Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

«Δεν μας αρέσει η προσέγγιση Ελλάδας - Ρωσίας»

Δε βλέπει με καλό μάτι ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας μια πιθανή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας | ICON PRESS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ
Δε βλέπει με καλό μάτι ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας μια πιθανή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε στο Reuters ότι στο Βερολίνο δεν αρέσει η εγγύτητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία και τόνισε ότι η βοήθεια από τη Μόσχα δεν αποτελεί βιώσιμο λύση που μπορεί να υποκαταστήσει την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα. 

Σε ερώτηση που δέχθηκε στο συνέδριο του Reuters για την ευρωζώνη: Σε ποιο βαθμό οι σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Ρωσία αποτελούν αιτία ανησυχίας, ο γερμανός πολτικός απάντησε: «Δεν μας αρέσει αυτό» και πρόσθεσε: «δεν πιστεύω ότι η Ρωσία μπορεί να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

«Καρότο και μαστίγιο» από το Βερολίνο


Νωρίτερα, ο Β. Σόιμπλε ζήτησε από την Ελλάδα να μην παρεκκλίνει από το δρόμο των μνημονίων και δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον έλληνα ομολογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να εμφανίζεται αδιάλλακτο τονίζοντας πως δεν θα αποδεχθεί οιεσδήποτε μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

«Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters Eurozone Summit.

Ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο ο Αλ. Τσίπρας

Εν των μεταξύ, η Κριστίν Βιρτς, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο» συνάντησης αυτήν τη στιγμή, τόνισε ωστόσο η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί αίτημα εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ελλάδας να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα.

«Το Βερολίνο επιθυμεί να έχει μία καλή και φιλική επαφή με την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας ότι κατά την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα μίας συνάντησης ανάμεσα στους δύο αρχηγούς κυβερνήσεων.

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι να περιμένει να δει ποιες είναι οι ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης», διευκρίνισε η Κριστίν Βιρτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου