Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που έμενε στην Αθήνα

 


Πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο Azedin Al Fourati ακολουθούσε καριέρα τραγουδιστή, εμφανιζόμενος σε πανηγύρια επαρχιακών πόλων της χώρας του. Εκεί ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «al Sousou», εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι.
Μετά τη γενίκευση των ένοπλων συγκρούσεων ο εύσωμος, μελαχρινός άνδρας ηλικίας 40-45 ετών συγκρότησε ένοπλη ισλαμιστική ομάδα με επωνυμία «Jund Al Islam» και τάχθηκε στο πλευρό της «Jabhat al Nusra» οργάνωσης - δορυφόρο του Ισλαμικού Κράτους (ΙSIS). H Jund al Islam ευθύνεται για αιματηρές επιθέσεις και δολοφονίες κουρδικής καταγωγής Σύρων αμάχων στην πόλη Ras al Ayn, στα σύνορα με την Τουρκία. Στον αραβικό Τύπο γίνεται αναφορά σε θηριωδίες ανδρών του al Fourati, οι οποίοι εξαπέλυαν αιματηρές επιθέσεις με το πρώτο φως της ημέρας.

Την άνοιξη του 2014, έπειτα από επίθεση σε αποθήκη σιτηρών, η ομάδα του αποδεκατίστηκε από Κούρδους μαχητές και ο al Fourati υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη Συρία και να βρει καταφύγιο αρχικά στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, που κατάφερε να συγκεντρώσει η «Κ», ο al Fourati μπήκε στη χώρα από το ανατολικό Αιγαίο με τη βοήθεια δουλεμπόρου που, στα στέκια των παράνομων μεταναστών, είναι γνωστός με το προσωνύμιο Ahmad ο «Παλαιστίνιος». Αν και τα στοιχεία ταυτότητας του Azedin al Fourati δεν βρίσκονται καταχωρισμένα στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ., αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επισημαίνουν ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με κινήσεις ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία. Πηγή της «Κ» δήλωσε ότι σε Κω, Ρόδο, Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη και αλλού υπάλληλοι της ΕΥΠ πραγματοποιούν, τελευταία, συστηματικούς ελέγχους σε αλλοδαπούς, με βάση κατάλογο υπόπτων που τους έχει χορηγήσει η CIA.

  Σύμφωνα με μαρτυρίες Σύρων προσφύγων που ζουν στην Αθήνα, ο al Fourati εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2014, σε πάρκο κοντά στον σταθμό τραμ «Κασομούλη» στον Νέο Κόσμο. Εμενε μαζί με κουρδικής και αραβικής καταγωγής Σύρους πρόσφυγες, σε διαμέρισμα κοντά σε αυτοσχέδιο σουνιτικό τζαμί, επίσης στον Ν. Κόσμο. «Εψαχνε τρόπο να ταξιδέψει στην Ολλανδία», είπε στην «Κ» ο 44χρονος συμπατριώτης του Abu Malak (πρόκειται για ψευδώνυμο και όχι το πραγματικό του όνομα) τον οποίο η «Κ» συνάντησε κάτω από άκρα μυστικότητα σε καφενείο της περιοχής. «Σύχναζε στην πλατεία κοντά στον σταθμό του τραμ ψάχνοντας πληροφορίες για κυκλώματα δουλεμπόρων που μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Είχε προσπαθήσει να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ωστόσο, αναγνωρίστηκε από Σύρο πρόσφυγα που είχε χάσει μέλη της οικογένειάς του σε επιθέσεις της Jund al Islam, της ένοπλης ομάδας του al Fourati».
Μετά την αναγνώριση απ’ τους συμπατριώτες του, αποφασίστηκε να τον θέσουν υπό επιτήρηση έως ότου ενημερώσουν τις ελληνικές διωκτικές αρχές. Οπως όμως παραδέχεται στην «Κ» ο Abu Malak, που είχε αναλάβει την παρακολούθηση, ο Al Fourati κατάφερε να εξαφανιστεί. «Διέφυγε μέσω Σκοπίων. Εντοπίσαμε αρχικά ίχνη του στη Σερβία και τελικά πληροφορηθήκαμε ότι συνελήφθη στην Αυστρία, όπου κρατείται μέχρι σήμερα». Η αυστριακή αστυνομία επιβεβαίωσε στην «Κ» την παραμονή του al Fourati σε κέντρο κράτησης 1.400 μεταναστών στο Traiskirchen και o εκπρόσωπός της στο κρατίδιο Niederosterreich κ. Johann Baumshlager έκανε λόγο για επεισόδια που ξέσπασαν στο κέντρο, όταν Σύροι πρόσφυγες αναγνώρισαν τον Al Fourati.
«Υποχρεωθήκαμε να τον μετακινήσουμε και παράλληλα ξεκινήσαμε δική μας έρευνα. Αναγνωρίστηκε σε βίντεο τζιχαντιστών, ωστόσο δεν έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη στην Αυστρία και δεν υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Βρίσκεται σε περιοχή που -για λόγους ασφαλείας- δεν μπορώ να ανακοινώσω. Τελεί υπό επιτήρηση, ενώ τους επόμενους μήνες θα εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχει υποβάλει», είπε στην «Κ» ο Baumshlager.
Στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αρνούνται ότι υπάρχουν πυρήνες εξτρεμιστών στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, o υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Europol, κ. Will van Gemert εξήγησε στην «Κ» ότι 3.000 Ευρωπαίοι μαχητές έχουν μεταβεί στα πεδία των μαχών από την έναρξη της συριακής κρίσης, ενώ εκατοντάδες από αυτούς, όπως ο al Fourati, έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη με «ανησυχητική», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «πολεμική εμπειρία». Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιήθηκε (στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε) ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. με την ονομασία «Focal Point Travellers» για άτομα που ταξιδεύουν από και προς εμπόλεμες περιοχές. Η δεύτερη ιστορία που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», του 23χρονου Ιρακινού Shamal Ahmad Tofiq, ο οποίος ασπάστηκε το ριζοσπαστικό Ισλάμ το διάστημα που βρισκόταν στην Αθήνα μοιάζει να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του κ. Will van Gemert ενώ γεννά ερωτήματα για το επίπεδο πληροφόρησης ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ.
Έγινε τζιχαντιστής στη χώρα μας
Παιδικοί του φίλοι από την πόλη Said Sadq του Ιράκ, με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία η «Κ» εξηγούν ότι ο Shamal ήρθε στην Ελλάδα το 2009 και παρέμεινε εδώ έως το 2012 οπότε και επέστρεψε στο Ιράκ. Ο 28χρονος αδελφικός του φίλος, Ο.Μ. περιέγραψε στην «Κ» ότι ο 23χρονος σήμερα μαχητής του ISIS γεννήθηκε το 1991 στην πόλη Said Sadq, όπου και εργαζόταν ως κουρέας. Είχε τέσσερα αδέλφια από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, κατανάλωνε αλκοόλ και είχε σεξουαλικές σχέσεις αδιαφορώντας για τις επιταγές του Ισλάμ. «Το 2009 πέρασε στην Τουρκία και στη συνέχεια πλήρωσε 3.000 ευρώ σε κύκλωμα δουλεμπόρων για να ταξιδέψει στην Αθήνα. Βρήκε δουλειά δίχως να έχει άδεια παραμονής, ενώ για έξι μήνες εργάστηκε σε κουρείο Πακιστανού. Την περίοδο εκείνη μας τηλεφωνούσε λέγοντάς μας ότι στην Ελλάδα αισθάνεται ελεύθερος» λέει ο Ο.Μ. Ο ίδιος περιγράφει ότι πριν μείνει χωρίς δουλειά και αρχίσει να κοιμάται στους δρόμους της Αθήνας ο Shamal έμενε σε διαμέρισμα στη Δάφνη.
Οι φίλοι του (στη διάθεση της «Κ» υπάρχουν μαρτυρίες δύο ακόμα ανδρών, του R.K, 26 ετών και H.H., 30 ετών) λένε ότι το διάστημα που ο Shamal ήταν άστεγος, γνωρίστηκε με Πακιστανούς και Αφγανούς μετανάστες, ενώ άρχισε να επισκέπτεται και να προσεύχεται σε αυτοσχέδιο τζαμί Πακιστανών στην Αθήνα. «Αρκετά βράδια έμενε στο τζαμί, ενώ ξεκίνησε να μελετά το Κοράνι. Η συμπεριφορά του άλλαξε 100%», λένε. Από το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι ο Shamal συνελήφθη τον Μάιο του 2011 από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αχαΐας και να του επεβλήθη απαγόρευση εισόδου με ημερομηνία εκπνοής τον Μάιο του 2016, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες το 2012 επέστρεψε στο Ιράκ διαμέσου προγράμματος εθελουσίας επιστροφής. Οχι τυχαία, η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ΙCE) έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τον έλεγχο όσων αλλοδαπών συμμετέχουν στα προγράμματα οικειοθελών επιστροφών σε χώρες που βρίσκονται κοντά σε εμπόλεμες ζώνες.

  Με την επιστροφή στο Ιράκ, ο Shamal εργάστηκε για περίπου 3 μήνες μαζί με τον αδελφικό του φίλο Ο.Μ. και στη συνέχεια παντρεύτηκε την ανιψιά ηγετικού στελέχους της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Ansar al Islam. «Την περίοδο εκείνη ο Shamal μου τηλεφωνούσε ζητώντας μου να πάρω μέρος στη τζιχάντ, λέγοντάς μου ότι το Ισλάμ είναι η μόνη θρησκεία στο κόσμο», περιγράφει στην «Κ» ο Ο.Μ. Τον περασμένο Απρίλιο ταξίδεψε με τη γυναίκα και το παιδί του στη Συρία και εντάχθηκε στις τάξεις του ISIS.
Από τις αναρτήσεις του στο Facebook προκύπτει ότι τον Αύγουστο πολεμούσε στο πλευρό των τζιχαντιστών του ISIS εναντίον Κούρδων μαχητών στην επαρχία al Ηasakah. Την περασμένη Τετάρτη η περιοχή πέρασε στον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ από τα μέσα Αυγούστου το προφίλ του Shamal Ahmad Tofiq στο Facebook, όπου αναρτούσε φωτογραφίες του από τα πεδία των μαχών, παραμένει ανενεργό. Στη συνέντευξή του στην «Κ» ο υποδιοικητής της Europol κ. Will van Gemert αποκάλυψε ότι 300 αστυνομικοί από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε παρακολουθούν δραστηριότητες εξτρεμιστών στο Διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, πηγή της «Κ» δήλωσε ότι και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εντοπίσει 7 λογαριασμούς στο Facebook με αναρτήσεις «ύποπτου περιεχόμενου», δύο εκ των οποίων στα ελληνικά.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου