Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προειδοποιούν τη Βόρεια Κορέα: Σταματήστε τις απειλές

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προειδοποιούν τη Βόρεια Κορέα: Σταματήστε τις απειλές

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα διέπραττε «ένα τεράστιο λάθος» εάν προχωρούσε στην εκτόξευση ενός πυραύλου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σεούλ.
«Αυτό θα είναι ένα τεράστιο σφάλμα γι' αυτόν καθώς θα απομονώσει λίγο ακόμη περισσότερο τη χώρα του», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η πολεμόχαρη ρητορική που χρησιμοποιεί η Πιονγκγιάνγκ είναι «απαράδεκτη».

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρειάζεται να καταλάβει, όπως νομίζω ότι συμβαίνει πιθανόν, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης», είπε ο Κέρι αναφερόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας μετά από μια συνάντησή του με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του στη Σεούλ. «Η ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες».
Ο Κέρι προσέθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την αναβολή ορισμένων ασκήσεων, και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον προσπάθησε να αποκλιμακώσει τη ρητορική που χρησιμοποιεί.
Την ίδια ώρα, πάλι από τη Σεούλ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε την Βόρεια Κορέα να σταματήσει άμεσα την απειλητική της δραστηριότητα, ενώ χαιρέτισε τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας να επιδιώξει τον διάλογο προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο.
Ο Ράσμουσεν, ο πρώτος επικεφαλής του ΝΑΤΟ που επισκέπτεται τη Νότιο Κορέα, καταδίκασε εκ νέου την «προκλητική ρητορική και δραστηριότητα» της Πιονγιάνγκ, λέγοντας ότι «συνιστά σοβαρή απειλή προς την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».
«Καλώ την Β. Κορέα να σταματήσει άμεσα αυτές τις πράξεις και την επιδίωξη της απόκτησης όπλων μαζικής καταστροφής που παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σεούλ.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου