Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΦΩΤΟ-Επέτειος για τη Δημοκρατία

ΦΩΤΟ-Επέτειος για τη Δημοκρατία
ΦΩΤΟ-Επέτειος για τη Δημοκρατία

Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά γεγονότα εδώ και δεκαετίες.
Το μήνυμα του Προέδρου, τα «πηγαδάκια» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ακόμα και οι εμφανίσεις των κυριών που συνόδευαν τους εκλεκτούς καλεσμένους τραβούσαν τα δημοσιογραφικά βλέμματα και έκανε τα φλας να αστράφτουν ασταμάτητα. 

Το «προεδρικό κιόσκι» είχε πάντα την τιμητική του καθώς κανείς δεν μπορούσε να ακούσει το τι έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Μετά το τέλος της δεξίωσης, ουσιαστικά, ξεκινούσαν και τα «μπάνια των πολιτικών». 
Ωστόσο η οικονομική κρίση «χτύπησε» και αυτό το σημαντικό γεγονός. Με απόφαση του Κάρολου Παπούλια οι κήποι του Προεδρικού Μεγάρου θα παραμείνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά κλειστοί. 

Η σημαντική επέτειος θα τιμηθεί ωστόσο με μια λιτή πρωινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την κατάθεση στεφάνου στο Πάρκο Ελευθερίας από τον Κάρολο Παπούλια.
Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας 
Ήταν ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974. Το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας μεταφέροντας από το Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Χιλιάδες κόσμου του επιφυλάσσουν θριαμβευτική υποδοχή. 
Στις 25 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ζητώντας από τους πολίτες να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα τις δύσκολες εκείνες ώρες. Παράλληλα στη Γενεύη άρχισαν την ίδια ημέρα οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κυπριακό.
Η κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο έγινε στις 18.00 της 16ης Αυγούστου 1974. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κατάφεραν τότε να θεμελιώσουν το πληρέστερο, από όσα προηγήθηκαν, πολίτευμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η επέτειος σε φωτογραφίες 

πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου