Κι αυτό, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας και αυξημένων προσδοκιών για το άμεσο μέλλον.
Αρκετοί δεν κρύβουν και την ενόχλησή τους για τα όσα είπε προ ημερών ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζοντας «δολιοφθορείς» όσους και όποιους μελλοντικά καταψηφίσουν κάποιο σημαντικό νομοσχέδιο που θα έχει σαν συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης. Εκείνο ωστόσο που προκαλεί μεγαλύτερη αμηχανία στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η κυβέρνηση «τρέχει» μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της «τρόικας». Θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, κάτι που εντείνει την δυσφορία και την αγανάκτησή τους. Οι βουλευτές αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς δεν φαίνεται να πείθονται ως προς την ακρίβεια των στοιχείων.
Τις επιφυλάξεις τους ενίσχυσε η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, που με βάση τα δικά της στοιχεία αντί για πλεόνασμα ο προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα. Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους στη βάση του κατά πόσο το υποτιθέμενο πλεόνασμα θα βελτιώσει τις συνθήκες που ζουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. «Δηλαδή με το πρωτογενές πλεόνασμα θα ζεσταθούν το χειμώνα οι άνθρωποι;» έλεγε βορειοελλαδίτης βουλευτής, μεταξύ των 15 που ζήτησαν αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνσής του και σε άλλα καύσιμα πέραν του πετρελαίου.
«Ποιο πρωτογενές πλεόνασμα; Εγώ έχω πλεόνασμα απελπισίας» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του βουλευτή και πρώην υπουργού Β. Πολύδωρα. «Ό,τι και να λέμε αυτή την ώρα δεν έχει και τόση αξία. Το κρίσιμο είναι τι θα δείξουν τα στοιχεία στο τέλος του χρόνου», παρατηρούσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο της κριτικής των βουλευτών το θέμα της επιβάρυνσης των πολιτών από τους διαδοχικούς φόρους. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να αποκλείεται νέος γύρος «πυρών» εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Τις ανησυχίες των βουλευτών ενισχύει και η ύφεση που σημειώνεται τελευταία στο μέτωπο των επενδύσεων. Κινητικότητα δεν υπάρχει, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων έχει ατονήσει, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις στη χώρα μας. «Το success story αποτελεί παρελθόν», σχολίασε με δηκτικό τρόπο ο βουλευτής και πρώην δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ωστόσο επιμένουν ότι μπορεί να υπάρχει μια ύφεση, αλλά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν και αποκρατικοποιήσεις και ξένες επενδύσεις. Την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της Vodafone οι οποίοι υπογράμμισαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα μας. Ενώ, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα επικεφαλής μεγάλων οίκων του εξωτερικού, αλλά και funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στο μέτωπο της παιδείας καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα να παραλύσουν τα σχολεία. «Κι αν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στραφεί κατά των καθηγητών για την ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών, ένα εξ ίσου σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας θα θεωρήσει συνυπεύθυνη την κυβέρνηση για τη κατάσταση», λένε βουλευτές. Οι απόψεις τους ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση διχάζονται. Ελάχιστοι είναι πάντως εκείνοι που τάσσονται υπέρ μιας δυναμικής αντιμετώπισης των απεργών καθηγητών και δασκάλων. Οι περισσότεροι δείχνουν να συμφωνούν με τη τακτική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.
paron
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου