Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ-Κρίσιμη συνεδρίαση

ΣΥΡΙΖΑ-Κρίσιμη συνεδρίαση

ΣΥΡΙΖΑ-Κρίσιμη συνεδρίαση

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Στην τελική ευθεία προς το ιδρυτικό του συνέδριο το καλοκαίρι, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διεκδικήσει ως ενιαίος φορέας την εξουσία στις επόμενες εκλογές. 

Σταθμός στη πορεία του μέχρι τότε, θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Θέμα της συνεδρίασης είναι «Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Εκτιμήσεις και δράσεις – Πορεία προς το Ιδρυτικό Συνέδριο» και ήδη, ετοιμάζεται το κείμενο της εισήγησης που θα παρουσιαστεί εκεί
.

Παράλληλα, στη συνεδριαση θα αποφασιστεί και η ακριβής ημερομηνία του συνεδρίου, με επκρατέστερο σενάριο πάντως ως τώρα να διεξαχθεί στις 4-7 Ιουλίου, ή εναλλακτικά μία εβδομάδα αργότερα.

Ήδη, ένα πρώτο κείμενο που έχει επιμεληθεί ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος το απόγευμα της Τρίτης, προκειμένου τα στελέχη του κόμματος να διατυπώσουν τις απόψεις τους επ’ αυτού και να καταθέσουν τυχόν παρατηρήσεις και διαφοροποιήσεις τους ως αύριο, προκειμένου το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΠΕ το Σάββατο. 

Στην πρόταση αυτή της πλειοψηφίας, έχουν ληφθεί υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Κατοπιν τούτου, επίσημη θέση του κόμματος παραμένει η μη στρατητική της εθνικής αναδίπλωσης και η αναζήτηση λύσης εντός ευρώ, πλην όμως χωρίς αυτό να αποτελεί στόχο ‘πάση θυσία’... 

Στην ίδια συνεδρίαση της Γραμματείας πάντως –που διεκόπη για να συνεχιστεί χθες, πράγμα που δεν κατέστη εφικτό- διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας. Η τελευταία εκτιμά πως η εισήγηση είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν, πλην όμως δεν καλύπτεται από αυτήν, κρίνοντας ότι «μένει πίσω» σε σχέση με όσα ζητήματα αναδείχθηκαν στην Ευρωζώνη μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. 

Στην πραγματικότητα, στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, εκτιμούν πως όπως εξελίσσεται η Ευρωζώνη, συνιστά μία «φυλακή» για τα κράτη-μέλη της, λειτουργώντας ως μηχανισμός πίεσης για τις ίδιες τις χώρες, τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των πολιτών.

Κατέθεσαν λοιπόν την άποψή τους και αναμένουν το τελικό κείμενο της εισήγησης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εφόσον αυτό παραμείνει στο ίδιο πνεύμα, να καταθέσουν δύο ή τρεις τροπολογίες στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, θίγοντας αφενός το θέμα της ευρωζώνης και του νομίσματος, αφετέρου εκείνο των τραπεζών και επιμένοντας στην ανάγκη συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ με αριστερές και μόνο δυνάμεις.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου