Καζάνι που σιγοβράζει είναι η ΝΔ καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να μην έφερε ραγδαία ξεσπάσματα ωστόσο η εσωκομματική γκρίνια υπάρχει και το κλίμα είναι βαρύ, ενώ πληθαίνουν οι ζυμώσεις και είναι αλλεπάλληλες οι επαφές βαρόνων και δελφίνων.Η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις προθέσεις του, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει κάνει αναφορά σε θέμα ηγεσίας στο συνέδριο στο οποίο οδηγείται η Συγγρού.
Συγκεκριμένα, θα έπρεπε να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον έξι χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας για να αναλάβει.
Έτσι, η κ. Ασημακοπούλου, επικαλούμενη οικογενειακούς λόγους, αποσύρθηκε από τη θέση του γραμματέα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, με τον κ. Σαμαρά να προτείνει τον Γιάννη Πλακιωτάκη.
Πάντως, ο εκνευρισμός είναι έντονος και εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος αντίδρασης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος διέψευσε με ένταση ότι του πρότεινε ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη συνάντησή τους, θέση αντιπροέδρου.
Ο λόγος που ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί οργανωμένες κινήσεις αμφισβήτησης και τηρείται στάση αναμονής είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στις κρίσιμες κινήσεις που εκτυλίσσονται στη διεθνή σκακιέρα και αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της χώρας.
Πάντως η ρητορική Σαμαρά περί"αριστερής παρένθεσης" αμφισβητείται πλέον από πολλά γαλάζια κορυφαία στελέχη.
Ακόμα και ο Φαήλος Κρανιδιώτης, φίλος και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, με ανάρτησή του στον στο Facebook, τονίζει ότι αν οι δανειστές υποχωρήσουν, η ΝΔ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την τακτική της μη σύγκρουσης.
Την απομάκρυνση Σαμαρά από την προεδρεία της ΝΔ και την εκλογή νέου Προέδρου της παράταξης από Συνέδριο, ζητάει με επιστολή του, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Νίκος Κιουτσούκης.
Την ίδια ώρα τα όσα διέρρευσαν από τη συνάντηση Καραμανλή- Μπακογιάννη- Γκιουλέκα την περασμένη Παρασκευή είναι ενδεικτικά της κατάστασης.
Αν και η κ. Μπακογιάννη απέφυγε να αναφερθεί εξερχόμενη στα όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Γκιουλέκας έκανε λόγο για «ανάγκη να δούμε τα αίτια και τους υπαίτιους της ήττας, για να δούμε πως θα διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει διάλογος και είναι λογικό να γίνει και με τον Κώστα Καραμανλή, που είναι ο εγγυητής της ενότητας της παράταξης».
Τι θα κάνει ο Κ. Καραμανλής
Ζητούμενο παραμένει η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ενώ την Κυριακή φούντωσαν τα σενάρια που τον θέλουν να σκέφτεται ακόμη και τη δημιουργία νέου κομματικού φορέα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Κ. Καραμανλής δεν φαίνεται να συμμερίζεται τη θεωρία Σαμαρά περί "αριστερής παρένθεσης" και σύντομης επανόδου της ΝΔ σε κυβερνητική τροχιά.
Αντιθέτως θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταλάβει τον κεντροαριστερό χώρο, ενώ διαβλέπει ότι ένα κυβερνητικό ναυάγιο, ακόμη κι αν οδηγήσει σε κυβερνητική αλλαγή, είναι μάλλον απίθανο να οδηγήσει σύντομα σε νέες εκλογές.
Σε ακραίες συνθήκες θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα υπερκομματικό σχήμα ή σε ένα άνοιγμα του Τσίπρα σε κόμματα με κεντροαριστερό στίγμα.
Μάλιστα, φέρεται να διαμηνύει ότι προέχει η ενότητα της παράταξης (και όχι του κόμματος, όπως οι περισσότεροι επισημαίνουν), ενώ καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται ο ίδιος να βγει μπροστά και να πρωτοστατήσει σε μια σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Και μπορεί στη Συγγρού να ερμηνεύουν τη στάση του ως απόλυτη στήριξη, ωστόσο οι κοντινοί του συνεργάτες γνωρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει μια σειρά από ενστάσεις για πολλές κινήσεις της κομματικής ηγεσίας τόσο κατά την προεκλογική όσο και στη μετεκλογική περίοδο.
Τακτικοί συνομιλητές του λένε ότι δεν κρύβει τη δυσφορία του για την απουσία Σαμαρά από το Μαξίμουκατά την παράδοση στον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι επλήγη η παράδοση του κόμματος, ενώεξοργισμένος εμφανίστηκε και από την επίθεση της Συγγρού στη Ζωή Κωνσταντοπούλου επειδή κατευθύνεται στην προεδρία της νέας Βουλής.
Ο κ. Καραμανλής που όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχε επαφές με κεντρικά στελέχη της ΝΔ, όπως οιΝίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Αντώναρος, Νικήτας Κακλαμάνης, Κωστής Χατζηδάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Απόστολος Τζιτζικώστας, κ.α. φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο η ΝΔ ως κόμμα να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και να χρειάζεται ένας καινούργιος φορέας, απαλλαγμένος από τα βαρίδια του παρελθόντος, με νέα πρόσωπα και στρατηγικές.
Σίγουρα πάντως ο Κ. Καραμανλής δεν είναι πολιτικά παροπλισμένος και σύντομα θα ανοίξει τα χαρτιά του, όπως άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου