Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ραχόι προς Σόιμπλε: Αν υποκύψετε στον Τσίπρα δεν θα πάρω ούτε 7% στις εκλογές

raxoi samaras 3
Ο θλιβερός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είναι από τους λίγους Ευρωπαίους που έχει συνδέσει τόσο πολύ την μοίρα του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στις 14 Ιανουαρίου, 10 ημέρες πριν από τις εκλογές, ερχόταν στην Ελλάδα για να στηρίξει τον φίλο του Αντώνη και να στείλει μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, που όλοι ήξεραν ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ο Μαριάνο Ραχόι είχε επισημάνει τότε, ότι το 2011 που εκλέχθηκε πρωθυπουργός, ο ίδιος είχε τηρήσει όλες τις συμφωνίες που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, για λογαριασμό της χώρας.


Στις δηλώσεις του μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, είχε χαρακτηρίσει μάλιστα τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό «leader».

«Δε γίνεται να μην τηρούμε τις συμφωνίες που έχει αναλάβει η χώρα μας, επειδή άλλαξε η κυβέρνηση. Δε λειτουργεί έτσι η Ευρώπη» είχε πει χαρακτηριστικά.

Τώρα πλέον που ο Αλέξης Τσίπρας… ήρθε και οι Podemos προελαύνουν, έχει βάλει ως μοναδικό στόχο της πολιτικής καριέρας του (όση του απομένει δηλαδή) την καταστροφή της ελληνικής κυβέρνησης.

Γιατί μόνο με την καταστροφή της ελληνικής κυβέρνησης νομίζει ότι μπορεί να κρατηθεί στην εξουσία.

Όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές πηγές τόσο από το Βερολίνο όσο και από τις Βρυξέλλες, ο Μαριάνο Ραχόι κάνει όλες τις παρασκηνιακές κινήσεις με στόχο να κρατηθεί η Γερμανία και οι δορυφόροι της, στην σκληρή γραμμή.

«Υποταγή-ταπείνωση ή Grexit» είναι το δόγμα Ραχόι που φυσικά βρίσκει ευήκοα ώτα τόσο στο Βερολίνο όσο και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Όπως μας περιέγραφαν πηγές από την Γερμανία ο Ραχόι έχει διαμηνύσει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Αν υποκύψετε στον Τσίπρα δεν θα πάρω ούτε 7% στις επόμενες εκλογές».

Όμως και σε αυτό το σημείο ο Ραχόι μοιάζει να ακολουθεί την αποτυχημένη στρατηγική Σαμαρά- Βενιζέλου που τους οδήγησαν εκτός εξουσίας.

Επί μήνες έως και τις εκλογές, το μοναδικό ίσως διαπραγματευτικό χαρτί που χρησιμοποιούσαν επίμονα από το Μαξίμου ήταν «δώστε μας κάτι γιατί έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τώρα στο βασικό ερώτημα γιατί ο Ραχόι θέλει να παραμείνει στην εξουσία η απάντηση δεν είναι μόνο η φιλοδοξία.

Το Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ταλανίζεται από ένα τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται 43 άτομα.

Ανάμεσά τους επιχειρηματίες και στελέχη του κόμματος του.

Γιατί κατηγορούνται;

Οι επιχειρηματίες έδιναν χρήματα στα μαύρα ταμεία του κόμματος με αντάλλαγμα χρυσά συμβόλαια με τις τοπικές κυβερνήσεις που ελέγχονταν από το κόμμα του Ραχόι.

Την 28η Οκρωβρίου (άλλη μια… ελληνική σύμπτωση) του 2014 ο Ραχόι ζητούσε συγγνώμη από τον λαό της Ισπανίας για τα σκάνδαλα του κόμματός του, για τα οποία φυσικά υποστήριζε ότι αυτός δεν είχε καμμία σχέση.

«Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του PP (Λαϊκό Κόμμα) σε όλους τους Ισπανούς επειδή διόρισα άτομα σε θέσεις που δεν τους άξιζαν και που φαίνεται ότι τις εκμεταλλεύτηκαν» είχε δηλώσει.

Ξέρει λοιπόν ότι αν χάσει τις εκλογές, ως αποτυχημένος αρχηγός ενός κόμματος, που μπορεί να μην είναι ουτε καν αξιωματική αντιπολίτευση, είναι εκτεθειμένος. Τα στόματα μπορεί να ανοίξουν πιο εύκολα και επίσης πιο εύκολα μπορεί να ελεχθεί από την δικαιοσύνη.

Και για αυτό ο Ραχόι έχει μία επιλογή: Να μην χάσει τις εκλογές!

Το κύριο πλήγμα για τον Ραχόι όμως ήρθε το σαββατοκύριακο  24 – 25 Ιανουαρίου. Και ήταν διπλό.

Την ώρα που επαληθευόταν ο χειρότερος εφιάλτης του, δηλαδή ο ελληνικός λαός ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, ο ταμίας του κόμματός του που είναι ο βασικός κατηγορούμενος στο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων του Λαϊκού κόμματος έλεγε δημόσια ότι ο Μαριάνο Ραχόι τα ήξερε όλα.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας από τον ΣΚΑΪ :

Ο νυν πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι γνώριζε «από την αρχή» την ύπαρξη των μυστικών λογιστικών βιβλίων του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP), του οποίου ηγείται, όπως υποστήριξε χθες Παρασκευή ο πρώην ταμίας του κόμματος, Λούις Μπαρθένας, ο οποίος εμπλέκεται σε μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς.

«Ο Μαριάνο Ραχόι γνώριζε την ύπαρξη του ‘ταμείου’ Β του PP από την αρχή», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Μπαρθένας, την επομένη της απελευθέρωσής του με περιοριστικούς όρους, έπειτα από 19 μήνες που πέρασε προφυλακισμένος.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου