Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός ή... τσαρλατάνος;

Γράφει ο Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Κύριοι βουλευτές της ΝΔ,
Κύριοι Βουλευτές,
Στον ανωτέρω  σύνδεσμο (Εδώ και Εδώ) όλη η χθεσινή συνέντευξη του κ. Σαμαρά στον κ. Πρετεντέρη.

Το μεγαλύτερο της μέρος αποτελούσε επίθεση του κ. Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ, στους ΑΝΕΛ, στη Χρυσή Αυγή, αφορούσε τα «δύο άκρα» του και άλλα που σκοπό είχαν να πείσουν τον κόσμο ότι αυτός αποτελεί τη μοναδική λύση.

Το πόσον γυμνός είναι ο «Βασιλιάς» μπορείτε να το διαπιστώσετε στο κατωτέρω ουσιατικό απόσπασμα της συνέντευξης του που αφορούσε το οικονομικό. Έτσι:
Την ανεργία των νέων είπε ότι θα την αντιμετωπίσει «βαφτίζοντας» τους όλους σπάνιους επιστήμονες και «εφευρέτες» με επιπλέον όρο να δεχθούν μεγάλες ξένες εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα και να τους χρησιμοποιήσουν.

Ανέφερε γι’ αυτό ορισμένα γελοία παραδείγματα που δείχνουν πόσο αιθεροβάμων είναι (πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου εκτός από το ότι ήταν ο πρώτος ολετήρας της Ελληνικής οικονομίας εύρισκε και πολύ ωραίες εκφράσεις εξαπάτησης των Ελλήνων ως ετεροχρονισμός, αιθεροβάσμων, ρετιρέ, φως στην άκρη του τουνελ, αναδόμηση κτλ)
και πόσο στον καταστροφικό για τους Έλληνες νεοταξικό του κόσμο υποτέλειας ζει.
Είτε πιστεύει αυτά που λέει, είτε τα λέει για να «πείσει» τους Έλληνες. Ίσως, όχι ίσως σίγουρα,  το τελευταίο ακόμα χειρότερο.

«Έλυσε» επίσης το πρόβλημα της απασχόλησης των νέων λέγοντας «υπερήφανα» ότι,
«Η Nokia ήρθε και κάνει 150 νέες θέσεις εργασίας, η ΙΒΜ ήρθε εδώ πέρα η Πρόεδρος, ήρθε ο Πρόεδρος της Google ..»

Επίσης και το «σπουδαιότερο»,
«τελειώνει» το πρόβλημα ανεργίας των νέων μας με το Wi Fi που τους έταξε ο κ. Σαμαράς.
Κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει τι είναι το Wi Fi (ή να τον παραπέμψει στον «ατσίδα και σπίρτο» σε αυτά συμμαθητητή του και συνολετήρα της Ελλάδας)
γιατί προφανώς έχει πλήρη άγνοια ο άνθρωπος.
Ακόμα το θέμα της σωτηρίας της Ελλάδας το ανήγαγε σε θέμα νεοταξικής υπερνεοφιλελεύθερης πίστης λέγοντας «πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι θα βγούμε από την κρίση».
Με σας, ούτε στη Δευτέρα Νεοταξική σας «παρουσία» κύριε Σαμαρά.

Να σας θυμίσω επίσης κύριε Σαμαρά τι είπε η κ. Μπακογιάννη που είναι απόλυτα ορθό.
Χωρίς επαναλειτουργία είπε, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων τίποτε δεν μπορεί να γίνει με την ανεργία,
γιατί όπως πολύ επίσης ορθά αναρωτήθηκε, «πόσες χιλιάδες από τα 4.000.000 πραγματικούς ανέργους» (ο μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό δικός μου) θα απασχολήσουν οι μάλιστα φανταστικές σας, συμπληρώνω,  επενδύσεις;;
Απεναντίας, τα ξεπουλήματα σας που τα βαφτίζετε «επενδύσεις» και η συνεχής  «εσωτερική υποτίμηση» σας προκαλούν όλο και λιγότερο κυκλοφορούν χρήμα στην αγορά που κλείνει βαθμιαία όλες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και προκαλεί μεγαλύτερη ανεργία.

Είναι δυνατόν όμως κ. Σαμαρά εδώ και τρία χρόνια να μην έχετε αντιληφθεί το «λάθος» που επεσήμανε ακόμα και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σούλτζ και να συνεχίζετε το ίδιο «λάθος»;  
Η απάντηση είναι όχι.
Από την αρχή μετέχετε εις το ηθελημένο νεοταξικό λάθος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας (Ρέσλερ),
προκειμένου να ξεπουληθούν τα πάντα (Δημόσιος και ιδιωτικός πλούτος, χωράφια, πολυτελή σπίτια και άλλα σπίτια)
και να μην μείνει τίποτε στο κράτος όπως κραύγαζαν αρρωστημένα και νεοταξικά συνεργάτες σας.
Και το σπουδαιότερο εσείς ένας εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα εκτός του ότι καταστρέψατε εσκεμμένα (εσωτερική υποτίμηση) τους Έλληνες, τους υποδουλώσατε στους Γερμανούς σας.
Ντροπή σας κύριε Σαμαρά

Κύριε Σαμαρά.
Η μόνη ελπίδα για τον τόπο είναι να απαλλαγεί αμέσως από τους δηλωσίες, εσάς και τον κ. Βενιζέλο σας, για να μπορέσει ο τόπος να προχωρήσει στα γνωστά σε κάθε εχέφρονα μέτρα σωτηρίας του τόπου.

Η συνέντευξη του κ. Σαμαρά στον κ. Πρετεντέρη:

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να σας πω κάτι, ωραία αυτά, ζούμε όμως σε μια χώρα μετά από 18 μήνες Πρωθυπουργίας σας όπως σας είπα, με 60% ανεργία των νέων.
Αναρωτιέμαι λοιπόν αν εδώ που κάθομαι τώρα εγώ δεν ήμουν εγώ αλλά ήταν ένα παιδί 23-24 χρόνων που έχει κάνει τις σπουδές του, ίσως και καλές σπουδές μερικές φορές ή που απλώς ψάχνει να βρει δουλειά, που αισθάνεται μεγάλη δυσπιστία για το μέλλον, που αισθάνεται μεγάλη δυσπιστία για σας, για μας τους δημοσιογράφους, για τους πολιτικούς, για την Ευρώπη, για όλα αυτά τα πράγματα, τι θα του λέγατε αυτού του παιδιού για να σας εμπιστευθεί;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτό που θα του έλεγα είναι ότι εγώ ως Αντώνης, πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι θα βγούμε από την κρίση. Και θα βγούμε σύντομα από την κρίση. Να είναι εδώ στην Ελλάδα.
Θα του έλεγα, δεύτερον, ότι υπάρχουν παραδείγματα.
Να σας πω ένα πολύ συγκεκριμένο για να μην ακούσουν και να λένε «πάλι λόγια λένε οι πολιτικοί»…
Η Ελλάδα μπορεί ν’Α αναπτυχθεί πέραν από τις παραδοσιακές φόρμες που γνωρίζουμε όλοι και τρόπους, δηλαδή τουρισμός, που πράγματι έπεσε ψιχάλα ξένου συναλλάγματος σε μια άνυδρη γη, να μη λέμε, μεγάλη υπόθεση ο τουρισμός. Αλλά πέραν απ’Α αυτό, τη ναυτιλία κτλ., θα μπορούσε η Ελλάδα ν’Α αναπτυχθεί στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας που είναι κάτι που συναρπάζει τα νέα παιδιά.
Και στην Ελλάδα ειδικά, σε αντίθεση για παράδειγμα με την Ιταλία, έχουμε πάρα πολλούς των θετικών επιστημών.
Ψάχνοντας εδώ πέρα πώς μπορούμε αυτούς να τους βοηθήσουμε, βρήκα ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες, Itelix, Byte, Nanoradio, Εlxis, εταιρείες που τις έφτιαξαν νέα παλικάρια 20-25 χρόνων, πολλές φορές πιο νέοι ακόμα, που ήρθαν και τους αγόρασαν, Νοτιοκορεάτες, Αμερικάνοι, Ισραηλίτες και Γιαπωνέζοι.
Αυτές είναι ελληνικές εταιρείες. Αυτές οι ελληνικές εταιρείες φτιάχτηκαν από δυο ανθρώπους σε κάποια κάμαρα μέσα, έκαναν μια εφεύρεση τεχνολογική.
Αυτό με οδήγησε στο να το ψάξω και να δω τις λεγόμενες «θερμοκοιτίδες», τα incubators, εκεί που όλοι αυτοί μαζί μπορούν να μαζευτούν για να πέσει το κόστος τους και να κάνουν μαζί τη δουλειά. Κι έρχεται το κράτος αυτό τώρα και το χρηματοδοτηθεί. 
Κι έρχομαι εγώ και του είπα του Χατζηδάκη και το έκανε, από 4% που είχαμε δώσει για έρευνα και καινοτομία, θα δώσουμε 8% σ’Α αυτό το ΕΣΠΑ το οποίο έρχεται, με κατεύθυνση αυτή.
Ταυτόχρονα ψάχνουμε όλες τις μεγάλες εταιρείες που είναι στον κόσμο οι αιχμές της τεχνολογίας κι έχω να σας πω:
Η Nokia ήρθε και κάνει 150 νέες θέσεις εργασίας, η ΙΒΜ ήρθε εδώ πέρα η Πρόεδρος, ήρθε ο Πρόεδρος της Google και μ’Α αυτούς ψάχνουμε όχι μόνο με τα νέα τα παιδιά αυτά, αλλά και μέσω των Πανεπιστημίων και μέσω εταιρειών, παράδειγμα φαρμακευτικές που ψάχνουν για τέτοιου είδους επινοήσεις, να μπορέσομε να βάλουμε μπροστά, τα δυνατά μυαλά του νέου Έλληνα.
Επομένως του απαντώ εγώ:
Σ’Α αυτό το κομμάτι που ψάχνω ήδη μέσα στις δυσκολίες που έχουμε, το θέμα πηγαίνει καλά. Ασφαλώς, το ευρύτερο πρόβλημα του να έχει αυτή τη στιγμή την ανεργία και να είναι ένα παιδί το οποίο ν’Α αξίζει και να μη θέλει να φύγει στο εξωτερικό, νομίζω ότι είναι εκεί που είναι και η δική μου η πίκρα και ο δικός μου πόνος και η δική μου μάχη, γρήγορα να τελειώσει αυτή η περιπέτεια και να φτάσουμε στην ώρα της ανάπτυξης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είπα και μια λέξη, τη λέξη «δυσπιστία». Οι νέοι νομίζω αυτοί όλοι, πέρα από την ανεργία, πέρα από την έλλειψη εμπιστοσύνης στο μέλλον, δυσπιστούν απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Για μερικούς αυτό γίνεται δυσπιστία στη δημοκρατία, το οποίο είναι λάθος, αλλά συμβαίνει κι αυτό. Για να επιστρέψω στην αρχή της συζήτησής μας. Αλλά δυστυχώς δεν είναι εύκολο ν’Α αντιμετωπισθεί η δυσπιστία αυτή.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ σήμερα μπορώ να του υποσχεθώ ότι θα έχουμε στην Ελλάδα δωρεάν ασύρματο wi-fi, internet σε όλη την Ελλάδα σ’Α ένα χρόνο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, θα πρέπει να το κάνετε τώρα που το είπατε όμως.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα το κάνουμε. Και γι’Α αυτό το είπα. Θα γίνει. Το έχω ψάξει για να το πω. Είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και δείχνει στους νέους ότι κάποιος νοιάζεται. Δε λέω ο Σαμαράς, δεν έχει καμία σημασία ο Σαμαράς ή το ποιο κόμμα. Νοιάζεται. Ότι υπάρχει η Ελλάδα που νοιάζεται γι’ αυτά τα παιδιά. Διαφορετικά καήκαμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάμε σε διαφημίσεις.


kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου