Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ξεπουλά η κυβέρνηση ότι έχει απομείνει στη δημόσια περιουσία


Με 290 ακίνητα-φιλέτα του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να προικιστεί τις επόμενες ημέρες το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). 

ΤΑΙΠΕΔ

Στο συγκεκριμένο πλάνο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μία έκταση 500 περίπου στρεμμάτων. 
Πρόκειται για την πρώτη δόση από τα 1.000 ακίνητα που πρέπει να μεταβιβάσει το Δημόσιο στα ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του 2013, η οποία μάλιστα έχει ήδη καθυστερήσει, καθώς σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η μεταφορά έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Τα σχέδια για το ΣΕΦ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύμπλεγμα που βρίσκεται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), μία έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Σχετικά με την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης έχουν «πέσει» στο τραπέζι δύο προτάσεις. Η έκταση θα μετατραπεί σε εμπορικό πάρκο και πάρκο αναψυχής ή θα αποτελέσει τον βασικό χώρο ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων που  «δένουν» στον Πειραιά. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να προσανατολίζεται στο δεύτερο σενάριο, καθώς σύμφωνα με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μία τέτοια κίνηση αναμένεται να πολλαπλασιάσει την αξία του ακινήτου. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργικό συμβούλιο.
Τα πιο σημαντικά ακίνητα
Στη λίστα με τα ακίνητα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκονται εκτάσεις τόσο στο στην Αττική όσο και στην επαρχία.
Το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ακίνητα. Την ίδια στιγμή, στην Αττική, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δίνεται έμφαση σε ακίνητα που καλύπτουν χρήσεις εμπορικές σε κεντρικές περιοχές. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι οικιστικές αναπτύξεις. Για παράδειγμα, στο Ταμείο μεταφέρονται οι αδόμητες εκτάσεις στα σύνορα Γαλατσίου και Παλαιού Ψυχικού.
Εκτός Αττικής ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκτάσεις στο νομό Πέλλας, όπως το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, όπου αναμένεται να ενισχύσει τις τουριστικές υποδομές.
Παράλληλα, ανάμεσα στη λίστα με τα δέκα πιο σημαντικά ακίνητα βρίσκονται οι Ιαματικές Πηγές στην Υπάτη και στην Αιδηψό, το Ξενία σε Τσαγκαράδα, Σκιάθο και Άνδρο και το Πρασονήσι Ρόδου.
Τέλος, μεταξύ των μεταβιβασθέντων ακινήτων στην Πελοπόννησο περιλαμβάνονται εκτάσεις στην Ερμιόνη Αργολίδος, πλησίον των δημοφιλών καλοκαιρινών προορισμών της Ελλάδας όπως το Πόρτο Χέλι, η Υδρα, οι Σπέτσες αλλά και στα δυτικά παράλια εκτάσεις στην Ηλεία (Κυλλήνη, Ζαχάρω κ.λπ.) και τη Μεσσηνία (Πύλος κ.ά.) με κύρια κατεύθυνση και εδώ τις χρήσεις τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας.
Η Θεσσαλονίκη αποκτά γκολφ
Στη Θεσσαλονίκη, το ΤΑΙΠΕΔ θα γίνει κάτοχος μεγάλων ακινήτων που βρίσκονται περιμετρικά του αεροδρομίου «Μακεδονία». Η αξιοποίησή τους εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συνολική αναβάθμιση του πολεοδομικού συγκροτήματος της συμπρωτεύουσας, δεδομένου ότι προσφέρονται για αναπτύξεις εμπορικών-υπερτοπικών δραστηριοτήτων, στη δημιουργία τεχνολογικά εξελιγμένων και πράσινων οικιστικών αναπτύξεων και χώρων ήπιας αναψυχής, στη χωροθέτηση και κατασκευή του πρώτου γκολφ στην πόλη.

.newsbomb.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου