Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας περιφερόμενος άσκοπα πρωθυπουργός, μέλος ενός ατάλαντου κυβερνητικού θιάσου


SON OFEON
Σύμφωνα με όσα έχουν στο παρελθόν αναγγελθεί, η τρόικα θα φτάσει στην Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε μερικές ημέρες.

Η αποστολή των υπουργών στο Παρίσι για επαφές με την τρόικα δεν απέδωσε τελικά τίποτα.
Τον Νοέμβριο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Ουάσιγκτον για το χρέος.
Στο τέλος του έτους λήγει επίσημα το πρόγραμμα βοήθειας των Ευρωπαίων.
Η περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας εξαρτάται από την τήρηση των ως σήμερα συμφωνηθέντων και από την πρόοδο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.
'Ολα τα παραπάνω είναι δεδομένα και αληθή.
Ενόψει των παραπάνω, τι σκοπό θα μπορούσε να έχει η επίσκεψη του κου Σαμαρά στην κα Μέρκελ?
Υπάρχει κάποιο θέμα σε εκκρεμότητα για διαπραγμάτευση?
Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός.
Βλέπει καθημερινά την δημοσκοπική πτώση του κόμματος του και τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα στα οποία περιέπεσε η πολιτική του.
Για μεγάλο διάστημα έπαιζε στον κυβερνητικό θίασο το ρόλο του υπάκουου καλού πρωθυπουργού και έκανε ότι του ζητούσαν.
Δεν διαφωνούσε σε τίποτα  με την τρόικα και δεχόταν τον ένα συμβιβασμό μετά τον άλλο.
Η στάση του βασιζόταν στην πίστη του ότι στο τέλος θα έπαιρνε κάποιο διαπραγματευτικό αντάλλαγμα, που θα δικαιολογούσε τις πολιτικές παραχωρήσεις.
Υπήρξε όμως εγκληματικά αφελής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν επιθυμούν πλέον την στήριξη της Ελλάδας με άλλα δανεικά.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους και δεν είναι διατεθειμένη να δει με συμπάθεια το πολιτικό προσωπικό του πρόβλημα.
Η τρόικα έχει αντιληφθεί ότι η συγκυβέρνηση στις επόμενες εκλογές θα καταρρεύσει.
Δεν έχει νόημα να κάνει συμφωνίες με απερχόμενους και να συντάσσει μνημόνια, όταν οι επόμενοι που πρέπει να τα εφαρμόσουν είναι  ήδη αντίθετοι και δεν θα τα εφαρμόσουν.
Στρατηγικά σήμερα συμφέρει την Γερμανία οποιαδήποτε εξέλιξη θα οδηγούσε τους 'Ελληνες στα γόνατα.
Ο κος Σαμαράς δεν έχει πλέον πολιτικό μέλλον, γιατί δεν μπορεί να αποδώσει έργο και να αποπληρώσει μέρος του χρέους με ιδιωτικοποιήσεις εξπρές.
'Οταν η βουλή θα ανοίξει θα πρέπει να συνταχθεί προεκλογικός προυπολογισμός και οι "μεταρρυθμίσεις" θα αναβληθούν προσωρινά.
Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο και αντίθετα επιδιωχθεί η αύξηση της φορολογίας ή η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα αντιδράσουν και ο κος Σαμαράς θα χάσει το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Ο κος Σαμαράς σε μία τελευταία προσπάθεια ταξιδεύει στο Βερολίνο για να πείσει τους δικούς του βουλευτές ότι είναι αναντικατάστατος στις συνομιλίες με τους Γερμανούς.
Δεν αποβλέπει σε κάποια διαπραγμάτευση για οτιδήποτε.
Αυτό που φοβάται για το μέλλον είναι να μην γίνουν γέφυρες ή διαπραγματεύσεις των Γερμανών με το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Γερμανοί είναι πραγματιστές και ξέρουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Αυτό που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ τους συμφέρει, στον βαθμό που δεν θα πληρώσουν για την πραγματοποίηση του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει διεθνή συνδιάσκεψη για διαγραφή του χρέους στο στυλ αυτού που έγινε για την Γερμανία το 1953.
Η συνδιάσκεψη δεν οδηγεί απαραίτητα σε υλοποιήσιμες αποφάσεις, αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα συμφέροντα ή συμμαχίες.
Το πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τους Γερμανούς είναι η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους ή εναλλακτικά, αν δεν υπάρχει βιωσιμότητα, η επιστροφή των χρημάτων τους το συντομότερο δυνατό.
Θα επιθυμούσαν εξασφαλίσεις για τα χρήματα τους, όπως πχ δέσμευση των φυσικών πόρων της Ελλάδας σε Γερμανικά συμφέροντα.
Αυτό δεν μπορεί να το προσφέρει ένας πρωθυπουργός, που δεν ελέγχει 180 βουλευτές.
Σε μία πρόσφατη κυνική ανακοίνωση ο κος Κατάινεν, αντιπροσωπεύοντας την Ευρωπαική Επιτροπή, δήλωσε  ξεκάθαρα ότι το μνημόνιο δεν είναι νομικό κείμενο της ΕΕ, αλλά προγραμματική συμφωνία της Ελλάδας και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να συμφωνεί με το δίκαιο της ΕΕ.
Είπε συγκεκριμμένα:
....
...." Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει ότι, κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα που κατοχυρώνει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Όσον αφορά, ωστόσο, τα προγραμματικά έγγραφα, δεν πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, αλλά για μέσα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της: υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να γίνει επίκληση του Χάρτη, ενώ στην Ελλάδα εναπόκειται να εξασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεών της όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αποφανθεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές, δεν παραβιάζουν τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου"....
Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουν οι Γερμανοί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Η δανειακή σύμβαση ορίσθηκε να διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο για να δεσμευθεί νομικά η Ελλάδα μελλοντικά σε έγκυρη παραχώρηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων προς τους δανειστές.
Η Γερμανία σε περίπτωση διεθνούς διάσκεψης θα πίεζε για εμπράγματες εξασφαλίσεις και οικονομικά ανταλλάγματα.
Ο περιφερόμενος πρωθυπουργός μετέβη στη Γερμανία για να λάβει την διαβεβαίωση ότι μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αν δεν καταφέρει να περάσει αποδεκτό προυπολογισμό.
Επίσης θα ήθελε διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία δεν θα σαμποτάρει μία ακόμα τουλάχιστον προσφυγή σε διεθνή δανεισμό με διάρκεια 7 ετών τουλάχιστον.
Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι το 2020 το χρέος της ως προς το ΑΕΠ θα έχει πέσει στο 124%.
Κάθε νέος διεθνής δανεισμός με διάρκεια μεγαλύτερη από τα 7 χρόνια δυσκολεύει την επίτευξη του στόχου αυτού και μπορεί να μπλοκαρισθεί από την τρόικα.
Επιπλέον ο κος Σαμαράς θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την διαπροσωπική του σχέση με την κα Μέρκελ για να εξασφαλίσει ότι οι ελεγκτές της τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι ανεκτικοί και δεν θα απαιτήσουν την πιστή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τις συντάξεις, που προβλέπει το κείμενο που υπέγραψε την 15.4.2014, για να εξασφαλίσει την καταβολή της τότε δόσης.
Μία παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας με αποτέλεσμα την μείωση των συντάξεων παραμονές εκλογών θα προκαλούσε εκλογική πανωλεθρία και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση με τον ΕΝΦΙΑ έχασε την στήριξη των νοικοκυραίων.
Αν χάσει και την στήριξη των συνταξιούχων, ο κος Σαμαράς θα καταντήσει περιφερόμενος στο εξωτερικό πρώην πρωθυπουργός σαν τον κο Παπανδρέου.
Ξέρει τουλάχιστον να δίνει και αυτός διαλέξεις σε Πανεπιστήμια ή θα επιλέξει να γίνει εξόριστος σαν τον κο Χριστοφοράκο στην Γερμανία?
To μέλλον σίγουρα και σύντομα θα δείξει την συνέχεια.
Ο θίασος έχει κουρασθεί και το έργο μάλλον θα τελειώσει με τα ζαρζαβατικά επί σκηνής και τους θεατές να φωνάζουν: "Τα λεφτά μας πίσω..." 
 
freepen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου