Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Νέα φορολαίλαπα με υπερδιπλάσιους φόρους και κατάργηση φοροαπαλλαγών

Μια σειρά αλλαγών έρχεται να γονατίσει εντελώς τους φορολογούμενους πολίτες είτε πρόκειται για ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα είτε για ελεύθερους επαγγελματίες, είτε αγρότες ενώ καταργείται σειρά φοροαπαλλαγών.

Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο εκτίναξη στα € 2,8 δις από το € 1,5 δις σήμερα που εισπράττονται από τη φορολογία.

Συγκεκριμένα:

> επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση στα εισοδήματα από ενοίκια με ποσοστό 10%, γεγονός που οδηγεί και σε υπερδιπλασιασμό της επιβάρυνσης για ένα μέσο ακίνητο. Όταν το ποσό από ενοίκια υπερβαίνει τις € 12.000,00, τότε το ποσοστό φορολόγησης θα ανεβαίνει στο 33%!


Σύμφωνα με παράδειγμα της εφημερίδας ΚΕΦΑΛΑΙΟ μικροϊδιοκτήτης με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια στα € 8.000,00 θα πληρώσει φόρο το 2014 ύψους € 800,00 ενώ εφέτος πλήρωσε € 300,00.

Επιπλέον αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφού καθιερώνεται συντελεστής 26%, από το πρώτο ευρώ ενώ μέχρι σήμερα ήταν 20%.

Επίσης καταργούνται φοροαπαλλαγές που είχαν ως αποτέλεσμα την έκπτωση φόρου, όπως τόκοι δανείων για πρώτη κατοικία, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ενοίκια, ενώ ελαχιστοποιούνται όσοι θα παίρνουν απαλλαγή για ιατρικά έξοδα

Τέλος οι αγρότες υποχρεώνονται να τηρούν' βιβλία καθώς στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει η εκτίμηση ότι έτσι θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων





freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου