Η δημόσια δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν ότι το Κόσοβο (Κοσσυφοπέδιο) είναι Τουρκία δεν έγινε τυχαία. Ο Ερντογάν είναι καλός μαθητής του Αχμέτ Νταβούτογλου, θεωρητικού του νεοοθωμανισμού, τον οποίο έκανε υπουργό Εξωτερικών. Ο δάσκαλος έχει γράψει εδώ και αρκετά χρόνια το «Στρατηγικό Βάθος», στο οποίο προτείνει την αναβίωση της οθωμανικής κληρονομιάς με στενή συνεργασία Τουρκίας, Βοσνίας και Αλβανίας, καθώς και με αξιοποίηση των μουσουλμανικών μειονοτήτων στο πρότυπο της Κύπρου (δικαιολογία για εισβολή). Τώρα ο μαθητής προσπαθεί να υλοποιήσει το σχέδιο.
Η βαλκανική περιοδεία του Ερντογάν άρχισε ακριβώς όπως του δίδαξε ο Νταβούτογλου: με επίσκεψη στη Βοσνία (Νοέμβριος 2009) και με ανακήρυξη της νέας οθωμανικής εκστρατείας από το Σαράγιεβο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θυμήθηκε ότι το όνομα της πόλης προέρχεται από την τουρκική ορολογία Σαράι Μπόσνα (τουρκικό ανάκτορο της Βοσνίας) και κάλεσε όλους τους Βαλκάνιους να ενταχθούν στη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, αφού υπό την τουρκική κατάκτηση... περνούσαν καλά!
Τώρα υλοποιείται η σύσφιγξη σχέσεων με τους Αλβανούς, αλλά από τον πολύ μεγαλοϊδεατισμό η κατάσταση ξέφυγε από τον ελέγχο. Διότι, ναι μεν η Αλβανία χάρηκε με τη νέα στρατιωτική συμφωνία Τιράνων - Αγκυρας, αλλά μάλλον ενοχλήθηκε από τη δήλωση ότι το Κόσοβο είναι Τουρκία. Οι Αλβανοί θέλουν το Κόσοβο τμήμα της Φυσικής (Μεγάλης) Αλβανίας και όχι της νέας μεγάλης Τουρκίας. Ο Ερντογάν δικαιολογήθηκε ότι αναφέρεται στο ιστορικό παρελθόν. Τελικά κατόρθωσε να αναστατώσει τους Σέρβους, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ιερού λίκνου της σερβικής Ορθοδοξίας.
Ο Νταβούτογλου έχει κι άλλους μαθητές, όπως τον υπουργό Μουεζίνογλου, ο οποίος θεωρεί τη Θράκη μας κομμένο χέρι της Τουρκίας και έλαβε αποστομωτική απάντηση από τον Ακη Γεροντόπουλο. Είναι προφανές ότι η ισλαμοδημοκρατική κυβέρνηση της Τουρκίας αμφισβητεί τα σύνορα της Βαλκανικής και διεκδικεί τα πάντα στο όνομα του νέου οθωμανισμού.
Απαιτείται επαγρύπνηση και αντίδραση. Οι ορθόδοξες χώρες των Βαλκανίων Ελλάς, Σερβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία να συνεργαστούμε στενότερα ως αντίβαρο στα νεοοθωμανικά σχέδια.
Επίσης ως Ελληνες να ενισχύσουμε την ιστορική μνήμη και να προβάλουμε διεθνώς τη βυζαντινή κληρονομιά των Βαλκανίων. Τα ορθόδοξα σερβικά μοναστήρια του Κοσσυφοπεδίου - Κοσόβου, που σήμερα κινδυνεύουν, αγιογραφήθηκαν από Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες τον 14ο αιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου