Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Σε τροχιά τελικής ρήξης…

Σε μη αναστρεψιμη πλεον τροχια τελικης ρηξης φαινεται πως εισερχεται η χωρα μας με την Ευρωζωνη καθως 22 βουλευτες του κυβερνωντος κομματος θελουν την ψηφιση των ερργασιακων, γενονος που θεωρειται μονομερης ενεργια από την Τροικα.  Ταυτοχρονα ο αριθμος 22 δειχνει ότι πολύ δυσκολα θα περασει οποιαδηποτε μηνμονιακη συμφωνια από την βουλη καθως θεωρειται απιθανο οι 22 αυτοι βουλευτες να μεαστρεψουν την σταση τους σε λιγα 24ωρα.


Το βαρύ κλίμα μεταξύ "Αθήνας- Θεσμών", αποτυπώνεται στις δηλώσεις του Νίκου Παππά, μετά την αποστολή των αντιπροτάσεων της ελληνικής πλευράς.Με σχόλιό του στα Social Media, ο υπουργός Επικρατείας, ζήτησε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν τονίζοντας δηκτικά: "Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο".

Το σχόλιο του κ. Παππά, ολόκληρο:

"Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν.Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς.Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο".

Στο μεταξύ, ούτε ένας ούτε δύο, αλλά εικοσιδύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "πήραν" το όπλο τους και ζητούν με επιστολή τους από τον Πρωθυπουργό, να αψηφήσει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και να καταθέσει εδώ και τώρα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο προβλέπει την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Η κίνηση των 22, η οποία κατά πληροφορίες είναι πρωτοβουλία του βουλευτή Γ. Σταθά, αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποιητική βολή προς το κυβερνητικό επιτελείο, ότι οι εν λόγω βουλευτές (τουλάχιστον) που υπογράφουν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι προσανατολισμένοι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και δεν προτίθενται να ακολουθήσουν την κυβέρνηση σε τυχόν μνημονιακή της στροφή.

Για αλλαγή κλίματος, επί τα χείρω, στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της κάνει λόγο και ο αρθρογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, μετά και την αποστολή της νέας ελληνικής πρότασης προς τους δανειστές.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ των FT, η τελευταία αυτή ανταλλαγή εγγράφων, στη μακρά διάρκεια των διαπραγματεύσεων, διέφερε σε ένα ζωτικής σημασίας σημείο: «Η διάθεση της συγκρατημένης αισιοδοξίας που είχε περιβάλει τις συνομιλίες κατά τις τελευταίες εβδομάδες γρήγορα δίνει τη θέση της στο φόβο και την καχυποψία».

«Εξέλειπαν αυτή τη φορά ήταν οι κατ ιδίαν διαβεβαιώσεις ότι εν τέλει θα επιτευχθεί μια συμφωνία, επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια ενίσχυση σε ευρώ πριν από τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του μήνα» αναφέρει.

Αντ αυτού, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «αξιωματούχοι από διάφορους θεσμούς που συμμετέχουν στις συνομιλίες ανησυχούν τώρα ότι η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα υπολογίζει λάθος τα πράγματα σε επικίνδυνο βαθμό».

«Η Αθήνα -πιστεύουν- παρατείνει σκοπίμως τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τελευταίο λεπτό, πιστεύοντας ότι οι πιστωτές της τελικά θα "κλείσουν το μάτι" και θα συμφωνήσουν σε μία γενναία ελάφρυνση του χρέους και σε νέα κεφάλαια διάσωσης, με ελάχιστες δεσμεύσεις».

«Δεν θέλουν μια συμφωνία μαζί μας. Το μόνο που θέλουν είναι ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος μετά την εξέταση της τελευταίας πρότασης από την Ελλάδα.

«Δεν νομίζω ότι θα μετακινηθούν. Νομίζω ότι περιμένουν από εμάς να κλείσουμε το μάτι. Και δεν θα το κάνουμε» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε πίσω στο , όταν οι Ευρωπαίοι ήταν πρόθυμοι απλά να ρίξουν χρήματα στο πρόβλημα.»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βαρύ κλίμα ήταν εμφανές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει θεωρηθεί ως ο καλύτερος σύμμαχος της Αθήνας.

«Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν την Τρίτη σε ενημέρωση των 29 επιτρόπων στο Στρασβούργο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξέσπασε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι η Αθήνα "έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή"».

«Δεν κατάφεραν να δουν ότι ο καλύτερος φίλος των μικρών και μεσαίων κρατών-μελών είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ένας αξιωματούχος, εξιστορώντας τα σχόλια του προέδρου της ΕΕ στους επιτρόπους.

Το δημοσίευμα συνεχίζει κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις αξιωματούχων να μην πραγματοποιηθεί το ραντεβού της Τετάρτης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα την Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, αποδίδοντας -μεταξύ άλλων- στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τη φράση ότι δεν θα συμμετέχει εάν ο έλληνας πρωθυπουργός «έρθει με την ίδια στάση που είχε την περασμένη εβδομάδα».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες. Στην ίδια ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου