Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Νικολόπουλος: Ο… Βενιζέλος και το εξπρές του Μεσονυκτίου

Νικολόπουλος: Ο… Βενιζέλος και το εξπρές του Μεσονυκτίου
Νικολόπουλος: Ο… Βενιζέλος και το εξπρές του Μεσονυκτίου

«Ο… Βενιζέλος και το εξπρές του Μεσονυκτίου», είναι ο τίτλος του άρθρου – παρέμβαση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, με αφορμή την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην Τουρκία.

«Πολλές σκοτεινές πτυχές περιελάμβανε το χθεσινό έκτακτο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Τουρκία. Το γεγονός ότι δεν πρόλαβε να φτάσει η πρόσκληση του ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου και ο κ. Βενιζέλος απάντησε αμέσως θετικά γεννά αρκετά ερωτήματα. Αλήθεια, για ποιον λόγο ήταν τόσο απαραίτητη, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία; Εκτός κι αν θεωρήσουμε ως επιτυχία το ότι ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι ήταν το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό, οπότε αφού είχε προηγηθεί το ταξίδι στην Κύπρο, δικαιούμαστε να συμπεράνουμε ότι ο Τούρκος υπουργός θεωρεί «εσωτερικό» για την Ελλάδα την Κυπριακή Δημοκρατία. Τον ευχαριστούμε, για πολλούς, πάρα πολλούς ελπίζουμε, στην Ελλάδα, ψυχολογικά τουλάχιστον έτσι είναι», αναφέρει ο Νίκος Νικολόπουλος και διερωτάται: «Ποιο ήταν άραγε το νόημα της επανάληψης των περί «γέφυρας» φιλίας με γεωπολιτικό περιεχόμενο, αναφορές σχετικές με τον αγωγό;»


Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, «η τουρκική πλευρά άκουσε με ικανοποίηση την ελληνική να τη διαβεβαιώνει ότι, η πολιτική στήριξης της προσπάθειάς της να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αλλάξει. Η ελληνική όμως πλευρά δεν άκουσε κάτι θετικό στο ζήτημα της χάραξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΠΖ) και στο Κυπριακό, τα οποία υποτίθεται είναι στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αν πιστέψουμε τα λόγια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όπως στην κορυφή των προτεραιοτήτων από πλευράς Τουρκίας, αν και ανομολόγητα, είναι η προώθηση με κάθε τρόπο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Οι πεπεισμένοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι, ο Βενιζέλος που συνηθίζει να παρεξηγεί τις διαπροσωπικές σχέσεις σαν να είναι εξαιρετικά προσεκτικός. Επειδή η ανησυχία των διπλωματών ξεκινά από το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος φέρεται ήδη κατενθουσιασμένος και υπερήφανος για τα καλά λόγια που έχει πει για αυτόν ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου» υπογραμμίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής και καταλήγει:

«Tα ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα είναι πώς αλλάζουν τα «γεωγραφικά δεδομένα» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; Θα καταργηθούν τα σύνορα; Θα υπάρξει αποδοχή των ρεβιζιονιστικών θέσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας; Θα γίνει πράξη το νέο-οθωμανικό όραμα της Τουρκίας που ηγεμονεύει και της Ελλάδας που δορυφοροποιείται; Και τι θα πει "Γεφυρώνεται γεωπολιτικά η Ελλάδα με την Τουρκία"; Έχουν συμφωνηθεί πράγματα τα οποία αγνοούμε; Υπάρχει συνεννόηση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο με τον κ. Πρωθυπουργό και αν ναι συναινεί με τη φύση αυτών των επαφών; Θα ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων για όλα τα σχετικά θέματα ή έστω την αρμόδια επιτροπή για να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων;».

πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου