Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

REUTERS: ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΑ ΦΩΝΑΖΑΜΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ. ΑΣ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ

evropi-troika

Την πρόταση επιβολής απωλειών στις διατραπεζικές καταθέσεις τραπεζών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών, της Ε.Ε., ενώ βρίσκονται στη διαδικασία ετοιμασίας προσχεδίου νόμου που θα προβλέπει την επιβάρυνση των μεγάλων αποταμιευτών.


Όπως αναφέρει το Reuters, μια τέτοια ιδέα, έαν λάβει τη στήριξη των υπουργών, θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των τραπεζών, που ήδη είναι προβληματισμένες με το προσχέδιο της νομοθεσίας που θα καθορίσει ποιος άλλος -πέραν των μετόχων- θα σηκώνει τις απώλειες μιας τράπεζας όταν αυτή θα αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Δουβλίνο, θα συζητήσουν τη διαμόρφωση του νόμου για το bail-in που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το 2015, καλύπτοντας τις πτυχές της τραπεζικής ανάκαμψης και εκκαθάρισης.

Η πρόταση περιλαμβάνει και την επιβολή απωλειών σε διατραπεζικές καταθέσεις με διάρκεια μικρότερη του ενός μήνα. Θα αποτελεί μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που εξετάζουν, για παράδειγμα, τις περιπτώσεις στις οποίες οι καταθέτες θα επιβαρύνονται όταν μια τράπεζα θα αντιμετωπίζει πρόβλημα (bail-in). Οι μέτοχοι θα είναι οι πρώτοι που θα χάνουν τα χρήματά τους, ενώ θα ακολουθούν άλλες κλάσεις πιστωτών.

Οι τραπεζικές καταθέσεις πελατών αξίας έως 100.000 ευρώ θα παραμένουν προστατευμένες με βάση την τρέχουσα νομοθεσία της Ε.Ε. ενώ οι τελευταίες προτάσεις επηρεάζουν τα ποσά άνω αυτού του ορίου.

Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου