Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Με τελεσίγραφα η τρόικα


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Την πεποίθησή του ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα αποδείξει άμεσα ότι δεν φοβάται τις βαθιές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις εξέφρασε κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας στην Ιπποκράτους ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ευ. Βενιζέλος: Με κορμό την Εθνική Τράπεζα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας πυλώνας δημοσίου συμφέροντος
Ευ. Βενιζέλος: Με κορμό την Εθνική Τράπεζα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας πυλώνας δημοσίου συμφέροντος
Το «μεγάλο αγκάθι», που εξακολουθεί να είναι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το σχέδιο των διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, προκάλεσε, ως φαίνεται, αναλυτική συζήτηση και έφερε «τελεσίγραφα» στην Ιπποκράτους.
«Είμαστε στον 5ο γύρο συνομιλιών και δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, δεν έχει γίνει τίποτα στο Δημόσιο!» φέρεται ότι είπε ο Ματίας Μορς, ενώ, όπως και ο κ. Τόμσεν, στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση της δόσης αν δεν δοθεί σαφής απάντηση ότι θα γίνει κάτι συγκεκριμένο».
Στη συνάντηση στην Ιπποκράτους, όπου συμμετείχαν και οι κ. Σαχινίδης, Μανιάτης και η κ. Χριστίνα Μανωλοπούλου (διευθύντρια του γραφείου του προέδρου), ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζει φοβικά τις αλλαγές, αντιθέτως θεωρεί ότι τις χρειάζεται η χώρα. «Και γι' αυτό ο Ελληνας πολίτης δεν αποδέχεται κανενός συντεχνιακού τύπου αντίσταση σε σχέση με αυτά τα θέματα», δήλωσε σχετικά μετά το ραντεβού.
Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ τη στιγμή που αποχωρούν από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ τη στιγμή που αποχωρούν από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι νωρίτερα οι επικεφαλής της τρόικας εξήγησαν πως δεν αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στο Δημόσιο ως δημοσιονομικό εργαλείο, αλλά ως διαρθρωτική και αναγκαία τομή. Μάλιστα υπογράμμισαν την παραίνεση ότι πέρα από τους επίορκους πρέπει το μέτρο του 1 προς 1 (μία απόλυση, μία πρόσληψη) να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες (ενδεχομένως εκπαιδευτικούς που απέχουν για διάφορους λόγους από τη δουλειά τους και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν), ώστε να φανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά έχοντας την πολιτική βούληση να «τροχοδρομήσει» τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε επίσης ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά το ραντεβού με την τρόικα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Φώτη Κουβέλη για να του μεταφέρει το κλίμα και να του προτείνει να συναντηθεί ο ίδιος με την τρόικα για να μάθει «από πρώτο χέρι» για τις σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το σχέδιο Μανιτάκη.
Είναι άλλωστε πασιφανές ότι με τις δηλώσεις του ο Ευ. Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του υπουργού που στηρίζει σθεναρά ο κ. Κουβέλης, αφού κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εάν υπάρξει πρόοδος στη δημόσια διοίκηση η τρόικα δεν προτίθεται να ζητήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα. Ο κ. Βενιζέλος είχε επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει άμεσα φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων για τη δημόσια διοίκηση και να αρθεί η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της δόσης.
«Τελικά ο κ. Κουβέλης μπορεί να αρνήθηκε να δει την τρόικα, αλλά συναντήθηκε μαζί της μέσω του κ. Μανιτάκη», ήταν το σχόλιο χθες το απόγευμα στελέχους του ΠΑΣΟΚ όταν πληροφορήθηκε ότι στο ραντεβού του Γ. Στουρνάρα συμμετείχε και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.
Το «διαζύγιο»
Το μεγάλο ζήτημα δε που έχει προκύψει με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank ήταν ως προτεραιότητα στην «ατζέντα» της συζήτησης - οι πληροφορίες εν τω μεταξύ επιμένουν ότι στελέχη της Ιπποκράτους ανέτρεξαν στις σημειώσεις που είχαν κρατήσει από προηγούμενα κρίσιμα ραντεβού με την τρόικα και υποστηρίζουν ότι δεν είχαν διατυπώσει εξ- αρχής αντιρρήσεις για τη συγχώνευση. «Στόχος είναι ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα - οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους.
Και το δικό μας μήνυμα ήταν παρά πολύ καθαρό, ότι με κορμό την Εθνική Τράπεζα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας πυλώνας δημοσίου συμφέροντος, σε πραγματική επαφή με τα συμφέροντα της πραγματικής οικονομίας και τις προοπτικές της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος, εκτιμώντας επίσης ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το ειδικό τέλος ακινήτων και ενδεχομένως για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Να σημειωθεί ότι εκτενής αναφορά έγινε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στην ανάγκη εφαρμογής προγράμματος για την απόλυτη ανεργία (για τις οικογένειες με κανένα εργαζόμενο μέλος).

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου