Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

"Πτήσεις με δισεκατομμύρια έσωσαν την Ελλάδα"

Δισεκατομμύρια φρεσκοτυπωμένα ευρώέκαναν ένα μυστικό ταξίδι στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2011 προκειμένου να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα - ένα θρίλερ αντάξιο των βιβλίων του Τζον Λε Καρέ, αλλά "γραμμένο" στη Φρανκφούρτη, δηλαδή στην έδρα της ΕΚΤ - υποστηρίζει δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail με τίτλο "αεροσκάφη με χρήματα έσωσαν το ευρώ".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η Ελλάδα περνούσε δύσκολες στιγμές και οι τράπεζες βρίσκονταν στα όρια της κατάρρευσης λόγω της εκροής καταθέσεων, επισήμως η ΕΕ προειδοποιούσε με απόσυρση της στήριξης, αλλά μυστικά έστειλε με αεροσκάφη 10 δισ. ευρώπροκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία και να μη δημιουργηθεί ντόμινο.



Λόγω της ολιγωρίας στις μεταρρυθμίσεις, η τρόικα είχε κάνει σαφές ότι δεν θα έδινε το πράσινο φως για τη δόση των 12 δισ. ευρώ τα οποία η χώρα χρειαζόταν απελπισμένα, αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό που ο πολύς κόσμος δεν ήξερε ήταν ότι τα χρήματα τελείωναν κυριολεκτικά και ότι υπήρχε έλλειψη σε όλα τα χαρτονομίσματα εκτός από τα δεκάευρα.

"Οι Έλληνες απέσυραν από ένα ως δύο δισ. ευρώ ημερησίως. Έπρεπε να στείλουμε στρατιωτικά αεροσκάφη στην Ιταλία να φέρουν χαρτονομίσματα. Τα πράγματα είχαν φτάσει εκεί" αναφέρει έλληνας αξιωματούχος στη Daily Mail. 

Η κατάσταση θορύβησε την ΕΕ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ενώ η τρόικα προειδοποιούσε και απειλούσε δημοσίως, στο παρασκήνιο έδωσε την άδεια σε στρατιωτικά και εμπορικά αεροσκάφη να μεταφέρουν χρήματα στη χώρα, προκειμένου να μην καταρρεύσει η ελληνική και η ευρωπαϊκή οικονομία.

Μέλος της τρόικας ανέφερε στον δημοσιογράφο: "Θα προκαλείτο μεγάλος πανικός. Δεν υπήρχε χρόνος. Ένα δισ. ευρώ, δύο δισ. ευρώ σε μία ημέρα είναι πολλά λεφτά"

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πτήσεις ήταν μόνο το πρώτο μέρος της αποστολής, καθώς αρκετά - ίσως και εκατοντάδες - δρομολόγια με φορτηγά έγιναν προς την Ελλάδα προκειμένου να ανεφοδιαστεί το τραπεζικό σύστημα.

Το εντυπωσιακό είναι πως η επιχείρηση ήρθε σε πέρας χωρίς να γίνει αντιληπτή. Όσον αφορά τον μέσο Έλληνα, τα ΑΤΜ συνέχισαν να βγάζουν χρήματα, ωστόσο κάτω από τη μύτη τους μια "νομισματική επανάσταση" βρισκόταν σε εξέλιξη, λέει η Daily Mail.



nooz

Διαβάστε το άρθρο 
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2401410/When-Greece-banks-melted-EU-talked-threatened-cut-loose--10billion.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου