Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

«ΤΡΙΠΛΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ» ΤΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕΣΩ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

1423060068686
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 

Με μια κίνηση έκπληξη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, η οποία επικαλείται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, New York Times, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμηρ Πούτιν ήρθε σε επαφή με τους Σαουδάραβες ηγέτες για να συζητήσει κατ αρχή σχετικά με την κρίση στην Συρία και για τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο. Τότε ο Ρώσος πρόεδρος τους έκανε πρόταση συνεργασίας για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μια κίνηση που όπως τόνισε, θα ωφελήσει τις οικονομίες και των δυο πετρελαιοπαραγωγών χωρών.


Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ρώσος πρόεδρος προσέγγισε την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για το θέμα των τιμών του πετρελαίου προτείνοντας την από κοινού συνεργασία για την άνοδο των τιμών του υγρού χρυσού, κάτι που θα ωφελήσει τα μέγιστα στις οικονομίες και των δυο χωρών που στηρίζονται σε μεγάλο μέρος στην παραγωγή και εξαγωγή του πετρελαίου. 
Οι επαφές του Ρώσου προέδρου με την σαουδαραβική ηγεσία έγιναν εν κρυπτώ και ήταν μυστικές, σύμφωνα με την New York Times. Όπως αναφέρεται, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε στους Σαουδάραβες ότι είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για συνεργασία στο ζήτημα των τιμών του πετρελαίου, καθώς η πτώση τον τελευταίο καιρό των τιμών, έπληξε καίρια τις οικονομίες και των δυο χωρών. Οι Σαουδάραβες, όπως τονίζει και τη τουρκική εφημερίδα Sabah, αντιμετώπισαν με θετικό τρόπο τις αναπάντεχες προτάσεις του Ρώσου προέδρου, εκεί όμως που υπήρξε κάποια διαφωνία ήταν στο θέμα της αντιμετώπισης του συριακού εμφυλίου καθώς οι Σαουδάραβες επιμένουν ότι μόνο με την ανατροπή του νόμιμου καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ, θα λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα. 


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου