Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Με την πλάτη στον τοίχο το ζεύγος Παπαντωνίου

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή βρίσκονται πλέον ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. Μετά το φορολογικό και οικονομικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ, κατόπιν εντολής της επίκουρης εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, κ. Πόπης Παπανδρέου, διαπιστώθηκε ότι το ζεύγος Παπαντωνίου απέκρυψε από την εφορία εισόδημα που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα αφορά την δεκαετία 2000 – 2010, στο διάστημα της οποίας διαπιστώθηκαν οι συγκεκριμένες φορολογικές παραβάσεις για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του.


Είχε προηγηθεί αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews το οποίο προανήγγειλε τις δικαστικές εξελίξεις για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα




Η εισαγγελέας μελέτησε το πόρισμα του ΣΔΟΕ και κατέληξε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος ενώ κατά της συζύγου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας του 1,333 εκ. ευρώ που εντοπίστηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας.

Αν και το ποσό της φοροδιαφυγής είναι πολύ υψηλό, δεν ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον πρώην υπουργό καθώς, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, θα πρέπει το αποκρυβέν εισόδημα να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, ενώ ο κ. Παπαντωνίου απέκρυβε –σύμφωνα με το πόρισμα- κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ.

Όμως η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος εξαιτίας της κατάθεσης 1,3 εκατ. ευρώ το 2000, στην ελβετική HSBC, ποσό το οποίο φαίνεται πως δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά της.

Η εισαγγελέας διαπίστωσε ότι ο πρώην υπουργός ζούσε με περισσότερα χρήματα από όσα εισέπραττε. Ο έλεγχος στα οικονομικά του πρώην υπουργού συνεχίζεται καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για τα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη απαντηθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό και αναμένονται και άλλα. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα εκτιμάται ότι θα διαπιστωθεί ο ενδεχόμενος βαθμός εμπλοκής του πρώην υπουργού.

Συνεχίζεται ο φορολογικός έλεγχος

Για να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ, όπου έχει αποσταλεί ο σχετικός φάκελος της δικογραφίας για να βεβαιωθούν οι φόροι και να κληθούν ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν μπορεί να ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη εναντίον τους καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος από τη ΔΟΥ Κηφισιάς. Αν μέχρι τότε το ζεύγος Παπαντωνίου έχει πληρώσει τον αναλογούντα φόρο για το μη δηλωθέν εισόδημα τότε δεν θα αντιμετωπίσει καμία κατηγορία.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου