Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Πάνος Καμμένος: Οι άξονες της πολιτικής του ΥπΕθΑ

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσίασε χθες στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος.  Ο οποίος παράλληλα προανήγγειλε έλεγχο για της Προμήθειες των ΕΔ και απόδοση ευθυνών για τα εξοπλιστικά.

Ο νέος ΥΕΘΑ, ξεκίνησε λέγοντας ότι η ασφάλεια της χώρας είναι ζήτημα εθνικό, πρόσθεσε ότι η Βουλή θα γνωρίζει όλα τα θέματα που αφορούν την Άμυνα με τακτικές ενημερώσεις για τα θέματα αρμοδιότητάς του και παρέθεσε τα βασικά σημεία του προγράμματος της κυβέρνησης για τον τομέα της Άμυνας.

Οι άξονες όπως τους παρουσίασε ο κ. Καμμένος είναι:


η έναρξη της διαδικασίας για τη μισθολογική αποκατάσταση των στελεχών
η σύσταση γραφείου του συντονιστικού συμβουλίου των τριών Ενώσεων Αποστράτων εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
αξιοκρατικό, διαφανές και αδιάβλητο πλαίσιο για τις προαγωγές, μεταθέσεις και τοποθετήσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων
θέσπιση ευεργετικών μέτρων για όσους κληρωτούς ανήκουν σε οικογένειες εγγύς και κάτω του ορίου της φτώχειας
θεσμοθέτηση της κάρτας προτεραιότητας στα θύματα της κρίσης
παρεμβάσεις στη δομή των ΕΔ
συνεργασία ΕΔ και φορέων που συνεργάζονται  στην εθνική ασφάλεια
συμβολή των ΕΔ στις φυσικές καταστροφές και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης
σχεδιάζεται η ανασύσταση της ΜΟΜΑ (Μεικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης, όπως τις γνωρίζουν οι πολίτες-ως νέα υπηρεσία)
δημιουργία διοίκησης αεροπορικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, (μέσα δασοπυρόσβεσης, αεροδιακομιδών και έρευνας διάσωσης), με σκοπό την αυτονομία, την ευελιξία και τη χρηματοδότηση, ανεξάρτητα από τον αμυντικό σχεδιασμό και την ενισχυμένη χρησιμοποίηση κοινοτικών πόρων που διατίθενται για τους σκοπούς αυτούς σε μη στρατιωτικούς φορείς.
Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ανασυγκρότηση της Αμυντικής Βιομηχανίας. Η ΕΑΒ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΛΒΟ
υπό έλεγχο για τα εξοπλιστικά

Αναφορικά με τις προμήθειες στα εξοπλιστικά και την καταλόγιση ευθυνών, ο κ. Καμμένος ανέφερε στην ομιλία του: «Άμεση προτεραιότητα είναι να τροποποιήσουμε τις διατάξεις του νόμου περί προμηθειών -πλην εκείνων που αφορούν την κοινοτική οδηγία- που έχουν οδηγήσει σε αναίτιες καθυστερήσεις και κωλύματα στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργώντας ανασταλτικά στη διατήρηση της μαχητικής τους ικανότητας. Δεν είναι δυνατόν να προμηθευόμαστε σύγχρονα ελικόπτερα -αναφέρομαι στα περίφημα NH-90, που θα έπρεπε να είχαμε παραλάβει είκοσι στον αριθμό από το 2003 κι έχουμε παραλάβει τα έντεκα- και από τα καινούργια έντεκα να πετάνε μόνο τα δύο και μάλιστα το ένα «έμεινε» πριν από λίγες μέρες στην Κρήτη». Και πρόσθεσε: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας πω ότι μόνο γι’ αυτήν την υπόθεση μου έφεραν να υπογράψω συμβόλαιο συντήρησης 71 εκατομμυρίων ευρώ και συμβόλαιο καταβολής και συμβόλαιο πληρωμής για τα ελικόπτερα που παραλάβαμε -τα καινούργια και δεν πετάνε- 110 εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρόκειται να υπογραφεί καμία σύμβαση, εάν δεν ενεργοποιήσουν από την αρχή τα υλικά τα οποία παραλαμβάνουμε.

Δεν θα σταματήσει εδώ ο έλεγχος. Θα αποδώσουμε ευθύνες και θα επιδοθούν πρόστιμα για όλες τις παραβιάσεις των εξοπλιστικών συμβάσεων απ’ όπου κι αν προέρχονται. Τέρμα το πάρτι, τέρμα η ασυδοσία, όπου κι αν βρίσκονται. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται θα πληρώσουν εκείνοι που χρησιμοποίησαν το χρήμα του ελληνικού λαού.

Ήδη με τους συναδέλφους, Αναπληρωτή Υπουργό και Υφυπουργό, προχωρήσαμε και δρομολογήσαμε τη συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που έχει ψηφίσει η Βουλή, αλλά παρέμενε στα συρτάρια του Υπουργείου, μια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που θα έχει πλήρη δικαιοδοσία ελέγχου σε κάθε μονάδα και σε κάθε περίπτωση. Τους έδωσα εντολή να ελέγξουν πρώτα το Γραφείο μου και έχουν εντολή να ανοίγουν τα συρτάρια των Υπουργών για να ψάχνουν τα πάντα. Ήδη από αύριο θα βρίσκονται στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών.

Θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει ήδη έγγραφο, το οποίο δεν γνωρίζαμε, από τον Εισαγγελέα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης που έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αναφέρεται σε πάνω από είκοσι περιπτώσεις παρανομιών στα εξοπλιστικά και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Θα ζητήσω σύντομα από τη Βουλή την αναβάθμιση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ώστε να μπορεί να ψάχνει υποθέσεις άνω των 150.000 ευρώ».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου