Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Marketwatch: "Γιατί οι ΗΠΑ θα σώσουν την Ελλάδα..."

"Μόνο η Αμερική μπορεί να βοηθήσει μια χώρα που καταρρέει οικονομικά" αναφέρεται χαρακτηριστικά...
Οι συγκρούσεις φουντώνουν ξανά στην Ουκρανία, οι Αιγύπτιοι στέλνουν στρατιώτες στη Λιβύη και  το Ισλαμικό Κράτος διευρύνει την επιρροή του. Κανείς θα περίμενε ότι ο Barack Obama έχει μεγαλύτερα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής για να ασχοληθεί, από ένα μικρό κράτος 10 εκατ. ατόμων στην ανατολική άκρη της Μεσογείου, γράφει το Marketwatch.

Αλλά προειδοποιεί: "Η Ελλάδα ίσως να μετατραπεί σύντομα από ευρωπαϊκό σε αμερικανικό πρόβλημα".


Σύμφωνα με το αμερικανικό site, καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι οι δύο πλευρές ίσως να έχουν ισχυρά συμφέροντα στην κατάρρευση των συνομιλιών. Και από την άλλη πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει να έχει παραιτηθεί από κάθε ευθύνη επίλυσης αυτού του μπλεξίματος.

Όμως, όπως τονίζει το Marketwatch, οι ΗΠΑ, έχουν ένα ισχυρό συμφέρον να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην Ελλάδα, ενδεχομένως με το Ηνωμένο Βασίλειο σε βοηθητικό ρόλο. "Εάν έρθει η ώρα της κρίσης, η Αμερική δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διασώσει την Ελλάδα. Πώς; Ενδέχεται να χρειαστεί να δώσει έκτακτα δάνεια, να στηρίξει τις τράπεζες και εάν είναι αναγκαίο, να βοηθήσει την Ελλάδα να δημιουργήσει και ένα νέο νόμισμα".

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Matthew Lynn, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι χαοτικές. Η χώρα θα είναι χρεοκοπημένη και θα έχει λιγοστά χρήματα σε ένα σκληρό νόμισμα για να πληρώσει για τις εισαγωγές πετρελαίου και φαρμάκων.

Και ενώ εάν η Ουκρανία ή η Βουλγαρία βυθίζονταν σε ένα τέτοιο χάος, η ΕΕ θα παρενέβαινε για να τις βοηθήσει, η περίπτωση της Ελλάδας θα είναι διαφορετική. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δουν την Ελλάδα να καταρρέει και μάλιστα άσχημα, για λόγους παραδειγματισμού. "Τελικά, το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να ευημερήσει η Ελλάδα έξω από το ενιαίο νόμισμα – κάτι που με ένα πολύ υποτιμημένο νόμισμα και πολλή οικονομική βοήθεια θα συνέβαινε πολύ γρήγορα. Επομένως, η υπόλοιπη Ευρώπη θα μείνει μάλλον άπραγη, ακόμα και την ώρα που η Ελλάδα θα καταρρέει".

Σύμφωνα με το Marketwatch, η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει σε μία τέτοια περίπτωση, ούτε τη βοήθεια του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο έχει δείξει, υπό την Christine Lagarde, ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να στηρίξει την επιθυμία της ΕΕ από το να διατηρήσει την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

"Ποιος μένει; Η Ελλάδα μπορεί να στραφεί για βοήθεια στη Ρωσία και η νέα κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει μια φιλική σχέση με τον πρόεδρο Vladimir Putin. Οι Κινέζοι ίσως να θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Αλλά κυρίως, μένουν οι ΗΠΑ. Μόνο μία χώρα έχει τους οικονομικούς πόρους και την τεχνική εξειδίκευση να βοηθήσει μια χώρα που καταρρέει οικονομικά. Και αυτή είναι η Αμερική", αναφέρει το άρθρο.

Όπως σημειώνει ο Lynn, οι ΗΠΑ δεν θέλουν ένα ακόμα κράτος υπό κατάρρευση, καθώς στην άλλη πλευρά της Μεσογείου υπάρχουν ήδη αρκετά τέτοια. Και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το εάν το ευρώ θα επιτύχει ή όχι. "Στην πραγματικότητα, με δεδομένο ότι είναι ένας μακροπρόθεσμος αντίπαλος στο δολάριο, μάλλον θα προτιμούσαν να μην επιτύχει".

"Το πιθανότερο είναι ότι κανείς στο Τεννεσί ή το Αϊντάχο δεν θέλει πραγματικά να σώσει τους Έλληνες. Αλλά εάν αυτό το μπέρδεμα δεν επιλυθεί σύντομα, όταν έρθει το καλοκαίρι, αυτό ακριβώς ενδέχεται να συμβεί", καταλήγει το Marketwatch.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου