Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Νέο τελεσίγραφο του Ντάισελμπλουμ προς την Ελλάδα

Νέο τελεσίγραφο στην Ελλάδα στέλνει ο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος... σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε ότι η Eλλάδα πρέπει να καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου ώστε να διασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομικής στήριξης από την Ευρωζώνη.

"Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους, πως θέλουν να προχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα, " είπε. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα για να καταθέσει αίτημα για την παράταση του προγράμματος επειδή κάποιες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλια των χωρών.


Επίσης, και ο EFSF θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. 

"Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup το λάβαμε υπόψη αυτό. Ο χρόνος θα γίνει πολύ λίγος αν δεν έχουν ζητήσει ως τότε μια παράταση" τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

"Φυσικά θα χρειαστεί και μια συμφωνία για τους όρους που συνοδεύουν ένα πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που απλά είναι μέρος των κανονισμών μας" ανέφερε.

Στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το ζήτημα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιλυθεί.

Σχετικά με τις φετινές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ωστόσο ότι η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επιβιώσει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την ευρωζώνη, εάν λάβει πολύ συνετές αποφάσεις στο μέτωπο των δαπανών. 

"Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη...στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση" είπε. "Αν είναι συνετοί με τον προϋπολογισμό τους, αν λάβουν τα σωστά μέτρα, είμαι σίγουρος ότι οι αγορές, οι αρχές νομισματικής πολιτικής και οι πολιτικοί θα τους εμπιστευτούν" συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως αν και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είχαν αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα σε κοινωνικό επίπεδο, οικονομικά έχουν αποδώσει καρπούς γιατί έφεραν την χώρα πίσω στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου