Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Απέτυχε το ταξίδι στη Μέρκελ


 
Έλουσε η Γερμανίδα καγκελάριος τον Σαμαρά με επαίνους και καλά λόγια για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες και τον... ξαπόστειλε χωρίς να του δώσει ούτε ένα ευρώ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Με άδεια χέρια γύρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο. Τίποτε δεν του έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ώστε να το επιδείξει στον ελληνικό λαό ως μια κάποια υποτυπώδη επιτυχία. Επρεπε να το περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν τώρα η κατάλληλη στιγμή να πάει κάποιος στην καγκελαρία και να ελπίζει ότι θα αποσπάσει τη συγκατάθεση για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.

Απλούστατος ο λόγος. Ο Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε έχει ετοιμάσει φέτος ισοσκελισμένο γερμανικό προϋπολογισμό για πρώτη φορά εδώ και... 45 χρόνια, από το 1969!!! Πρέπει να είναι πολιτικά αφελής κάποιος για να νομίσει ότι αυτήν ακριβώς τη στιγμή που η Μέρκελ πετυχαίνει έναν δύσκολο στόχο, θα ήταν ποτέ δυνατόν να πει «ναι» σε φοροελαφρύνσεις του Σαμαρά.

Η γερμανική Δεξιά έχει σερβίρει στους Γερμανούς φορολογούμενους το παραμύθι ότι οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου παίρνουν τα λεφτά που τους δίνει δήθεν η Γερμανία και τα κάνουν... σουβλάκια και ούζα οι Ελληνες, πίτσες οι Ιταλοί κ.λπ. και αυτοί το έχουν πιστέψει πραγματικά ότι έτσι είναι.

Παγιδευμένη στον μύθο αυτόν η Μέρκελ, ειδικά τώρα που ζορίζει τους Γερμανούς για να πετύχει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με τίποτε δεν θα ήθελε να εμφανιστεί ότι ανέχεται την... κραιπάλη των Ελλήνων και μάλιστα ότι τη χρηματοδοτεί κι από πάνω με λεφτά των φορολογουμένων της πατρίδας της! Ελουσε, λοιπόν, τον Σαμαρά με επαίνους και καλά λόγια για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες και τον... ξαπόστειλε χωρίς να του δώσει ούτε ένα ευρώ! Δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελεί παρηγοριά για το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η παταγώδης αποτυχία της επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στο Βερολίνο την προηγούμενη μέρα, τη Δευτέρα, με παρόμοια αιτήματα, συζητείται πολύ περισσότερο σε όλη την Ευρώπη.

Χάσαμε και τον πρέσβη στο Βερολίνο, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι χάσαμε τον σημαντικότερο πρέσβη της Ελλάδας σε ξένη χώρα. Ισως δεν έχουν συνειδητοποιήσει όλοι οι αναγνώστες πως ειδικά τα χρόνια της κρίσης, το ποιος είναι πρέσβης της χώρας μας στο Βερολίνο έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το ποιος είναι πρέσβης στην Ουάσιγκτον. Χώρια που ο Παναγιώτης Ζωγράφος είναι στενότατος πολιτικός φίλος, αλλά και δεύτερος εξάδελφος του Αντώνη Σαμαρά!

Τέσσερις σύμβουλοι συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του με τη Μέρκελ, πετώντας έξω τον πρέσβη! Η Ντόιτσε Βέλε ισχυρίστηκε πως ο Π. Ζωγράφος είχε ενημερώσει το πρωθυπουργικό γραφείο από καιρό ότι το πολιτικό κλίμα αυτή την εποχή στο Βερολίνο δεν είναι καθόλου καλό για την πραγματοποίηση επίσκεψης Σαμαρά. Αγνοούμε αν αυτό είναι αληθές ή όχι.

Προκαλεί εντύπωση όμως το γεγονός ότι τις πληροφορίες της Ντόιτσε Βέλε δεν τις διέψευσε το πρωθυπουργικό γραφείο του Αντ. Σαμαρά, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών του Ευ. Βενιζέλου. Αν όντως είχε τέτοια άποψη ο πρέσβης, δεν θα επικοινωνούσε με τον εξάδελφό του; Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα την έλεγε;

Η ουσία είναι ότι η Μέρκελ και η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκαν να δώσουν χείρα βοηθείας για να σώσουν πολιτικά τον Σαμαρά. Αυτό έγινε σαφέστατο. Αν σωθεί, θα σωθεί μόνος του! Με τη βοήθεια όσων φίλων του έχουν απομείνει.

Πηγή "Έθνος"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου