστικό ενδεχόμενο – μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά απ’ότι περιμένουν κάποιοι αφού εκτός από την ελληνική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ετοιμάζεται και οι Γερμανοί: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Europolitics, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοίμαζε έκθεση με τις συνέπειες της αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ.
Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Κλάους Βέλε είχε ζητήσει την σύνταξη σχετικής έκθεσης τον Φεβρουάριο, κατά τη συνεδρίαση των γενικών διευθυντών της Επιτροπής.
Ωστόσο, η σύνταξη της εν λόγω έκθεσης διακόπηκε έπειτα από παρέμβαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς όταν έλαβε ενημέρωση από το Βερολίνο ότι τα πράγματα κάθε άλλο παρά θετικά θα ήταν για την ευρωπαϊκή οικονομία σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ μόλις πληροφορήθηκαν οι ΗΠΑ το περιεχόμενο της έκθεσης (ακολούθησε και ανάλογη ενημέρωση από την Αθήνα ότι η Ελλάδα θα πορχωρήσει στην έκδοση εθνικού νομίσματος αν δεν είχε αποτέλεσμα το χθεσινό Eurogroup) με την Ουάσιγκτον να αντιδρά βίαια και Αμερικανό αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να θέτει το ερώτημα στον συντάκτη της έκθεσης «Θέλετε να στείλετε την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας;».
Με αφορμή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των οπαδών της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε σχετικά:
«Η αποκάλυψη είναι πολύ σοβαρή και δείχνει του παιχνίδια που ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν σε βάρος της χώρας, αλλά και της σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Η διοίκηση του Ευρωκοινοβουλίου και πρωτίστως ο ΓΓ του, οφείλουν να τηρούν αυστηρή πολιτική ουδετερότητα, μακριά από πολιτικά παιχνίδια, ερήμην των αρμόδιων θεσμών και των προβλεπομένων διαδικασιών.
Ζητώ με επιστολή μου, η οποία θα αποσταλεί αύριο, από τον πρόεδρο κ. Σουλτς, υπεύθυνη πληροφόρηση. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει άμεσης και πλήρους διαλεύκανσης».
Πάντως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μπορεί να είναι γεγονός και να ανοίξει την Πέμπτη η κάνουλα της ΕΚΤ, όπως μετέδωσε το Reuters και ανέδειξε στην Ελλάδα το defencenet.gr, αλλά μια συμφωνία εpέκτασης του Μνημονίου με όποιο όνομα και να του δώσουν είναι πολύ δύσκολο να περάσει από την ελληνική Βουλή χωρίς να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην γίνει πράξη ο σχεδιασμός του Βερολίνου με κυβέρνηση «εθνικής ενότητας. Περίπου 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν κάτι τέτοιο…
[www.defencenet.gr]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου