Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Έδυσε οριστικά ο πράσινος ήλιος

Oριστικό τέλος εποχής για το ΠΑΣΟΚ και κατά κάποιον τρόπο και για το κομματικό σύστημα της Μεταπολίτευσης σηματοδότησαν τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. 

Στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ ανήκει οριστικά στο παρελθόν, καθώς η τεράστια συρρίκνωση των δυνάμεών του μοιραία τροφοδοτεί τις φυγόκεντρες και διαλυτικές τάσεις, ενώ η υπόθεση της ανασύνθεσης του περιβόητου χώρου της «Κεντροαριστεράς» είναι ένα εγχείρημα το οποίο απαιτεί...
πολύ καιρό για να μορφοποιηθεί οριστικά. Σε αυτή την ανασυγκρότηση το ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως το γνωρίσαμε, δεν έχει πλέον κανέναν απολύτως ρόλο και λόγο.


Το αποτέλεσμα του 4,7% και της έβδομης θέσης, όταν ο διακηρυγμένος στόχος ήταν η τρίτη, αποτελεί παταγώδη αποτυχία και προσωπική συντριβή και για τον Ευάγγ. Βενιζέλο. Aυτό άλλωστε παραδέχτηκε και ο ίδιος στην ομιλία του στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, η οποία αριθμεί πλέον μόλις 13 μέλη. 

Ήταν τόσο ηχηρό το χαστούκι της αποδοκιμασίας προς το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ώστε στην εκλογική του περιφέρεια, δηλαδή την Α΄ Θεσσαλονίκης, το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε την όγδοη θέση, μια ολόκληρη μονάδα κάτω από το ποσοστό του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη! 

Όπως ήταν φυσικό, όλα αυτά βάρυναν ώστε να ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής στο κόμμα, καθώς ο Ευάγγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη διεδκδίκηση εκ νέου της προεδρίας και άνοιξε ουσιαστικά τις διαδικασίες για συνέδριο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στα μέσα Μαΐου. 

Η αλήθεια είναι πως ο μακρινός ορίζοντας για το συνέδριο αφενός υποκρύπτει ενδόμυχες προσδοκίες της ηγεσίας να αποτύχει η νέα κυβέρνηση, οπότε αναπόφευκτα στις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν πιστεύουν ότι θα κληθούν να παίξουν ρόλο προτού γίνει η μετάβαση. Αφετέρου το σημαντικότερο είναι πως θέλει να ελέγξει το εσωκομματικό παιχνίδι και τη διαδοχή. 

Για την προεδρία λοιπόν, φαίνεται να προκρίνει ο Ευάγγ. Βενιζέλος ένα στέλεχος νέας γενιάς ψαλιδίζοντας τις φιλοδοξίες δελφίνων όπως η Φ. Γεννηματά, ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης κ.λπ. Μπορεί ο ίδιος να δήλωσε πως δεν θα γίνει Ι. Ζίγδης, ο οποίος βρέθηκε στην προεδρία της Ένωσης Κέντρου μεταπολιτευτικά σε κατάσταση διάλυσης και φυσικά εξαφανίστηκε, αλλά ο διαδοχός του είναι βέβαιο ότι θα φορτωθεί το «μουτζούρη», με μοναδικό ρόλο να παραλάβει από το εκλογικό σώμα επισήμως και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές…. 

Tου Μάκη Γεωργιάδη από prin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου