Ένα νέο μοντέλο κυβέρνησης, το οποίο ονόμασε μοντέλο συνεργατικού κοινοβουλευτισμού, πρότεινε ο κ. Ευ. Βενιζέλος να περιληφθεί στις προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μίλησε την Τετάρτη σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Η πρόκληση της Αναθεώρησης του Συντάγματος» και παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για την επικείμενη αναθεώρηση.
«Θα πορευτούμε για πολλά χρόνια με το μοντέλο αυτό (σ.σ. δηλαδή με κυβερνήσεις συνεργασίας) και γιαυτό πρέπει να επηρεάσει και τη διατύπωση των διατάξων του Συντάγματος», επισήμανε.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος πρότεινε επίσης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο θέμα που θα τεθεί στη συζήτηση, ώστε να ξεφύγει η χώρα από «τη σφιχτή και επικίνδυνη αγκαλιά μιας τεχνητής πόλωσης η οποία αναπαράγεται δημοσκοπικά, η οποία κινείται ούτως ή άλλως σε μεσαία επίπεδα, η οποία εκβιάζει τις συμπεριφορές, δεν οδηγεί σε καμία προοπτική πραγματικά τον τόπο μας και δεν εκφράζει πολωμένα ποσοστά αλλά εκφράζει αμηχανία».
Επίσης, είπε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή διάλυσης της Βουλής. Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, είτε με άμεση εκλογή είτε από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με εκπροσώπους αναγκαστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε από την απλή πλειοψηφία. Η εκβιαστική διάλυση της Βουλής, είπε, αλλοιώνει το θεσμό και της διάλυσης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρότεινε ακόμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενισχυθεί με κάποιες αρμοδιότητες τώρα μετά από τα βιώματα της κρίσης: Αρμοδιότητες σχετικά με την δικαστική εξουσία, σχετικά με τις ανεξάρτητες αρχές και σχετικά με ένα αναβαθμισμένο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που πρέπει να αποκτήσει η χώρα μας υπό την προεδρία του. Ωστόσο κατά την άποψη του κ. Βενιζέλου, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής πρέπει να έχει το δικαίωμα διάλυσης της Βουλής, αλλιώς δημιουργούνται ανυπολόγιστες θεσμικές παρενέργειες.
Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε ακόμα, να υπάρξει άλλος τύπος διερευνητικών επιτροπών καθώς, όπως είπε, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν μπορεί να μείνει αγκιστρωμένος στους έως τώρα γνωστούς θεσμούς, σημείωσε ότι χρειάζεται συνταγματική διάταξη για την ψήφιση και παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη μετατροπή του δημοσιονομικού κανόνα, δηλαδή του ισοσκελισμένου, του μη ελλειμματικού προϋπολογισμού ως συνταγματικού κανόνα.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη Χρυσή Αυγή. «Το ζήτημα», επισήμανε, «δεν είναι να μπει η Ελλάδα σε συζήτηση αν πρέπει το Σύνταγμα να προβλέπει ρητά απαγόρευση ή όχι των πολιτικών κομμάτων για να αντιμετωπίσουμε το πιο προκλητικό ναζιστικό κόμμα στην Ευρώπη, που είναι η Χρυσή Αυγή. Το ζήτημα είναι να το κάνουμε -και πρέπει να το κάνουμε χρησιμοποιώντας το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το αυξημένο πλαίσιο που πρέπει να υπάρξει- στο επίπεδο της ποινικής νομοθεσίας. Ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και το Σύνταγμα, πρέπει να καταδικάζει τα αντιδημοκρατικά και αντικοινοβουλευτικά κόμματα και φυσικά πρέπει να καταδικάζει τα ναζιστικά κόμματα, τα κόμματα που υιοθετούν αρχές που στρέφονται κατά της ανθρωπότητας». Έχουμε, πρόσθεσε, μία προκλητική ναζιστική αντιδημοκρατική αντικοινοβουλευτική ηγεσία, έχουμε ψηφοφόρους που εξέφρασαν τον Ιούνιο του 2012 τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο πολιτικό σύστημα και την απόγνωσή τους σε σχέση με την κρίση, έχουμε δημοσκοπικές δηλώσεις υποστήριξης του κόμματος αυτού οι οποίες στην πραγματικότητα στέλνουν μηνύματα στο πολιτικό σύστημα. Δεν ταυτίζουμε ούτε τα εκλογικά ούτε τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος αυτού με την ηγεσία, αλλά η καταδίκη μας για τις απόψεις τις επίσημες της ηγετικής ομάδας πρέπει να είναι καθαρή.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι ζήτημα κομματικό και πολύ περισσότερο ζήτημα μονοκομματικό, αλλά χρειάζονται μεγάλες συμφωνίες και συναινέσεις, διαθεσμικές συμφωνίες, μεταπλειοψηφικές νοοτροπίες και εγγυήσεις. «Δυστυχώς, το επίπεδο του πολιτικού μας πολιτισμού στο 39ο έτος της μεταπολίτευσης έχει υποβαθμιστεί δραματικά, οι σχέσεις μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης έχουν οξυνθεί, υπάρχει στη φαντασία πολλών ένα οιονεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης. Η τεχνητή συγκυριακή διαίρεση μεταξύ δήθεν φιλομνημονιακών και δήθεν αντιμνημονιακών δυνάμεων, αλλοιώνει τα πάντα, αλλοιώνει τη μνήμη, αλλοιώνει τις αξίες, αλλοιώνει τις μεγάλες πολιτικές διαιρέσεις, αλλοιώνει τις ιδεολογικές τομές, συγκαλύπτει αντιφάσεις, συγκαλύπτει κομματικές τερατογεννέσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου