Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας για έρευνες στο Αιγαίο

ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στους τομείς των γεωλογικών ερευνών για υδρογονάνθρακες συμφωνήθηκε, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, στην πρόσφατη συνάντηση, που είχαν στην Αθήνα, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας «OAO Rosgeologia», Ρομάν Πάνοφ και ο πρόεδρος της Copelouzos Group, Δημήτρης Κοπελούζος, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η ρωσική εταιρεία «OAO Rosgeologia» αναλαμβάνει τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στο Αιγαίο με επικέντρωση από το Καστελόριζο έως τα νότια της Κρήτης, όπου υπάρχουν στοιχεία για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, που επικαλείται ανακοίνωση της εταιρείας.


Όπως μεταδίδεται από τη Μόσχα, αλλά και από τη Λευκωσία (δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελευθερος»), η συμφωνία έχει κλείσει και είναι στρατηγικής σημασίας, αφού πέραν της εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας ορθώνεται ένα «τοίχος» απέναντι στις επιδιώξεις της Άγκυρας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Τυχόν παρεμπόδιση των σεισμικών ερευνών που θα διεξάγει σκάφος της συγκεκριμένης εταιρείας σημαίνει και ρήξη της Ρωσίας με την Τουρκία, κάτι που σίγουρα δεν θα ήθελε η Άγκυρα, αναφέρεται.

Πρόκειται για συμφωνία με διττό στόχο που εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και ταυτόχρονα ανοίγει νέους διαύλους για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Το ρωσικό πρακτορείο επικαλείται σχετική ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας για ελληνορωσική συνεργασία, «τόσο σε επίπεδο κρατικών εταιρειών όσο και ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης φυσικών πόρων», όπου αναφέρεται ότι αποφασίστηκε να συγκροτηθεί κοινή ελληνορωσική ομάδα εργασίας, η οποία θα συντονίζει τη συνεργασία των δύο πλευρών.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα εμπλουτισμού της ορυκτής-πλουτοπαραγωγικής βάσης του κράτους και ενεργοποίησης των γεωλογικών ερευνών με σκοπό την ανάδειξη νέων πηγών ορυκτού πλούτου, καθώς και την αναζήτηση θερμικών πηγών υπογείων υδάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περαιτέρω κατασκευή μονάδων γεωθερμικής ενέργειας στο έδαφος της χώρας, τη διεξαγωγή δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο πέλαγος», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο.

Μάλιστα, η πηγή του πρακτορείου υποστήριξε ότι «οι σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα “επιφανειακά”, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Έχουν συσταθεί με τέτοιο τρόπο που εμφανίζουν ελκυστικά κοιτάσματα, αν και δεν διαθέτουν συγκεκριμένη αξιοπιστία, ενώ η ρωσική εταιρεία μπορεί να τα ελέγξει με τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» και πρόσθεσε ότι «η δεύτερη ενδιαφέρουσα κατεύθυνση πιθανής συνεργασίας, είναι η κατασκευή στην Ελλάδα γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, με βάση του τύπου της Καμτσάτκα».

Κατά το ρωσικό πρακτορείο και τις πηγές του, ο Π.Λαφαζάνης ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά ότι η ελληνική πλευρά «ξεκινά διαγωνισμό για τη χορήγηση παραχώρησης για περαιτέρω εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων σε 20 σημεία, στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, περιοχές οι οποίες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον. Η ρωσική πλευρά θα εξετάσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη δημοπρασία. Ο υπουργός ενδιαφέρθηκε για τον λόγο για τον οποίον οι ρωσικές εταιρείες δεν έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, ενώ ο επικεφαλής της Rosgeologia δήλωσε ότι η εταιρεία θα εξετάσει τις προτάσεις».

Το ΡΙΑ-Νόβοστι επισημαίνει, επίσης, ότι ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε στη Rosgeologia συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, καθώς και με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η οποία, όπως τόνισε, παρ’ όλο που είναι παραγωγική εταιρεία, ασχολείται και με την έρευνα.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου