Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Συμφωνία για «μη κατασκοπεία»;

Συμφωνία για «μη κατασκοπεία»;
Συμφωνία για «μη κατασκοπεία»;

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα συνάψουν προσεχώς μια συμφωνία με την οποία θα δεσμεύονται να μην αλληλοκατασκοπεύονται, γράφει η εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung " που κυκλοφορεί σήμερα.

Σε ερώτηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το άρθρο αυτό.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στην γερμανική κυβέρνηση, μια αντιπροσωπεία της καγκελαρίας της Γερμανίας και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν στα μέσα της εβδομάδας στον Λευκό Οίκο κατέληξαν στην υιοθέτηση μιας τέτοιας συμφωνίας, η οποία αναμένεται να συναφθεί στις αρχές του ερχόμενου έτους.


Σύμφωνα παράλληλα με το γερμανικό περιοδικό " Der Spiegel ", που κυκλοφορεί επίσης σήμερα και αναφέρεται και αυτό στην προετοιμασία μιας τέτοιας συμφωνίας, οι δύο χώρες προτίθενται να δεσμευτούν να μην προβαίνουν σε βιομηχανική κατασκοπεία.

Εξάλλου το "Der Spiegel" επισημαίνει επίσης ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Κιθ Αλεξάντερ αναγνώρισε ενώπιον ολίγων ότι το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ είχε παρακολουθηθεί στο παρελθόν.

Σε συνάντηση με την γερουσιαστή των δημοκρατικών Νταϊάν Φάινσταϊν, στην οποία μετείχε επίσης ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, ο Κιθ Αλεξάντερ απάντησε ότι αυτό "δεν συμβαίνει πια" σε ερώτηση για το αν πράγματι παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ, γράφει το " Der Spiegel ", στηριζόμενο στα λεγόμενα των μετεχόντων στη συνάντηση αυτή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την FAS, ο πρόεδρος της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) και αυτός του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, Γκέρχαρντ Σίντλερ και Χανς-Γκέοργκ Μάασεν αντίστοιχα, αναμένεται να συναντηθούν την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον με τους επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ημερομηνία της συνάντησης αυτής. Αναγνώρισε ωστόσο ότι οι επικεφαλής των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναμένεται να μεταβούν στην Ουάσινγκτον μετά τις αποκαλύψεις για την φερόμενη παρακολούθηση του κινητού της Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου