Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Αναταραχή σε Πορτογαλία μετά την ακύρωση μέτρων του μνημονίου

Οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος ή την επαναδιαπραγμάτευση τους, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημειώνει η ΕΕ

Picture 0 for Αναταραχή σε Πορτογαλία μετά την ακύρωση μέτρων του μνημονίου

Αναταραχή έχει προκαλέσει στην Πορτογαλία η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει πολλά μέτρα λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό της χώρας να προχωρήσει σε περικοπές δημοσίων δαπανών.


Συγκεκριμένα, το πορτογαλικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την Παρασκευή αντίθετη προς το Σύνταγμα την κατάργηση του 14ου μισθού που δίνεται στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, καθώς και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας. Η απόφαση αυτή στέρησε την κυβέρνηση από εξοικονόμηση που εκτιμάται στα 900 εκατ. έως 1,3 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε την Κυριακή αυστηρές περικοπές των δημοσίων δαπανών. Με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο κ. Κοέλιο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις φόρων, αλλά θα ληφθούν μέτρα για «τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και της παιδείας».
«Διέταξα τους υπουργούς να μειώσουν τις δαπάνες προκειμένου να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της δικαστικής απόφασης», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν είναι διασφαλισμένη μια νέα δανειακή δόση, στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου των 78 δισ. που έχει να λάβει από την τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα να «ζητήσει ένα νέο σχέδιο διάσωσης».

Από την πλευρά της η Κομισιόν, με ανακοίνωση της, υπογράμμισε ότι η τήρηση των στόχων του πορτογαλικού μνημονίου θεωρείται προϋπόθεση για να δοθεί παράταση στα δάνεια στήριξης προς τη Λισαβόνα, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος ή την επαναδιαπραγμάτευση τους, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Πορτογαλία και θα παρατείνει τις δυσκολίες από την αναπροσαρμογή.

Επιπλέον, η ΕΕ επεσήμανε ότι η δικαστική απόφαση σε βάρος τμήματος των πορτογαλικών μέτρων δεν μπορεί να εκτροχιάσει το πακέτο λιτότητας.

Η «συνεχής και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι όρος για την απόφαση να επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων στήριξης, η οποία θα διευκολύνει την επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές», τόνισε χαρασκτηριστικά η ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία επιδιώκει παράταση πέραν του 2022 για την αποπληρωμή του δανείου στήριξης. Οι λεπτομέρειες θα μπουν στο τραπέζι της επικείμενης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των «17».

πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου