Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Θέμα μείωσης του κόστους εργασίας ανοίγει το ΔΝΤ



Με την αναγνώριση της σημαντικής προόδου στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά και με συστάσεις για μεγαλύτερη ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις και μείωση του κόστους εργασίας συνοδεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του 1,78 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
Θέμα μείωσης του κόστους εργασίας ανοίγει το ΔΝΤ



Στην έκθεσή που αφορά το σύνολο της ευρωζώνης, υπάρχουν οι επίμαχες αναφορές του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπου ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός επαναλαμβάνει ότι επιτεύχθηκε "σημαντική πρόοδος" τον τελευταίο καιρό, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις μειώσεις στις αποζημιώσεις και στη φορολογική επιβάρυνση, καθώς και την ψήφιση νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών μεταφοράς και ενέργειας.
Ωστόσο, στην έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων (άνοιγμα επαγγελμάτων) και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας.
Το ΔΝΤ εισηγείται συγκεκριμένα προς τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή στον επανακαθορισμό του κατώτερου μισθού και σε παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.
Επίσης απευθύνει συστάσεις για περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών στις αγορές προϊόντων και για τροποποίηση της νομοθεσίας στον τομέα των εξαγωγών.
Κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ επιβεβαίωσε ότι την Δευτέρα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει την συνεισφορά του Ταμείου στο δάνειο της Ελλάδας, με τη δόση των 1,78 δισ. ευρώ.
Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ η νέα έκθεση του εκπροσώπου του ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ΔΝΤ αποδέχτηκε τώρα και όχι δυο μήνες πριν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα "προσωρινό μέτρο" και πως "δεν θα επηρεάσει" τους στόχους του προγράμματος, ενώ τα έσοδα θα καλυφθούν με άλλους τρόπους, με ισοδύναμα μέτρα, όπως είπε.
Σε άλλη ερώτηση αν αληθεύουν οι πληροφορίες που προβάλλονται συνεχώς ότι αναμένεται το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο κάποια στιγμή σύντομα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και πως το ΔΝΤ λειτουργεί σε "πλήρη συνεργασία" με τους Ευρωπαίους εταίρους του.
Όσον αφορά την έκθεση του ΔΝΤ για τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα, όπως νέα μείωση των επιτοκίων της, με σκοπό να ενισχυθεί η οικονομία της ευρωζώνης.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις, η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύεται, προσδίδοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι ανάκαμψη δεν θα υπάρξει πριν το 2014.
Για τις 17 χώρες της ευρωζώνης, διατυπώνεται η άποψη ότι η προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές και εξυγίανση του δημόσιου τομέα θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη μέχρι και κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο τρέχον έτος.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου