Την πώληση σημαντικού ποσοστού μετοχών της Eurobank σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2014, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι ο νέος ιδιοκτήτης της Eurobank θα πρέπει να είναι από το εξωτερικό, αποκλείοντας έτσι την εκδήλωση ενδιαφέροντος Ελλήνων επενδυτών.
Σύμφωνα με το κείμενο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιλεγούν μέχρι το τέλος Αυγούστου σύμβουλοι οι οποίοι θα αναζητήσουν επενδυτές, βήμα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Κατόπιν οι επενδυτές που θα επιλεγούν, θα πρέπει όχι αργότερα από το τέλος Νοεμβρίου (2013) να μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες οικονομικού και νομικού ελέγχου της Eurobank (due diligence). Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κινήτρων για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας σε βάθος χρόνου. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η ρητή αναφορά σε ξένο στρατηγικό επενδυτή γίνεται για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής στη διαδικασία άλλης εγχώριας τράπεζας, ουσιαστικά για να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα αναβίωσης της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank. Σε άλλο σημείο του Mνημονίου επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για την ύπαρξη τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικά - εμπορικά κριτήρια.
Σε ό,τι αφορά την Probank, το Μνημόνιο θέτει προθεσμία μέχρι σήμερα (26/7) για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν τα κεφάλαια -κάτι που είναι το πιθανότερο- τότε και η Probank θα διασπαστεί σε καλό - κακό κομμάτι και το υγιές τμήμα της θα περάσει άμεσα σε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου θα επανεξεταστεί ο ρόλος του σε συνεργασία με την τρόικα. Για το stress test αναφέρεται ότι η άσκηση έχει αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα εφαρμόσει κανένα δημοσιονομικό μέτρο που θα υπονομεύσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Οπως τονίζεται, οι τράπεζες δεν θα υποχρεωθούν σε καμία καταβολή μερίσματος για τις προνομιούχες μετοχές ή ειδικές αμοιβές ή φόρους εκτός αν διανείμουν κέρδη στους μετόχους τους. Από τα κέρδη εξαιρούνται έκτακτα κέρδη που μπορεί να προκύψουν από συγχωνεύσεις ή πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό.
Funding plans
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωσυστήματος. Η ΤτΕ, αν χρειαστεί, θα εξακολουθεί να παρέχει έκτακτη χρηματοδότηση, ωστόσο, μεσοπρόθεσμα οι τράπεζες θα πρέπει να διευρύνουν τις πηγές άντλησης ρευστότητας, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τον δημόσιο τομέα. Για τον σκοπό αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέτουν κάθε τρίμηνο αναλυτικά σχέδια (funding plans). Τέλος, στο Μνημόνιο σημειώνεται ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο για τον τρόπο αντιμετώπισης των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
πηγή:www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου