Από μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων που ισχύουν μέχρι σήμερα και που μπορεί να αλλάξουν στη συνέχεια, προκύπτει ότι ευνοημένοι από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για φέτος είναι όσοι έχουν μικρές ή μεσαίες ιδιοκτησίες και τίποτα άλλο.
Οικόπεδο
Δηλαδή όσοι έχουν μόνο ένα μικρό διαμέρισμα κι όχι κάποιο εξοχικό εκτός σχεδίου, οικόπεδο ή αγροτεμάχιο. Περισσότερους φόρους θα πληρώσουν οι έχοντες διαμερίσματα και ορισμένα άλλα ακίνητα στην επαρχία ή έχουν αυξήσει φέτος την περιουσία τους μέσω του νόμου για τα αυθαίρετα.
Σοκ θα αποτελέσει για χιλιάδες ιδιοκτήτες μια πιθανή απόφαση για φορολόγηση και των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, κυρίως των κλειστών διαμερισμάτων, γραφείων και καταστημάτων που, αν και απρόσοδα, ίσως αποτελέσουν το «μαξιλαράκι» στα έσοδα του κράτους.
Αν και η ελαφρά μείωση των συντελεστών 10%-15% για τα ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας μειώνει αντίστοιχα τη φορολογική επιβάρυνση κατά 200 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, τελικά ο νέος φόρος που θα πληρωθεί και φέτος μέσω της ΔΕΗ θα είναι ακόμη υψηλότερος για τρεις λόγους:
Τα κρυφά χαρτιά
Οι 3 «δεξαμενές» για έξτρα έσοδα 1
1. Τα τακτοποιημένα αυθαίρετα
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι θα εισπράξει περί τα 60 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα εξαιτίας της καλύτερης απόδοσης που θα έχει το ΕΕΤΗΔΕ -και πλέον ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων- απ' ό,τι έχει υπολογίσει η τρόικα. Ουσιαστικά, όμως, τα έσοδα μπορεί να είναι πολλαπλάσια, καθώς φέτος θα ενταχθούν στο σύστημα εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που «τακτοποιήθηκαν» την προηγούμενη διετία και δηλώθηκαν πέρυσι ή πρέπει φέτος να δηλωθούν στο Ε9 μέχρι τον Ιούνιο.
Ημιυπαίθριοι, αποθήκες, υπόγεια και πάρκινγκ που έχουν νομιμοποιηθεί, καθώς και χιλιάδες μικρές αυθαιρεσίες ή ολόκληρα αυθαίρετα που δηλώθηκαν θα πληρώσουν φέτος τον φόρο. Για παράδειγμα: ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. στο Περιστέρι με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ και ηλικίας 12 ετών πλήρωσε τα δύο προηγούμενα χρόνια 575 ευρώ (100Χ5Χ1,15=575). Μία μείωση 10% στον συντελεστή του θα ελαφρύνει και τον φόρο κατά 57 ευρώ. Αν, ωστόσο, έχει τακτοποιήσει έναν ημιυπαίθριο 30 τ.μ. και φέτος τον δηλώσει, τότε ο φόρος φθάνει στα 747 ευρώ και μετά από την έκπτωση 10%, στα 672 ευρώ, δηλαδή 97 ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Πολλοί μεγαλύτεροι θα είναι οι φόροι σε περιπτώσεις εκτεταμένης νομιμοποίησης χώρων.
2. Τα εκτός σχεδίου
Επειδή θα ενταχθούν στο σύστημα και ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Στα ακίνητα αυτά το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται με τον χαμηλότερο συντελεστή, που είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα ηλεκτροδοτούμενα αυτά ακίνητα που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού θα πάνε στον μέσο όρο των δήμων που ανήκουν ή σε όμορους δήμους, κάτι που σημαίνει περισσότερους φόρους για τους ιδιοκτήτες, αφού πιθανότατα ο συντελεστής να ανέβει στο 5. Οσο για εξοχικά που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές αλλά είναι εκτός σχεδίου, π.χ. στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ο συντελεστής μπορεί να ξεπεράσει το 7.
Επίσης, μεγαλύτερη επιβάρυνση προκύπτει από τη διόρθωση συντελεστών που εφαρμόζουν κάποιοι δήμοι και με βάση τους οποίους υπολογίζεται το ΕΕΤΗΔΕ. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένοι δήμοι δεν επέβαλαν καθόλου τον φόρο σε ορισμένα ακίνητα. Τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της ΔΕΗ και θα φορολογηθούν και αυτά.
3. Εως 600 εκ. από τα αγροτεμάχια
Αν επιτευχθεί η προσπάθεια για ένταξη στον Ενιαίο Φόρο από φέτος και των αγροτεμαχίων και οικοπέδων, τότε τα έσοδα υπολογίζεται ότι θα είναι από 400 έως 600 εκατ. ευρώ περισσότερα. Προς το παρόν θεωρείται δύσκολο να υλοποιηθεί φέτος η φορολόγηση της γης, καθώς δεν έχουν αποφασιστεί οι κλίμακες φορολόγησης, αν θα εξαιρεθούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες, τι θα γίνει με τη μη καλλιεργούμενη γη κ.λπ.
Μη ηλεκτροδοτούμενα
«Ανοίγει» παράθυρο και για τα κλειστά ακίνητα
Αγνωστο είναι, επίσης, τι θα γίνει με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τα οποία απαλλάσσονταν από το ΕΕΤΗΔΕ. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για φορολόγησή τους. Αν, πάντως, επιβληθεί και σ' αυτά φέτος ο Ενιαίος Φόρος, θα γίνει με διαφορετικό τρόπο και θα εισπραχθεί μέσω των εφοριών με «ραβασάκι» που θα αποσταλεί.
Δεν γλιτώνουν, επίσης, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το 2013 οι χιλιάδες ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν και τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 και, φυσικά, και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να υπάρξει αφορολόγητο κάτω από το οποίο δεν θα επιβάλλεται ο φόρος στα ακίνητα, ενώ σημαντικό είναι το πλαφόν που θα καθοριστεί πάνω στο οποίο θα υπάρξει μείωση συντελεστών. Εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στα 1.500-1.800 ευρώ/τ.μ. Επίσης, άγνωστο είναι τι θα γίνει και με τους ανέργους που έχουν ακίνητη περιουσία.
Τα ενοικιαζόμενα στο Δημόσιο
Σημαντική αναμένεται να είναι η επιβάρυνση χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων που τα ενοικιάζουν σε δημόσιες υπηρεσίες και μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν το ΕΕΤΗΔΕ.
Πρόκειται για ιδιοκτήτες κτιρίων γραφείων που στεγάζουν εφορίες, αστυνομικά τμήματα, ολόκληρα υπουργεία, περιφέρειες, δήμους και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο φόρο.
Ετσι, λοιπόν, από το «μεταλλαγμένο» ΕΕΤΗΔΕ το Δημόσιο εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξεις περί τα 2,3 δισ. ευρώ και από τον ΦΑΠ του 2013 περί τα 300 εκατ. ευρώ. Στα έσοδα θα πρέπει να προστεθούν άλλα 500 εκατ. από πληρωμές παλαιών ΦΑΠ, καθώς και άλλα 500 εκατ. από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, οι δόσεις του οποίου λήγουν τον Μάιο.
Ετσι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ξεπεράσουν τα 3,1-3,2 δισ. ευρώ και με αυτά το οικονομικό επιτελείο να κλείσει και τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου