Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό- "συγχωροχάρτι" στη Siemens, εξετάζει η Κομισιόν.


 
Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της Siemens και της ελληνικής κυβέρνησης του 2012 (Νόμος 4072/2012), με τον οποίο δίνεται «συγχωροχάρτι» στη γερμανική εταιρεία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο, σχετικά τη συμβατότητά του με το «δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων», όσο και αναφορικά με πιθανή εμπλοκή κοινοτικών πόρων. Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, Elzbieta Bieńkowska, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού μνημόνευε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και Siemens, «σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρείας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές», όπως «80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και επένδυση 100 εκατ ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των δραστηριοτήτων της», ρωτούσε την Κομισιόν εάν «Γνωρίζει κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από την εταιρεία Siemens ο παραπάνω εξωδικαστικός συμβιβασμός», «Ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους», καθώς επίσης, κατά πόσο «Έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens».
Στην απάντησή της η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, αφού σημειώνει ότι η Κομισιόν «δεν γνωρίζει αν η Siemens και/ή το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού», τονίζει με έμφαση ότι «Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στην παρούσα συμφωνία».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση προς την Επιτροπή
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Εφαρμογή εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens.
Το ελληνικό δημόσιο και η γερμανική εταιρεία Siemens υπέγραψαν, το 2012, εξωδικαστικό συμβιβασμό (Νόμος 4072/2012), σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρείας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές. Ειδικότερα, η Siemens οφείλει να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των δραστηριοτήτων της.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Γνωρίζει κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από την εταιρεία Siemens ο παραπάνω εξωδικαστικός συμβιβασμός; Ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους;
Έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens; Εάν ναι, για ποια συγκεκριμένα έργα και για ποιες χώρες;
Απάντηση της κ. Bieńkowska εξ ονόματος της Επιτροπής (5.2.2015)
Η Επιτροπή κατανοεί ότι όλες οι ερωτήσεις του κ. βουλευτή παραπέμπουν και αφορούν τη συμφωνία συμβιβασμού που σύναψαν η Ελλάδα και η Siemens το 2012.
Η Επιτροπή θα ήθελε να πληροφορήσει τον κ. βουλευτή ότι δεν γνωρίζει αν η Siemens και/ή το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού.
Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στην παρούσα συμφωνία.

avgi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου