Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Στη Ν. Κορέα ο Κέρι εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων

Αμφισβητείται η δυνατότητα της Β. Κορέας να εκτοξεύσει πύραυλο με πυρηνικά

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον αμερικανό πρεσβευτή στη Νότια Κορέα Σουνγκ Κιμ και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Μουν Σεούνγκ-Χουν κατά την άφιξή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Σεονγκναμ, νότια της Σεούλ. Ο Κέρι επισκέπτεται τη Σεούλ στο πλαίσιο της τριήμερη περιοδείας του στην Ασία, στη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί επίσης το Πεκίνο και το Τόκιο.


Στη Σεούλ έφτασε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, εν μέσω των ανησυχιών που προκάλεσε η αποκάλυψη εκτίμησης αμερικανικής υπηρεσίας ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο.
Ο κ. Κέρι επισκέπτεται τη Σεούλ στο πλαίσιο της τριήμερη περιοδείας του στην Ασία, στη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί επίσης το Πεκίνο και το Τόκιο.

Tην εκτίμηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) έσπευσαν να διαψεύσουν τόσο το Πεντάγωνο όσο και η Νότια Κορέα.
Ερωτηθείς αν επίκειται πόλεμος, ένας αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον κ. Κέρι δήλωσε: «Σε καμία περίπτωση».
Η μεγαλύτερη ανησυχία της Ουάσιγκτον, πρόσθεσε, είναι η πιθανότητα απρόσμενων εξελίξεων λόγω της έλλειψης εμπειρίας του νεαρού βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ουν.
«Το νεαρό της ηλικίας και η απειρία του Κιμ Γιονγκ-ουν τον καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτο σε λανθασμένους υπολογισμούς. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ένας λάθος υπολογισμός και πού μπορεί να οδηγήσει», είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
«Δεν έχουμε ενδείξεις μαζικών μετακινήσεων στρατευμάτων, ή στρατευμάτων να αναπτύσσονται στα σύνορα, η μαζικών ασκήσεων ή οτιδήποτε που θα στήριζε τη ρητορική που ακούγεται», υπογράμμισε.  
Παράλληλα, είπε ότι η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στην Κίνα ώστε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να τερματισθούν οι «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας, που θέτουν σε κίνδυνο περιφερειακά και διεθνή συμφέροντα.
 «Η Κίνα έχει τεράστιο συμφέρον στη σταθερότητα και η αδιάλειπτη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα αποτελεί εχθρό της σταθερότητας αυτής. Είναι κοινός στόχος μας με την Κίνα η αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε.
Αμφισβητείται η δυνατότητα της Β. Κορέας να εξαπολύσει πύραυλο με πυρηνικά

Χθες, στη διάρκεια ακρόασης του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Μάρτιν Ντέμσεϊ, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Κολοράντο Ντάγκ Λάμπορν, παρουσίασε έκθεση της DIA η οποία εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι σε θέση να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε έναν βαλλιστικό πύραυλο.
«Η DIA εκτιμά με μετριοπαθή βεβαιότητα ότι η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικά όπλα που μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο, η αξιοπιστία τους θα είναι χαμηλή», είπε ο βουλευτής, επικαλούμενος την έκθεση αυτή που «ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα».
Οι μέχρι τώρα γνωστές εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας ανέφεραν ότι η Πιονγκγιάνγκ, η οποία έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές, δεν έχει προς το παρόν τη δυνατότητα σμίκρυνσης αυτών των πυρηνικών όπλων που θα επέτρεπε την τοποθέτηση τους σε έναν πύραυλο.
Λίγο μετά την αποκάλυψη της έκθεσης, το Πεντάγωνο χαρακτήρισε ανακριβή τα συμεπράσματά της. «Θα ήταν ανακριβές να αφήσουμε να εννοηθεί ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει πλήρως πραγματοποιήσει ελέγχους, δοκιμές ή επιδείξεις των δυνατοτήτων που αναφέρονται στη μελέτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόρτζ Λίτλ.
Σε ανάλογη δήλωση προέβη και υπουργείο 'Αμυνας της Νότιας Κορέας. «Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε τρεις πυρηνικές δοκιμές, αλλά είναι αμφίβολο εάν έχει κατασκευάσει μια μικρή και ελαφριά πυρηνική κεφαλή, η οποία να μπορεί να τοποθετηθεί σε πύραυλο», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι «η Βόρεια Κορέα οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003, η DIA είχε δεχτεί κριτική για το γεγονός ότι είχε υποστηρίξει σθεναρά την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα.      

πηγή: naftemporiki.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου