21 φόροι σε 6 μήνες για κάθε οικογένεια: Μήπως δεν ξέρουν τι τους γίνεται; - Ιστορίες φορολογικής τρέλας
Εισοδήματα, σπίτια, αυτοκίνητα, καταθέσεις: Μισά-μισά με την εφορία - Η αβάσταχτη ελαφρότητα στον σχεδιασμό της φορολογίας έχει οδηγήσει στην παράνοια τους φορολογούμενους, που δεν ξέρουν τι πληρώνουν, αλλά και τι τους περιμένει αύριο...
Σκηνές τρέλας διαδραματίζονται καθημερινά σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ΔΟΥ. Παιδιά αρνούνται να δεχτούν το σπίτι που τους χαρίζουν οι γονείς τους για να μην επιβαρυνθούν με χαράτσια ενώ δεν έχουν χρήματα για να ζήσουν, πολίτες καλούνται να πληρώσουν φόρο για ακίνητα που δεν έχουν ή διά νόμου απαλλάσσονται από τον φόρο, αποταμιευτές έχουν φτάσει στο αμήν με τον φόρο 50% που τους επιβάλλεται να πληρώσουν στους τόκους των καταθέσεων που τους απέμειναν. Σε απελπισία και διάλυση, όμως, οδηγεί ακόμα και τον ίδιο τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό η αβάσταχτη προχειρότητα που περιβάλλει τον σχεδιασμό και την επιβολή των φόρων. Η επινοητικότητα των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών να ανακαλύπτουν «τυφλά» μέτρα και φόρους μοιάζει ανεξάντλητη, με μισή ντουζίνα νέους φορολογικούς νόμους κάθε χρόνο (ένας νέος σχεδόν κάθε δύο μήνες), 30 φορολογικές αποφάσεις και εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών από την αρχή του έτους,
103 το 2012 και πάνω από 650 συνολικά από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, το 2010. Και στο τέλος τιμωρούνται φυσικά σχεδόν πάντα οι συνεπείς φορολογούμενοι που επωμίζονται διαρκώς νέα βάρη, αναλαμβάνοντας και εκείνα που αποφεύγουν όλοι όσοι κλέβουν την Εφορία ή έχουν ήδη χάσει τα παλιά τους εισοδήματα, οπότε το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει από αυτούς τίποτα.
Φόροι από το πουθενά
Κανόνες και δεδομένα πια δεν υπάρχουν, όροι και προθεσμίες ανατρέπονται συνεχώς, φόροι που έχουν καταργηθεί επιστρέφουν αναδρομικά και ουδείς ξέρει τι ισχύει σήμερα και τι του ξημερώνει αύριο. Ακόμα και η απλή υποβολή μιας φορολογικής δήλωσης καθίσταται επικίνδυνη περιπέτεια, αφού επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαλύονται υπό τα τεράστια φορολογικά βάρη, περιουσίες καταστρέφονται, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός τα έχει και αυτός χαμένα και δεν ξέρει πια τι να εισπράξει και από ποιους. Το κράτος αρπάζει έως και το 50% των χρημάτων που βγάζει κάποιος, με φόρους εισοδήματος (με ανώτατο συντελεστή 45% στο εισόδημα και 4% ως έκτακτη εισφορά), πολλά επιπλέον ακόμα για φόρους περιουσίας (ΦΑΠ, ΕΕΤΑ κ.λπ.), ενώ ο πολίτης καλείται να ζήσει με ό,τι του απομένει για να πληρώνει και άλλους φόρους και χαράτσια (τέλη κυκλοφορίας, ρυθμίσεις χρεών από το παρελθόν, φόρους μεταβίβασης με εξωφρενικές αντικειμενικές, εισφορές σε ΟΑΕΕ, δόσεις στεγαστικών δανείων κ.λπ.). Με τις μειώσεις μισθών ή τις εισφορές συνταξιούχων, τον ΛΑΦΚΑ κ.ά., ουσιαστικά δεν μένει σχεδόν τίποτα προκειμένου ο Ελληνας φορολογούμενος να καλύψει ζωτικές ανάγκες του νοικοκυριού (ενοίκια, διατροφή, έξοδα μετακίνησης, σπουδές κ.ο.κ.).
Τα επιχειρηματικά και οικογενειακά κραχ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και οι φορολογούμενοι απελπίζονται ή φτάνουν στο σημείο να «ξεχνούν» τις υποχρεώσεις τους, δηλώνοντας οικονομική αδυναμία προκειμένου να μην τρελαθούν.1) Εχεις καταθέσεις; Τιμωρείσαι
Τιμωρία για όσους στήριξαν με τις αποταμιεύσεις τους τις τράπεζες
Κανείς δεν ξέρει πλέον τι ισχύει σήμερα και τι τον περιμένει αύριο. Εν μια νυκτί η κυβέρνηση αύξησε από 10% σε 15% (αύξηση 50%) τον φόρο στους τόκους καταθέσεων, παγιδεύοντας έτσι όλους όσοι είχαν προθεσμιακή κατάθεση και αναδρομικά.
Βρήκε όμως και άλλον τρόπο να τιμωρήσει όλους όσοι στήριζαν με τις αποταμιεύσεις τους τις ελληνικές τράπεζες, όταν επί μια τριετία κυβερνήσεις και υπουργοί τρόμαζαν με τη στάση τους στρέφοντας τους Ελληνες και ξένους αποταμιευτές να βγάλουν μαζικά τα λεφτά τους στο εξωτερικό.
Φόροι που έχουν καταργηθεί επιστρέφουν αναδρομικά και κανείς δεν ξέρει τι ισχύει σήμερα και τι του ξημερώνει αύριο. Ακόμα και η απλή υποβολή μιας φορολογικής δήλωσης καθίσταται επικίνδυνη περιπέτεια
Πέραν του φόρου 15%, οι τόκοι από φέτος φορολογούνται με την κλίμακα εισοδήματος έως και 40%. Ακόμα όμως και για να τους δηλώσει ο φορολογούμενος στο Ε1 θα συναντήσει τεράστια προβλήματα. Τα λάθη πληρώνονται ακριβά, ακόμα και αν τα έχει κάνει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών!
Για παράδειγμα:
■ Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν πανωτόκια αν δηλώσουν τους τόκους καταθέσεων χωρίς να ελέγξουν πώς τα έστειλαν οι τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομικών έχει περάσει στη δήλωση Ε1 το μικτό ποσό χωρίς να αφαιρέσει τον φόρο που παρακρατήθηκε. Ετσι, λοιπόν, θα πληρώσουν διπλό ή τετραπλό φόρο για τον φόρο που ήδη πλήρωσαν!
Για μικτούς τόκους π.χ. 1.000 ευρώ, απ' όπου παρακρατήθηκε από την τράπεζα φόρος 10%, ο φορολογούμενος πρέπει κανονικά να αναγράψει 900 ευρώ καθαρά στον κωδικό 659 και 100 ευρώ στον 433. Ετσι όπως εμφανίζονται, όμως, οι τόκοι στο Ιντερνετ, πολλοί θα παρασυρθούν και θα γράψουν 1.000 ευρώ στον κωδικό 659. Θα πληρώσουν έτσι έκτακτη εισφορά (1%-4%) για τα 1.100 ευρώ και όχι για τα 1.000 που οφείλουν. Αν, μάλιστα, έχουν άλλα εισοδήματα ύψους 19.000 ευρώ, τότε αθροίζονται και ξεπερνάνε τα 20.000 ευρώ. Με 20.100 ευρώ η εισφορά θα υπολογιστεί με 2% και όχι με 1% για όλα τα εισοδήματά τους, άρα θα πληρώσουν 402 αντί για 200 ευρώ που κανονικά θα έπρεπε!
■ Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι που συναντούν στο Ε1 τον νέο πίνακα 4 με τα φορολογούμενα εισοδήματα. Εκεί βλέπουν τον κωδικό 291 όπου με βάση την περιγραφή-παγίδα που δίνει το υπουργείο Οικονομικών («τόκοι από κινητές αξίες») πολλοί γράφουν τους τόκους καταθέσεων, ενώ αφορά τόκους ομολόγων. Θα πληρώσουν έτσι επιπλέον φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά!
■ Η ηλεκτρονική υποβολή άργησε υπερβολικά να ανοίξει, τα ποσά των τόκων δεν εμφανίζονταν προσυμπληρωμένα στο Ε1, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις τρεις δόσεις πληρωμής του φόρου αν δεν προλάβουν να καταθέσουν δήλωση τον Ιούλιο.
■ Μέγα θέμα έχει ανακύψει και με τα ποσά των τόκων στους κοινούς λογαριασμούς, όπου ο έφορος μπορεί να τα κατανέμει στους συνδικαιούχους κατά το δοκούν. Μένουν στον αέρα έτσι οι δηλώσεις που έχουν ήδη αποστείλει για φέτος οι υπόχρεοι, αφού μπορεί να θεωρηθούν ανακριβείς και η Εφορία να υπολογίσει με τα δικά της μέτρα και σταθμά πώς έπρεπε να μοιραστούν και να φορολογηθούν για τους τόκους οι συνδικαιούχοι.
2) Αγροτεμάχια:καπέλο φόρων και για 1 τ.μ.
Κούρεμα στα αγροτεμάχια φοβούνται οι ιδιοκτήτες
Σε πανικό βρίσκονται πλέον εκατομμύρια νοικοκυριά καθώς η φρενίτιδα υποβολής δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει τι δηλώνει, πώς και πότε: όλοι ψάχνουν παγίδες στα κουτάκια με τους τριψήφιους κωδικούς των πάσης φύσης δηλώσεων (Ε1, Ε2, Ε3, Ε9, Ε21 κ.λπ.). Οι ιδιοκτήτες ακινήτων φοβούνται ότι στη χώρα μας θα εφαρμοστεί κούρεμα στα αγροτεμάχια αντί για κούρεμα καταθέσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο. Συμπληρώνοντας το Ε9 ξέρουν ότι θα πληρώσουν ακριβά το 2014 ό,τι δηλώσουν φέτος, αν και δεν εισπράττουν τίποτε από ακίνητα που κληρονόμησαν και απαξιώνονται.
Πολλοί δεν ξέρουν καν τι έχουν και πού.
Για παράδειγμα:
■ Ζευγάρι άνεργων ιδιοκτητών που ζει στην Αττική καλείται να πληρώσει 11.500 ευρώ σε φόρους ακινήτων ή και για ακίνητα που δεν ξέρει καν πού βρίσκονται!
■ Ιδιοκτήτης ακινήτων με 492 αγροτεμάχια στην Ηλεία ζήτησε τη βοήθεια της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών για να δει τι πρέπει να δηλώσει, αφού είχε από κληρονομιά ακόμα και αγροτεμάχια εμβαδού μόλις... 1 τετραγωνικού μέτρου!
Αλλά για τα περισσότερα αγροτεμάχια στην επαρχία, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και Κτηματολόγιο, οι νέοι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα εντοπίσουν, αφού λιγοστεύουν και οι παλαιοί κάτοικοι των χωριών που ήξεραν και μπορούσαν να υποδείξουν «πού είναι το χωράφι και τίνος». Και για αυτά, όμως, ακόμα, πρέπει ή να τα πληρώσουν ή, αν δεν μπορούν να βρουν να τα πουλήσουν, να τα εκχωρήσουν στο κράτος. Εισοδηματα, ακινητα, αυτοκινητα, καταθεσεισ: μισα-μισα με την εφορια
Ακόμα και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός σήκωσε τα χέρια ψηλά καθώς δεν γνωρίζει τι να εισπράξει και από ποιους. Στο 80% η προκαταβολή φόρου από τις επιχειρήσεις για το επόμενο έτος3) Εξοντωτικοί φόροι για σπίτια 300 ετών!
15.000 ευρώ ΦΑΠ τον χρόνο για την προγονική τους εστία
Εξοντωτικούς φόρους για σπίτια που έχουν, αλλά… το κράτος τα ορίζει ως διατηρητέα, καλούνται να πληρώσουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες. Εν μέσω κρίσης και χωρίς να αποκομίζουν κανένα εισόδημα από τα σπίτια που -πάππου προς πάππου- κληρονόμησαν για να κατοικούν και με κόπους συντηρούν, ακολουθώντας ειδικούς κανόνες που τους έχει επιβάλει το ίδιο το κράτος, το υπουργείο Οικονομικών τούς ζητά επιπλέον να πληρώσουν και φόρους-εκτρώματα, αναγκάζοντάς τους να τα εκποιήσουν όσο-όσο για να τα ξεφορτωθούν. Αντιθέτως, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων της Υδρας, που αποκτούν εισόδημα από αυτά, πληρώνουν ΦΑΠ που υπολογίζεται με τιμή ζώνης 850 ευρώ ανά τ.μ. αντί για 3.500-3.800 ευρώ (!) που ισχύει για τα σπίτια όπου μένουν οι ντόπιοι, τα οποία δεν αποτελούν εμπορική εκμετάλλευση, ούτε παρέχουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους!
Υδραίοι ιδιοκτήτες διατηρητέων οικιών έφτασαν στο σημείο να στείλουν επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι επειδή φορολογούνται με εξωφρενικά υψηλές αντικειμενικές για σπίτια 300 χρόνων κατά κυριολεξία! Αδυνατώντας, όμως, να πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για συντήρηση και φόρους ακινήτων, εμμέσως εξαναγκάζονται να τα ξεπουλήσουν. Τα ποσά που δίνουν για να συντηρούν τα σπίτια τους είναι υπέρογκα, ειδικά σε διατηρητέους οικισμούς. Σε περιπτώσεις όπως αυτή της Υδρας, όλα τα κόστη συντηρήσεως υπολογίζονται… επί 3! Από το 1987 οι νόμοι ορίζουν τα υλικά και τα χρώματα που πρέπει να χρησιμοποιούν στα σπίτια τους. Στην Υδρα όλα πρέπει να είναι από πέτρα και ξύλο, που τα δουλεύουν αποκλειστικά ντόπιοι μάστορες με υψηλές χρεώσεις. Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες απαγορεύεται διά νόμου να κάνουν τις αλλαγές που αυτοί θέλουν στα σπίτια τους, ούτε καν να τοποθετήσουν κλιματιστικά γιατί χαλούν την πρόσοψη. Σε έναν οικισμό όπου ζουν μόλις 3.000 άνθρωποι, μόνο πάμπλουτοι θα μπορούσαν να πληρώσουν φέτος ΦΑΠ 60.000 ευρώ (από περίπου 15.000 για κάθε εκκαθαριστικό ΦΑΠ των ετών 2010-2013) για ένα σπίτι που αποτελεί την προγονική εστία τους. Οι ιδιοκτήτες διατηρητέων ζητούν άμεσα να υπολογιστεί ο ΦΑΠ με τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλό συντελεστή εμπορικότητας. Επικαλούνται διατάξεις με βάση τις οποίες τα ξενοδοχεία της Υδρας πληρώνουν ΦΑΠ που υπολογίζεται με τιμή ζώνης 850 ευρώ ανά τ.μ. αντί για 3.500-3.800 ευρώ (!) που ισχύει για τα σπίτια τα οποία ιδιοκατοικούν και δεν αποτελούν εμπορική εκμετάλλευση, ούτε παρέχουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους.
4) Υπουλο χτύπημα στα μεγάλου κυβισμού Ι.Χ.
Πρώτα παρότρυναν τον κόσμο να αγοράσει και τώρα τον βάζουν να πληρώσει
Και απ’ ό,τι εισόδημα απέμεινε στους πολίτες, η Εφορία έρχεται να τους τα πάρει φέτος όλα, μέσω της έμμεσης φορολογίας. Η αρχή έγινε με το ύπουλο χτύπημα σε όλους όσοι έχουν Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών:
1ον. Πολλοί αγόρασαν Ι.Χ. με κίνητρα και προτροπές του υπουργείου Οικονομικών το 2009.
2ον. Πλήρωσαν γι’ αυτά τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 επειδή γνώριζαν πως φέτος δεν θα ίσχυε η έκτακτη εισφορά που τους είχε επιβληθεί.
3ον. Εκ των υστέρων, Ιούλιο μήνα, επιβάλλει για το 2013 και φόρο πολυτελούς διαβίωσης 5%-10% της αντικειμενικής. Με τα νέα δεδομένα, ιδιοκτήτης ενός πολύ φτηνού τζιπ 1.980 κυβικών εκατοστών, ανατολικής προέλευσης, που αγοράστηκε το 2009, θα πληρώσει φόρο πολυτελούς διαβίωσης 418,7 ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2014, όταν το αυτοκίνητό του θα συμπληρώνει πενταετία. Στη συνέχεια και μέχρι να συμπληρώσει δεκαετία, θα πληρώνει 293 ευρώ. Αντιθέτως, σούπερ αυτοκίνητο των 60.000 ευρώ με τούρμπο κινητήρα 1.800 cc απαλλάσσεται και δεν πληρώνει τίποτε.
5) Η Δάφνη έγινε πιο ακριβή από την Εκάλη
100% πάνω οι αντικειμενικές στις λαϊκές περιοχές
Τρόμαξαν ακόμα και στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών με τις νέες αντικειμενικές τιμές υπολογισμού του ΦΑΠ που ανακοίνωσαν προ ημερών σε περιοχές που δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα έως τώρα.
Ενώ η κτηματαγορά πεθαίνει, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τρελές τιμές οικοπέδων στη Δάφνη, υψηλότερες από εκείνες του 2007, ή ακόμα και από αυτές που ισχύουν σε Εκάλη και Κηφισιά.
Πήρε έτσι όλη η Ελλάδα μια πρόγευση του τι θα συμβεί αν αλλάξουν άμεσα οι αντικειμενικές τιμές παντού, όπως ζητά η τρόικα: επειδή το υπουργείο Οικονομικών κατάργησε στα τέλη του 2012 τις επιτροπές που έβγαζαν τις αντικειμενικές, χωρίς να ετοιμάσει, όμως, πρώτα έναν νέο μηχανισμό υπολογισμού των τιμών ακινήτων που προβλέπει το μνημόνιο, θα έπρεπε να ανακοινώσει τιμές-πρόκληση. Ετσι, παρά τη μεγάλη κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και την αγορά:
■ Στις επονομαζόμενες «λαϊκές» και «υποβαθμισμένες περιοχές» (Περιστέρι, Αιγάλεω, Αγιος Δημήτριος, Πέραμα, Νίκαια, Δραπετσώνα, Καλλιθέα κ.ά.) οι τιμές της Εφορίας θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 100%!
■ Σε αστικές περιοχές όπου κατοικεί η μεσαία τάξη (Μαρούσι, Χολαργός, Νέα Σμύρνη, Αγία Παρασκευή κ.ά.) η ταρίφα θα έπρεπε να ανέβει έως και 30%.
■ Σε προνομιούχες περιοχές όπου κατοικούν κατά τεκμήριο οι πιο πλούσιοι (Γλυφάδα, Βάρη, Βουλιαγμένη, Κηφισιά, Εκάλη, κ.ά.) τιμές και φόροι θα έπρεπε να πέσουν τουλάχιστον 40%-50%!
Και όσο δεν αλλάζουν, όμως, οι αντικειμενικές, αλλά παραμένουν σκαλωμένες στα επίπεδα του 2007, πλήττονται το ίδιο και χειρότερα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Για παράδειγμα, κάποιος που απέκτησε προ ετών από αγορά ή κληρονομιά ακίνητο αντικειμενικής αξίας 1 εκατ. ευρώ (και μεγαλύτερης εμπορικής τότε), σήμερα πιέζεται και βλέπει πως μόνο κοψοχρονιά, ήτοι 500.000 ευρώ, μπορεί να το πουλήσει. Δέχεται, όμως, πιέσεις από τον αγοραστή να κόψει επιπλέον από το ήδη χαμηλό τίμημα, τουλάχιστον 20.000 ευρώ ακόμα, για να μοιραστούν τη διαφορά του φουσκωμένου -λόγω παλαιάς αντικειμενικής αξίας- φόρου μεταβίβασης, αλλιώς θα χαλάσει η συμφωνία και θα του μείνει απούλητο το σπίτι.
6) Χαράτσι και σ’ αυτούς που δεν έχουν ακίνητο
Το μεγάλο αλαλούμ με το ΕΕΤΑ
Ουδέν μονιμότερον εκ του εκτάκτου και νέοι φόροι από το πουθενά είναι το… απλό και σταθερό σύστημα φορολόγησης με το οποίο οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να σώσουν τη χώρα από την κρίση, να μειώσουν τα ελλείμματα και να καταπολεμήσουν την ύφεση.Το ΕΕΤΗΔΕ καταργήθηκε, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, αλλά… εγένετο Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Από τη μια στιγμή στην άλλη, η ΔΕΗ βρέθηκε από τον προηγούμενο μήνα να εισπράττει ένα ακόμη χαράτσι ακινήτων για το 2013, που επιβλήθηκε από το πουθενά στις αρχές του χρόνου στους λογαριασμούς ρεύματος.
Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε πως άλλα μέτρα και σταθμά χρησιμοποιούσαν οι δήμοι, άλλα η Εφορία και άλλα η ΔΕΗ. Εκτός από τα λάθη στα τετραγωνικά και τις τιμές ζώνης, η ΔΕΗ έφτασε να βάλει φόρο και πάνω σε 1.000.000 νοικοκυριά για τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας τους που, όμως, εξαιρούνται από τον φόρο! Επιπλέον, δεν ξέρει τι εισπράττει και από ποιον, με αποτέλεσμα να ζητά φόρους ακινήτων από ανθρώπους που δεν έχουν καν ακίνητο.
7) Με ανάκριση θα μας φορολογεί η Εφορία
Θα δηλώνουμε μέχρι και τα... εικονίσματα
Μέχρι και το βαφτιστικό σταυρουδάκι του πρέπει να δηλώσει κάθε φορολογούμενος στην Εφορία για να μην τον πιάσει σαν φοροφυγά, με βάση τις νέες οδηγίες ελέγχου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Απειλεί μάλιστα και με πρόστιμο έως 50.000 ευρώ όποιον αρνηθεί να προσέλθει για… ανάκριση στην Εφορία!
Ξεθάβοντας παλιές και νέες διατάξεις, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να επιβάλει φόρους ελέγχοντας τον πλουτισμό των φορολογουμένων, όπως αυτός προκύπτει από τη σύγκριση του τι είχαν και τι έχουν κάθε χρόνο. Ο φάκελος κάθε φορολογούμενου πολίτη θα περιλαμβάνει μέχρι και τι λογαριασμό ΔΕΚΟ πληρώνει, για να αποκαλύψει τις καταναλωτικές του δαπάνες και τον τρόπο διαβίωσης με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου από την Εφορία. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας και αν τυχόν παραλείψει να δηλώσει μετρητά ή τιμαλφή (ακόμα και… εικονίσματα) που έχει στην κατοχή του, η Εφορία θα θεωρήσει ότι αποτελούν προϊόν παράνομου πλουτισμού και φοροδιαφυγής.
Τι θα μας ζητήσει ο έφορος
■ Συμβόλαια αγοράς ακινήτων
■ Τιμολόγια αγοράς αυτοκινήτων
■ Αντίγραφο κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό
■ Λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
■ Αγορές, γονικές παροχές, κληρονομιές ακινήτων
■ Εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία
■ Στοιχεία για πιστωτικές κάρτες και δάνεια
■ Ασφάλιστρα ζωής, αυτοκινήτου κ.λπ.
■ Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία8) «Κάτσε καλά γιατί θα σου γράψω το σπίτι!»
Αν και στην κυβέρνηση νομίζουν ακόμα πως είναι ανέκδοτο η απειλή «πρόσεξε, γιατί θα σου γράψω σπίτι», είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον να μη θέλουν πολλοί ούτε για αστείο να ακούσουν πως θα αποκτήσουν ακίνητο, ούτε καν ως… δώρο!
Γονείς και θείοι θέλουν να γράψουν σε παιδιά και ανίψια τα ακίνητα που έχουν, αλλά εκείνα αρνούνται να δεχτούν το χάρισμα. Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, είτε πρόκειται για ακίνητα στην Αθήνα, είτε στον Πόρο Τροιζηνίας ή 30 χλμ. από το λιμάνι της Νάξου. Οι νέοι φοβούνται πως δεν θα αντέξουν τους φόρους και τα έξοδα συντήρησης. Και δεν έχουν άδικο!
Για παράδειγμα:
■ Εκπαιδευτικός που μπαίνει τώρα σε διαθεσιμότητα, ο οποίος με τον κουτσουρεμένο μισθό που έπαιρνε πλήρωνε μόνο τη δόση του στεγαστικού δανείου του και δεν του έμενε τίποτα στο χέρι, έχει και ένα θηριώδες ακίνητο στην Αργυρούπολη από κληρονομιά από τον πατέρα του, το οποίο νοίκιαζε στο Δημόσιο. Το Δημόσιο, όμως, εγκατέλειψε το ακίνητο και μένει πλέον ξενοίκιαστο, με αποτέλεσμα να του χρωστάει ακόμα τα νοίκια, ενώ ο ίδιος δεν έχει να πληρώσει φόρους περιουσίας και χαράτσια και τώρα βρίσκεται στον προθάλαμο της ανεργίας ή της φυλακής. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν εννοούν να καταλάβουν ότι το κράτος με αυτόν τον τρόπο αντί να κερδίσει χάνει.
Αρμόδιο στέλεχος για τους φόρους περιουσίας υποστήριζε προ ημερών πως «αν δεν αυξήσουμε τους συντελεστές φόρου κληρονομιάς, δεν θα αυξηθούν οι εισπράξεις». Οταν, λοιπόν, είδε τα νούμερα του Προϋπολογισμού που δείχνουν πως πέφτουν οι εισπράξεις φόρου κληρονομιάς όταν αυξάνεται ο φόρος (μετά το 2009) και αυξάνονται τα έσοδα όταν μειώνονται οι συντελεστές (επί Αλογοσκούφη - Δούκα), ήθελε να τα αμφισβητήσει λέγοντας ότι… η υπηρεσία του βλέπει άλλα νούμερα και όχι αυτά του Προϋπολογισμού!
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-GR
www.protothema.gr
Σκηνές τρέλας διαδραματίζονται καθημερινά σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ΔΟΥ. Παιδιά αρνούνται να δεχτούν το σπίτι που τους χαρίζουν οι γονείς τους για να μην επιβαρυνθούν με χαράτσια ενώ δεν έχουν χρήματα για να ζήσουν, πολίτες καλούνται να πληρώσουν φόρο για ακίνητα που δεν έχουν ή διά νόμου απαλλάσσονται από τον φόρο, αποταμιευτές έχουν φτάσει στο αμήν με τον φόρο 50% που τους επιβάλλεται να πληρώσουν στους τόκους των καταθέσεων που τους απέμειναν. Σε απελπισία και διάλυση, όμως, οδηγεί ακόμα και τον ίδιο τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό η αβάσταχτη προχειρότητα που περιβάλλει τον σχεδιασμό και την επιβολή των φόρων. Η επινοητικότητα των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών να ανακαλύπτουν «τυφλά» μέτρα και φόρους μοιάζει ανεξάντλητη, με μισή ντουζίνα νέους φορολογικούς νόμους κάθε χρόνο (ένας νέος σχεδόν κάθε δύο μήνες), 30 φορολογικές αποφάσεις και εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών από την αρχή του έτους,
103 το 2012 και πάνω από 650 συνολικά από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, το 2010. Και στο τέλος τιμωρούνται φυσικά σχεδόν πάντα οι συνεπείς φορολογούμενοι που επωμίζονται διαρκώς νέα βάρη, αναλαμβάνοντας και εκείνα που αποφεύγουν όλοι όσοι κλέβουν την Εφορία ή έχουν ήδη χάσει τα παλιά τους εισοδήματα, οπότε το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει από αυτούς τίποτα.
Φόροι από το πουθενά
Κανόνες και δεδομένα πια δεν υπάρχουν, όροι και προθεσμίες ανατρέπονται συνεχώς, φόροι που έχουν καταργηθεί επιστρέφουν αναδρομικά και ουδείς ξέρει τι ισχύει σήμερα και τι του ξημερώνει αύριο. Ακόμα και η απλή υποβολή μιας φορολογικής δήλωσης καθίσταται επικίνδυνη περιπέτεια, αφού επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαλύονται υπό τα τεράστια φορολογικά βάρη, περιουσίες καταστρέφονται, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός τα έχει και αυτός χαμένα και δεν ξέρει πια τι να εισπράξει και από ποιους. Το κράτος αρπάζει έως και το 50% των χρημάτων που βγάζει κάποιος, με φόρους εισοδήματος (με ανώτατο συντελεστή 45% στο εισόδημα και 4% ως έκτακτη εισφορά), πολλά επιπλέον ακόμα για φόρους περιουσίας (ΦΑΠ, ΕΕΤΑ κ.λπ.), ενώ ο πολίτης καλείται να ζήσει με ό,τι του απομένει για να πληρώνει και άλλους φόρους και χαράτσια (τέλη κυκλοφορίας, ρυθμίσεις χρεών από το παρελθόν, φόρους μεταβίβασης με εξωφρενικές αντικειμενικές, εισφορές σε ΟΑΕΕ, δόσεις στεγαστικών δανείων κ.λπ.). Με τις μειώσεις μισθών ή τις εισφορές συνταξιούχων, τον ΛΑΦΚΑ κ.ά., ουσιαστικά δεν μένει σχεδόν τίποτα προκειμένου ο Ελληνας φορολογούμενος να καλύψει ζωτικές ανάγκες του νοικοκυριού (ενοίκια, διατροφή, έξοδα μετακίνησης, σπουδές κ.ο.κ.).
Τα επιχειρηματικά και οικογενειακά κραχ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και οι φορολογούμενοι απελπίζονται ή φτάνουν στο σημείο να «ξεχνούν» τις υποχρεώσεις τους, δηλώνοντας οικονομική αδυναμία προκειμένου να μην τρελαθούν.1) Εχεις καταθέσεις; Τιμωρείσαι
Τιμωρία για όσους στήριξαν με τις αποταμιεύσεις τους τις τράπεζες
Κανείς δεν ξέρει πλέον τι ισχύει σήμερα και τι τον περιμένει αύριο. Εν μια νυκτί η κυβέρνηση αύξησε από 10% σε 15% (αύξηση 50%) τον φόρο στους τόκους καταθέσεων, παγιδεύοντας έτσι όλους όσοι είχαν προθεσμιακή κατάθεση και αναδρομικά.
Βρήκε όμως και άλλον τρόπο να τιμωρήσει όλους όσοι στήριζαν με τις αποταμιεύσεις τους τις ελληνικές τράπεζες, όταν επί μια τριετία κυβερνήσεις και υπουργοί τρόμαζαν με τη στάση τους στρέφοντας τους Ελληνες και ξένους αποταμιευτές να βγάλουν μαζικά τα λεφτά τους στο εξωτερικό.
Φόροι που έχουν καταργηθεί επιστρέφουν αναδρομικά και κανείς δεν ξέρει τι ισχύει σήμερα και τι του ξημερώνει αύριο. Ακόμα και η απλή υποβολή μιας φορολογικής δήλωσης καθίσταται επικίνδυνη περιπέτεια
Πέραν του φόρου 15%, οι τόκοι από φέτος φορολογούνται με την κλίμακα εισοδήματος έως και 40%. Ακόμα όμως και για να τους δηλώσει ο φορολογούμενος στο Ε1 θα συναντήσει τεράστια προβλήματα. Τα λάθη πληρώνονται ακριβά, ακόμα και αν τα έχει κάνει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών!
Για παράδειγμα:
■ Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν πανωτόκια αν δηλώσουν τους τόκους καταθέσεων χωρίς να ελέγξουν πώς τα έστειλαν οι τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομικών έχει περάσει στη δήλωση Ε1 το μικτό ποσό χωρίς να αφαιρέσει τον φόρο που παρακρατήθηκε. Ετσι, λοιπόν, θα πληρώσουν διπλό ή τετραπλό φόρο για τον φόρο που ήδη πλήρωσαν!
Για μικτούς τόκους π.χ. 1.000 ευρώ, απ' όπου παρακρατήθηκε από την τράπεζα φόρος 10%, ο φορολογούμενος πρέπει κανονικά να αναγράψει 900 ευρώ καθαρά στον κωδικό 659 και 100 ευρώ στον 433. Ετσι όπως εμφανίζονται, όμως, οι τόκοι στο Ιντερνετ, πολλοί θα παρασυρθούν και θα γράψουν 1.000 ευρώ στον κωδικό 659. Θα πληρώσουν έτσι έκτακτη εισφορά (1%-4%) για τα 1.100 ευρώ και όχι για τα 1.000 που οφείλουν. Αν, μάλιστα, έχουν άλλα εισοδήματα ύψους 19.000 ευρώ, τότε αθροίζονται και ξεπερνάνε τα 20.000 ευρώ. Με 20.100 ευρώ η εισφορά θα υπολογιστεί με 2% και όχι με 1% για όλα τα εισοδήματά τους, άρα θα πληρώσουν 402 αντί για 200 ευρώ που κανονικά θα έπρεπε!
■ Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι που συναντούν στο Ε1 τον νέο πίνακα 4 με τα φορολογούμενα εισοδήματα. Εκεί βλέπουν τον κωδικό 291 όπου με βάση την περιγραφή-παγίδα που δίνει το υπουργείο Οικονομικών («τόκοι από κινητές αξίες») πολλοί γράφουν τους τόκους καταθέσεων, ενώ αφορά τόκους ομολόγων. Θα πληρώσουν έτσι επιπλέον φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά!
■ Η ηλεκτρονική υποβολή άργησε υπερβολικά να ανοίξει, τα ποσά των τόκων δεν εμφανίζονταν προσυμπληρωμένα στο Ε1, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις τρεις δόσεις πληρωμής του φόρου αν δεν προλάβουν να καταθέσουν δήλωση τον Ιούλιο.
■ Μέγα θέμα έχει ανακύψει και με τα ποσά των τόκων στους κοινούς λογαριασμούς, όπου ο έφορος μπορεί να τα κατανέμει στους συνδικαιούχους κατά το δοκούν. Μένουν στον αέρα έτσι οι δηλώσεις που έχουν ήδη αποστείλει για φέτος οι υπόχρεοι, αφού μπορεί να θεωρηθούν ανακριβείς και η Εφορία να υπολογίσει με τα δικά της μέτρα και σταθμά πώς έπρεπε να μοιραστούν και να φορολογηθούν για τους τόκους οι συνδικαιούχοι.
2) Αγροτεμάχια:καπέλο φόρων και για 1 τ.μ.
Κούρεμα στα αγροτεμάχια φοβούνται οι ιδιοκτήτες
Σε πανικό βρίσκονται πλέον εκατομμύρια νοικοκυριά καθώς η φρενίτιδα υποβολής δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει τι δηλώνει, πώς και πότε: όλοι ψάχνουν παγίδες στα κουτάκια με τους τριψήφιους κωδικούς των πάσης φύσης δηλώσεων (Ε1, Ε2, Ε3, Ε9, Ε21 κ.λπ.). Οι ιδιοκτήτες ακινήτων φοβούνται ότι στη χώρα μας θα εφαρμοστεί κούρεμα στα αγροτεμάχια αντί για κούρεμα καταθέσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο. Συμπληρώνοντας το Ε9 ξέρουν ότι θα πληρώσουν ακριβά το 2014 ό,τι δηλώσουν φέτος, αν και δεν εισπράττουν τίποτε από ακίνητα που κληρονόμησαν και απαξιώνονται.
Πολλοί δεν ξέρουν καν τι έχουν και πού.
Για παράδειγμα:
■ Ζευγάρι άνεργων ιδιοκτητών που ζει στην Αττική καλείται να πληρώσει 11.500 ευρώ σε φόρους ακινήτων ή και για ακίνητα που δεν ξέρει καν πού βρίσκονται!
■ Ιδιοκτήτης ακινήτων με 492 αγροτεμάχια στην Ηλεία ζήτησε τη βοήθεια της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών για να δει τι πρέπει να δηλώσει, αφού είχε από κληρονομιά ακόμα και αγροτεμάχια εμβαδού μόλις... 1 τετραγωνικού μέτρου!
Αλλά για τα περισσότερα αγροτεμάχια στην επαρχία, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και Κτηματολόγιο, οι νέοι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα εντοπίσουν, αφού λιγοστεύουν και οι παλαιοί κάτοικοι των χωριών που ήξεραν και μπορούσαν να υποδείξουν «πού είναι το χωράφι και τίνος». Και για αυτά, όμως, ακόμα, πρέπει ή να τα πληρώσουν ή, αν δεν μπορούν να βρουν να τα πουλήσουν, να τα εκχωρήσουν στο κράτος. Εισοδηματα, ακινητα, αυτοκινητα, καταθεσεισ: μισα-μισα με την εφορια
Ακόμα και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός σήκωσε τα χέρια ψηλά καθώς δεν γνωρίζει τι να εισπράξει και από ποιους. Στο 80% η προκαταβολή φόρου από τις επιχειρήσεις για το επόμενο έτος3) Εξοντωτικοί φόροι για σπίτια 300 ετών!
15.000 ευρώ ΦΑΠ τον χρόνο για την προγονική τους εστία
Εξοντωτικούς φόρους για σπίτια που έχουν, αλλά… το κράτος τα ορίζει ως διατηρητέα, καλούνται να πληρώσουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες. Εν μέσω κρίσης και χωρίς να αποκομίζουν κανένα εισόδημα από τα σπίτια που -πάππου προς πάππου- κληρονόμησαν για να κατοικούν και με κόπους συντηρούν, ακολουθώντας ειδικούς κανόνες που τους έχει επιβάλει το ίδιο το κράτος, το υπουργείο Οικονομικών τούς ζητά επιπλέον να πληρώσουν και φόρους-εκτρώματα, αναγκάζοντάς τους να τα εκποιήσουν όσο-όσο για να τα ξεφορτωθούν. Αντιθέτως, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων της Υδρας, που αποκτούν εισόδημα από αυτά, πληρώνουν ΦΑΠ που υπολογίζεται με τιμή ζώνης 850 ευρώ ανά τ.μ. αντί για 3.500-3.800 ευρώ (!) που ισχύει για τα σπίτια όπου μένουν οι ντόπιοι, τα οποία δεν αποτελούν εμπορική εκμετάλλευση, ούτε παρέχουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους!
Υδραίοι ιδιοκτήτες διατηρητέων οικιών έφτασαν στο σημείο να στείλουν επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι επειδή φορολογούνται με εξωφρενικά υψηλές αντικειμενικές για σπίτια 300 χρόνων κατά κυριολεξία! Αδυνατώντας, όμως, να πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για συντήρηση και φόρους ακινήτων, εμμέσως εξαναγκάζονται να τα ξεπουλήσουν. Τα ποσά που δίνουν για να συντηρούν τα σπίτια τους είναι υπέρογκα, ειδικά σε διατηρητέους οικισμούς. Σε περιπτώσεις όπως αυτή της Υδρας, όλα τα κόστη συντηρήσεως υπολογίζονται… επί 3! Από το 1987 οι νόμοι ορίζουν τα υλικά και τα χρώματα που πρέπει να χρησιμοποιούν στα σπίτια τους. Στην Υδρα όλα πρέπει να είναι από πέτρα και ξύλο, που τα δουλεύουν αποκλειστικά ντόπιοι μάστορες με υψηλές χρεώσεις. Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες απαγορεύεται διά νόμου να κάνουν τις αλλαγές που αυτοί θέλουν στα σπίτια τους, ούτε καν να τοποθετήσουν κλιματιστικά γιατί χαλούν την πρόσοψη. Σε έναν οικισμό όπου ζουν μόλις 3.000 άνθρωποι, μόνο πάμπλουτοι θα μπορούσαν να πληρώσουν φέτος ΦΑΠ 60.000 ευρώ (από περίπου 15.000 για κάθε εκκαθαριστικό ΦΑΠ των ετών 2010-2013) για ένα σπίτι που αποτελεί την προγονική εστία τους. Οι ιδιοκτήτες διατηρητέων ζητούν άμεσα να υπολογιστεί ο ΦΑΠ με τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλό συντελεστή εμπορικότητας. Επικαλούνται διατάξεις με βάση τις οποίες τα ξενοδοχεία της Υδρας πληρώνουν ΦΑΠ που υπολογίζεται με τιμή ζώνης 850 ευρώ ανά τ.μ. αντί για 3.500-3.800 ευρώ (!) που ισχύει για τα σπίτια τα οποία ιδιοκατοικούν και δεν αποτελούν εμπορική εκμετάλλευση, ούτε παρέχουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους.
4) Υπουλο χτύπημα στα μεγάλου κυβισμού Ι.Χ.
Πρώτα παρότρυναν τον κόσμο να αγοράσει και τώρα τον βάζουν να πληρώσει
Και απ’ ό,τι εισόδημα απέμεινε στους πολίτες, η Εφορία έρχεται να τους τα πάρει φέτος όλα, μέσω της έμμεσης φορολογίας. Η αρχή έγινε με το ύπουλο χτύπημα σε όλους όσοι έχουν Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών:
1ον. Πολλοί αγόρασαν Ι.Χ. με κίνητρα και προτροπές του υπουργείου Οικονομικών το 2009.
2ον. Πλήρωσαν γι’ αυτά τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 επειδή γνώριζαν πως φέτος δεν θα ίσχυε η έκτακτη εισφορά που τους είχε επιβληθεί.
3ον. Εκ των υστέρων, Ιούλιο μήνα, επιβάλλει για το 2013 και φόρο πολυτελούς διαβίωσης 5%-10% της αντικειμενικής. Με τα νέα δεδομένα, ιδιοκτήτης ενός πολύ φτηνού τζιπ 1.980 κυβικών εκατοστών, ανατολικής προέλευσης, που αγοράστηκε το 2009, θα πληρώσει φόρο πολυτελούς διαβίωσης 418,7 ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2014, όταν το αυτοκίνητό του θα συμπληρώνει πενταετία. Στη συνέχεια και μέχρι να συμπληρώσει δεκαετία, θα πληρώνει 293 ευρώ. Αντιθέτως, σούπερ αυτοκίνητο των 60.000 ευρώ με τούρμπο κινητήρα 1.800 cc απαλλάσσεται και δεν πληρώνει τίποτε.
5) Η Δάφνη έγινε πιο ακριβή από την Εκάλη
100% πάνω οι αντικειμενικές στις λαϊκές περιοχές
Τρόμαξαν ακόμα και στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών με τις νέες αντικειμενικές τιμές υπολογισμού του ΦΑΠ που ανακοίνωσαν προ ημερών σε περιοχές που δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα έως τώρα.
Ενώ η κτηματαγορά πεθαίνει, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τρελές τιμές οικοπέδων στη Δάφνη, υψηλότερες από εκείνες του 2007, ή ακόμα και από αυτές που ισχύουν σε Εκάλη και Κηφισιά.
Πήρε έτσι όλη η Ελλάδα μια πρόγευση του τι θα συμβεί αν αλλάξουν άμεσα οι αντικειμενικές τιμές παντού, όπως ζητά η τρόικα: επειδή το υπουργείο Οικονομικών κατάργησε στα τέλη του 2012 τις επιτροπές που έβγαζαν τις αντικειμενικές, χωρίς να ετοιμάσει, όμως, πρώτα έναν νέο μηχανισμό υπολογισμού των τιμών ακινήτων που προβλέπει το μνημόνιο, θα έπρεπε να ανακοινώσει τιμές-πρόκληση. Ετσι, παρά τη μεγάλη κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και την αγορά:
■ Στις επονομαζόμενες «λαϊκές» και «υποβαθμισμένες περιοχές» (Περιστέρι, Αιγάλεω, Αγιος Δημήτριος, Πέραμα, Νίκαια, Δραπετσώνα, Καλλιθέα κ.ά.) οι τιμές της Εφορίας θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 100%!
■ Σε αστικές περιοχές όπου κατοικεί η μεσαία τάξη (Μαρούσι, Χολαργός, Νέα Σμύρνη, Αγία Παρασκευή κ.ά.) η ταρίφα θα έπρεπε να ανέβει έως και 30%.
■ Σε προνομιούχες περιοχές όπου κατοικούν κατά τεκμήριο οι πιο πλούσιοι (Γλυφάδα, Βάρη, Βουλιαγμένη, Κηφισιά, Εκάλη, κ.ά.) τιμές και φόροι θα έπρεπε να πέσουν τουλάχιστον 40%-50%!
Και όσο δεν αλλάζουν, όμως, οι αντικειμενικές, αλλά παραμένουν σκαλωμένες στα επίπεδα του 2007, πλήττονται το ίδιο και χειρότερα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Για παράδειγμα, κάποιος που απέκτησε προ ετών από αγορά ή κληρονομιά ακίνητο αντικειμενικής αξίας 1 εκατ. ευρώ (και μεγαλύτερης εμπορικής τότε), σήμερα πιέζεται και βλέπει πως μόνο κοψοχρονιά, ήτοι 500.000 ευρώ, μπορεί να το πουλήσει. Δέχεται, όμως, πιέσεις από τον αγοραστή να κόψει επιπλέον από το ήδη χαμηλό τίμημα, τουλάχιστον 20.000 ευρώ ακόμα, για να μοιραστούν τη διαφορά του φουσκωμένου -λόγω παλαιάς αντικειμενικής αξίας- φόρου μεταβίβασης, αλλιώς θα χαλάσει η συμφωνία και θα του μείνει απούλητο το σπίτι.
6) Χαράτσι και σ’ αυτούς που δεν έχουν ακίνητο
Το μεγάλο αλαλούμ με το ΕΕΤΑ
Ουδέν μονιμότερον εκ του εκτάκτου και νέοι φόροι από το πουθενά είναι το… απλό και σταθερό σύστημα φορολόγησης με το οποίο οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να σώσουν τη χώρα από την κρίση, να μειώσουν τα ελλείμματα και να καταπολεμήσουν την ύφεση.Το ΕΕΤΗΔΕ καταργήθηκε, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, αλλά… εγένετο Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Από τη μια στιγμή στην άλλη, η ΔΕΗ βρέθηκε από τον προηγούμενο μήνα να εισπράττει ένα ακόμη χαράτσι ακινήτων για το 2013, που επιβλήθηκε από το πουθενά στις αρχές του χρόνου στους λογαριασμούς ρεύματος.
Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε πως άλλα μέτρα και σταθμά χρησιμοποιούσαν οι δήμοι, άλλα η Εφορία και άλλα η ΔΕΗ. Εκτός από τα λάθη στα τετραγωνικά και τις τιμές ζώνης, η ΔΕΗ έφτασε να βάλει φόρο και πάνω σε 1.000.000 νοικοκυριά για τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας τους που, όμως, εξαιρούνται από τον φόρο! Επιπλέον, δεν ξέρει τι εισπράττει και από ποιον, με αποτέλεσμα να ζητά φόρους ακινήτων από ανθρώπους που δεν έχουν καν ακίνητο.
7) Με ανάκριση θα μας φορολογεί η Εφορία
Θα δηλώνουμε μέχρι και τα... εικονίσματα
Μέχρι και το βαφτιστικό σταυρουδάκι του πρέπει να δηλώσει κάθε φορολογούμενος στην Εφορία για να μην τον πιάσει σαν φοροφυγά, με βάση τις νέες οδηγίες ελέγχου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Απειλεί μάλιστα και με πρόστιμο έως 50.000 ευρώ όποιον αρνηθεί να προσέλθει για… ανάκριση στην Εφορία!
Ξεθάβοντας παλιές και νέες διατάξεις, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να επιβάλει φόρους ελέγχοντας τον πλουτισμό των φορολογουμένων, όπως αυτός προκύπτει από τη σύγκριση του τι είχαν και τι έχουν κάθε χρόνο. Ο φάκελος κάθε φορολογούμενου πολίτη θα περιλαμβάνει μέχρι και τι λογαριασμό ΔΕΚΟ πληρώνει, για να αποκαλύψει τις καταναλωτικές του δαπάνες και τον τρόπο διαβίωσης με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου από την Εφορία. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας και αν τυχόν παραλείψει να δηλώσει μετρητά ή τιμαλφή (ακόμα και… εικονίσματα) που έχει στην κατοχή του, η Εφορία θα θεωρήσει ότι αποτελούν προϊόν παράνομου πλουτισμού και φοροδιαφυγής.
Τι θα μας ζητήσει ο έφορος
■ Συμβόλαια αγοράς ακινήτων
■ Τιμολόγια αγοράς αυτοκινήτων
■ Αντίγραφο κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό
■ Λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
■ Αγορές, γονικές παροχές, κληρονομιές ακινήτων
■ Εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία
■ Στοιχεία για πιστωτικές κάρτες και δάνεια
■ Ασφάλιστρα ζωής, αυτοκινήτου κ.λπ.
■ Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία8) «Κάτσε καλά γιατί θα σου γράψω το σπίτι!»
Αν και στην κυβέρνηση νομίζουν ακόμα πως είναι ανέκδοτο η απειλή «πρόσεξε, γιατί θα σου γράψω σπίτι», είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον να μη θέλουν πολλοί ούτε για αστείο να ακούσουν πως θα αποκτήσουν ακίνητο, ούτε καν ως… δώρο!
Γονείς και θείοι θέλουν να γράψουν σε παιδιά και ανίψια τα ακίνητα που έχουν, αλλά εκείνα αρνούνται να δεχτούν το χάρισμα. Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, είτε πρόκειται για ακίνητα στην Αθήνα, είτε στον Πόρο Τροιζηνίας ή 30 χλμ. από το λιμάνι της Νάξου. Οι νέοι φοβούνται πως δεν θα αντέξουν τους φόρους και τα έξοδα συντήρησης. Και δεν έχουν άδικο!
Για παράδειγμα:
■ Εκπαιδευτικός που μπαίνει τώρα σε διαθεσιμότητα, ο οποίος με τον κουτσουρεμένο μισθό που έπαιρνε πλήρωνε μόνο τη δόση του στεγαστικού δανείου του και δεν του έμενε τίποτα στο χέρι, έχει και ένα θηριώδες ακίνητο στην Αργυρούπολη από κληρονομιά από τον πατέρα του, το οποίο νοίκιαζε στο Δημόσιο. Το Δημόσιο, όμως, εγκατέλειψε το ακίνητο και μένει πλέον ξενοίκιαστο, με αποτέλεσμα να του χρωστάει ακόμα τα νοίκια, ενώ ο ίδιος δεν έχει να πληρώσει φόρους περιουσίας και χαράτσια και τώρα βρίσκεται στον προθάλαμο της ανεργίας ή της φυλακής. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν εννοούν να καταλάβουν ότι το κράτος με αυτόν τον τρόπο αντί να κερδίσει χάνει.
Αρμόδιο στέλεχος για τους φόρους περιουσίας υποστήριζε προ ημερών πως «αν δεν αυξήσουμε τους συντελεστές φόρου κληρονομιάς, δεν θα αυξηθούν οι εισπράξεις». Οταν, λοιπόν, είδε τα νούμερα του Προϋπολογισμού που δείχνουν πως πέφτουν οι εισπράξεις φόρου κληρονομιάς όταν αυξάνεται ο φόρος (μετά το 2009) και αυξάνονται τα έσοδα όταν μειώνονται οι συντελεστές (επί Αλογοσκούφη - Δούκα), ήθελε να τα αμφισβητήσει λέγοντας ότι… η υπηρεσία του βλέπει άλλα νούμερα και όχι αυτά του Προϋπολογισμού!
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-GR
www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου