«Πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος του ελληνικού λαού, που σημαίνει ότι η λιτότητα δεν είναι πλέον ανεκτή» ανέφερε ο κ. Ολάντ, που συμπλήρωσε όμως πως πρέπει να γίνονται σεβαστές οι δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα.
Επίσης, τόνισε ότι χρειάζεται μία νέα συμφωνία για την Ευρώπη και επαναβεβαίωσε τη θέληση της Γαλλίας να συνδράμει την νέα ελληνική κυβέρνηση ώστε να «βρεθεί μια σταθερή και μακροπρόθεσμη λύση». «Απαραίτητος είναι ένας ειλικρινής διάλογος με όλους για τον καθορισμό του οικονομικού πλαισίου για ένα νέο συμβόλαιο με την Ελλάδα», δήλωσε επίσης ο Φ. Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και έχει επισημάνει τη θέλησή της να παραμείνει σ' αυτήν, τονίζοντας πως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να επιτευχθούν μέσα από διάλογο.
«Θα πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών» είπε ο κ. Ολάντ και υπογράμμισε πως η Γαλλία είναι στη διάθεση της κυβέρνησης για να δώσει πληροφορίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.
«Παροτρύνουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα» τόνισε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας τους δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι κίνδυνος για την Ευρώπη και ζήτησε από τη Γαλλία να παίξει ρόλο «πρωταγωνιστή» στη νέα συμφωνία για την Ευρώπη. «Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι μία ευκαιρία που όλοι στην Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσουμε», είπε, κάνοντας λόγο για μία συμφωνία «που θα σημάνει την επιστροφή στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η χώρα μας θα πρέπει «να σεβαστεί τους κανόνες, αλλά και την ισοτιμία των κρατών - μελών της Ε.Ε., στην οποία δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές». «Στην Ελλάδα ο λαός έκανε πολλές θυσίες αλλά κάποιοι δεν έδωσαν το μερτικό τους στο λογαριασμό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως τα μέλη της κυβέρνησης έχουν καταθέσει «ρεαλιστικές προτάσεις για το χρέος».
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε χθες και σήμερα με τους ηγέτες της ΕΕ και τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κατέθεσε «μια ρεαλιστική πρόταση, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κοινώς αποδεκτό βιώσιμο αποτέλεσμα. Σε μία συμφωνία που θα μπορέσει να δώσει τον απαραίτητο χρόνο και ανάσα στην Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Παράλληλα, τόνισε ότι το θέμα του χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα για το οποίο πρέπει να παρθούν από κοινού αποφάσεις, έτσι ώστε «να αποφύγουμε την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου