Η διεθνής των τοκογλύφων έχει επιστρατεύσει όλα τα διαθέσιμα όπλα πίεσης πυροβολώντας την Ελλάδα και απαιτώντας παράδοση άνευ όρων. Ακόμα και τις αιτιάσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών απορρίπτουν οι Γερμανοί με τον Σόιμπλε να προκαλεί για μια ακόμα φορά επικαλούμενος το κόστος της δήθεν διάσωσης της Ελλάδας. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει καθοριστικές και τολμηρές αποφάσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και γι΄ αυτό θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις και στους εκβιασμούς και να μην τσιμπήσει το δόλωμα της δήθεν βοήθειας.
Απορρίπτει τα τελεσίγραφα το Μαξίμου
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως απορρίψει το «σχέδιο Γιούνκερ», ως συνέχεια των καταστρεπτικών πολιτικών που ενσωμάτωναν τα μνημόνια.
Το Μαξίμου, αναζητεί εναλλακτικές, καθώς όπως έχει γίνει σαφές, το μόνο σχέδιο που θεωρείται ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, είναι αυτό της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως δύο «κορυφαίοι» υπουργοί, οι κύριοι Παππάς και Τσακαλώτος μετέβησαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, με ξεκάθαρη εντολή να βρουν εναλλακτικές προτάσεις για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που με δηλώσεις τους, ξένοι ηγέτες «τορπιλίζουν» την διαπραγμάτευση, ζητώντας από την Ελλάδα, να πάρει περισσότερα αυστηρά μέτρα.
Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στις αυστηρές δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών και του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη προτείνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα τονίζουν χαρακτηριστικά πως, «Στις 47 σελίδες υπάρχουν μόνο δύσκολες μεταρρυθμίσεις». Με τη διαπραγματευτική διαδικασία, να συνεχίζεται, παρά τις δηλώσεις φωτοβολίδες, των ξένων αξιωματούχων, σε άτυπη ενημέρωση, το Μαξίμου αναφέρει πως, « ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016».
Παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο και στο βάθος νέο πακέτο
Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, «Wall Street Journal» που γράφει πως, αν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, τότε θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. «Αλλά μια ματιά στους αριθμούς δείχνει πως η Αθήνα και οι πιστωτές της έχουν χρόνο μέχρι το χειμώνα για να τα βρουν σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης». Σύμφωνα με το αμερικανικό Μέσο, η απόφαση της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα να «πακετάρει» τις δόσεις προς το ΔΝΤ σημαίνει πως η επόμενη πληρωμή χρέους της χώρας είναι στις 30 Ιουνίου.
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα, πως περιμένουμε μια αρχική τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μεταξύ Αθήνας και θεσμών το αργότερο έως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, μια συμφωνία που πιθανόν να επιτευχθεί σε ένα έκτακτο Eurogroup, ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πρέπει να εγκρίνουν τους όρους νέας βοήθειας προς την Αθήνα, να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα που θα συνδέει την εκταμίευση χρηματοδότησης, με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, καθώς και την επέκταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης που λήγει στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της kontranews, που επιβεβαιώνει το ξένο μέσο, μία ενδεχόμενη παράταση θα διαρκέσει πιθανόν έως τον Δεκέμβριο, για να δώσει χρόνο στους πιστωτές για να ετοιμάσουν το επόμενο πακέτο στήριξης που σχεδιάζουν να δώσουν στη χώρα μας.
[www.kontranews.gr]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου