Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

«Σκοτσέζικο ντους» από την τρόικα

-Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει αλλά ζητούν νέα μέτρα -Μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση το ασφαλιστικό
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από χθες οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με 
την τρόικα. 

Κατά την πρώτη μέρα η συζήτηση επικεντρώθηκε στην φορολόγηση και στα δημόσια έσοδα. Ο λόγος είναι ότι τα έσοδα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό όχι απλώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, αλλά και το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η γραπτή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για την ικανοποιητική πορεία των εσόδων και την υπέρβαση των στόχων που είχαν τεθεί.

Η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διεξήχθη σε καλό κλίμα, ωστόσο, τα «αγκάθια» παραμένουν:


• Το ύψος του δημοσιονομικού κενού και η λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2014, αλλά και η πρόβλεψη για το 2015-2016
• Η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ
• Η κινητικότητα και οι απολύσεις στο Δημίοσιο
• Το αίτημα για άρση αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων.
• Ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Η ελληνική πλευρά δέχεται ότι με διαρθρωτικά μέτρα που θα εξοικονομήσουν 500 εκατ. ευρώ θα κλείσει η πρόσθετη «τρύπα» στην χρηματοδότηση για το 2014 και δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Το οικονομικό επιτελείο κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με την τρόικα φέρεται να έθεσε ως βασικό επιχείρημα την καλή πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού που έκλεισαν 300 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο του δεκαμήνου και να είχε ως στόχο να μειώσει τις απαιτήσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα.

Η τρόικα, όμως, επιφυλάχθηκε να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να επανέλθει με την απάντηση της για τα πρόσθετα μέτρα στη συνάντηση της Παρασκευής. Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να προσδιορίζουν την «μαύρη τρύπα» στα 2,9 δισ. ευρώ, γεγονός που θα φέρει νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών, που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό χθες για την πρώτη συνάντηση με την τρόικα, επέμεινε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά είναι ρεαλιστικό. «Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό. Προσπαθούμε με τα επιχειρήματά μας να πείσουμε την τρόικα να κάνει μία θετική εισήγηση στο Eurogroup» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ερώτηση εάν επιμένει ότι το κενό είναι 500 εκατ. ευρώ ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Επιμένουμε στο προσχέδιο που έχουμε στείλει».
«Αγκάθι» το Ασφαλιστικό
«Oλα στο τραπέζι» από την τρόικα για το ασφαλιστικό, που φαίνεται να μην πείθεται ούτε να θεωρεί αρκετά τα μέτρα που εισηγείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, ώστε να μην απαιτηθούν οριζόντια μέτρα και νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση.
Μία τυπική μόνο ανακοίνωση, που διανεμήθηκε κάποια ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στην οποία αναφερόταν ότι «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ήδη γνωστές και καινοτόμες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εκπρόσωποι της τρόικας άκουσαν την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, χωρίς να τοποθετηθούν εάν θεωρούν αυτά τα μέτρα αρκετά.
Ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση για την οικονομική στήριξη των Ταμείων, που -μεταξύ άλλων- προβλέπει και το συμψηφισμό των επιδοτήσεων των αγροτών με οφειλές στον ΟΓΑ.

Ο κ. Βρούτσης στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το ΙΚΑ και συγκεκριμένα στο σύστημα μηχανογραφικών εφαρμογών που ενεργοποιείται από σήμερα για την αυτόματη διασταύρωση των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες, όπου για το σύνολο των περιπτώσεων που διαπιστώνεται υστέρηση των καταβληθέντων ποσών σε σχέση με τα υποβληθέντα θα αναστέλλεται η ηλεκτρονική υποβολή, θα εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών και θα ακολουθούν αναγκαστικά μέτρα εάν δεν τακτοποιείται άμεσα η οφειλή.

Για τις απολύσεις και το νέο καθεστώς μεγαλύτερης ελαστικοποίησής τους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε πως αναμένει από μέρα σε μέρα την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και ότι στη συνέχεια θα προβεί στις διορθωτικές κινήσεις, στη βάση ενός σχεδίου μεγαλύτερης ευελιξίας, ιδίως για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ενημέρωση υπήρξε και για το θέμα της παραπέρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επισημαίνει ότι μια γενική εφαρμογή ενδεχομένως θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα προβλήματα για τα Ταμεία.

Η αντιπρόταση αφορά σε επιλεγμένη εφαρμογή, που θα εξαρτάται από τη συνέπεια των επιχειρήσεων στην απόδοση των εισφορών. Σε αυτούς, ως επιβράβευση, να ισχύουν οι μειωμένες εισφορές, όπως προτείνεται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Συζήτηση υπήρξε και για το θέμα των κοινωνικών πόρων και των ενεργειών εξορθολογισμού που προωθούνται για τη χορήγηση των επιδομάτων.

Στο «στόχαστρο» της τρόικας βρίσκονται οι πρόωρες συντάξεις και τα λεγόμενα ειδικά ταμεία (δηλαδή οι φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών).





triklopodia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου